Joulun taikaa kannattaa jakaa
Pienikin lahja on on suuri, kun se on rakkaudella annettu. Mitäpä jos tänä jouluna kävisit viemässä pienen joulutervehdyksen juuri heille, jotka sitä eniten kaipaavat?
Minun jouluni tulee siitä, että saan jakaa joulumieltä pienin ruokalahjoin. Niin monissa kodeissa joulu on jotain ihan muuta kuin yhdessä nautittua kinkkua ja rauhallista yhdessäoloa. Monilla jouluun kuuluu haikeus ja yksinolo. Minun joulutraditioni on tehdä joululaatikot itse ja jakaa niitä joulun alla niille, joille joulun tulo ei ole itsestäänselvyys.
Lisäksi teen erilaisia leivonnaisia, joista uskon monen ilahtuvan. Esittelen tässä muutaman leivonnaisen, joilla voit viedä oman jouluntervehdyksesi sitä kaipaaville. Aina muistamisen ei tarvitse edes olla mitään aineellista, jo lämmin halaus riittää.
Helppo saaristolaisleipä paranee jääkaapissa
K-ruoka.fi -sivuilta löytyvä Jouluinen saaristolaisleipä sopii jokaiseen joulupöytään ja erityisesti jouluyön, jolloin leivän päälle on ihana siivuttaa kinkkua tai graavikalaa tai sipaista vaikka hummusta.
Koska saaristolaisleipä vaan paranee ajan kanssa maustuessaan, voi leivän tehdä jääkaappiin valmiiksi vaikka jo viikon etukäteen. Leipä kannattaa kietoa muoviin, etteivät jääkaapin hajut ja maut tartu siihen.
Teen usein kaksinkertaisen taikinan ja näin saan tehtyä kerralla useamman leivän. Eskimolla on juuri tähän tarkoitukseen sopivia kartonkisia kertakäyttövuokia, joita tykkään itsekin käyttää. Paketissa on kolme vuokaa.Saaristolaisleipätaikinan tekeminen on erittäin helppoa. Piimä lämmitetään kädenlämpöiseksi, hiiva sekoitetaan kädenlämpöiseen nesteeseen ja muut ainekset sekoitetaan joukkoon. Minulla oli pieni apuri mittaamassa jauhoja joukkoon ja tätä taikinaa saakin vatkata puukauhalla sekaisin, mistä nuorimmaiseni oli innoissaan.
Kippaa taikina lopuksi vuokiin nousemaan leivinliinan alle ainakin tunniksi. Ei haittaa, vaikka kohotus kestäisi puolipäivää. Paista leipiä aluksi tunti 175 asteessa uunin alatasolla ja alenna sitten lämpöä 150 asteeseen ja anna olla vielä ½ tuntia uunissa. Muista sivellä leivänpintaa siirappivedellä ohjeen mukaan. Leivät kestävät myös pakastamisen.
Näyttävä pullakakku kahdella täytteeellä
Minä rakastan itse tehtyä pullaa ja minulla onkin oma reseptini, jota muokkaan sen mukaan minkälaista pullaa olen valmistamassa. Tässä pullataikinassa ei kaloreita lasketa ja täytteet pursuilevat voita, sokeria ja kanelia. Mukavan muotoisen viemisen saat tekemällä pullabostonit samoihin Eskimovuokiin, kuin saaristolaisleipäkin. Yhdistän usein pullan ja leivän leipomisen samaan päivään, jolloin uuni on kuumana kerralla pidempään, mutta sitten samaan samaan syssyyn tehtyä isommat määrät viemisiä.
Tarvitset:
1 l maitoa
4 dl sokeria
2 tl suolaa
4 ps kuivahiivaa
8 g kardemummaa (putkilo)
10-15 dl vehnäjauhoja (määrä riippuu jauhoista)
200 g voita
Jos huushollistasi löytyy monitoimikone, voit ulkoistaa vatkaushommat sille. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito kattilassa 42 asteiseksi. Tavallisella hiivalla kädenlämpöinen neste riittää. Mittaa kulhon pohjalle sokeri, suola, kardemumma ja hiiva. Lisää neste kulhoon ja samalla sekoita reilusti jauhoja joukkoon.
Pullataikinan juju on saada siihen kunnon sitko, joten aluksi taikinaa voikin vatkata ihan täysillä. Käsin vaivaamalla poistat samalla itseltäsi turhan joulustressin. Upota sormet taikinaan ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista noin 10 minuuttia. Lopuksi lisää/nypi sulatettu huoneenlämpöinen voi taikinan joukkoon. Tärkeitä taikinan teossa on jättää se tarpeeksi löysäksi, eikä lisätä liikaa jauhoja. Nostata taikinaa liinan alla ja varo, ettei käy kuten minulle. Taikina vyöryi jo pöydällä vastaan, ennen kuin ehdin tarttua toimeen. Onneksi leivonta-apulaiseni rajasi taikinan pysymään pöydällä samalla sitä maistellen.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, jaa se kahtia ja kauli taikinasta kaksi suorakaiteen muotoista taikinalevyä. Käytä jauhoja leipoessa, jolloin taikina ei juutu alustaan ja kaulin kulkee kulje kunnolla sen päällä.
Täyte 1: täyte levittyy taikinalevyn päälle kivasti pehmeää nuolijaa apuna käyttäen. Lisää päälle mantelirouhetta ja kääri taikinasta rulla, josta leikkaat viisi noin 7 cm levyistä palaa. Nosta palat vuokaan vieriviereen pystyasennossa, niin että rullien täyte näkyy palojen päästä ylöspäin. Voitele bostonkakku kanamunalla ja lisää halutessasi raesokeria tai mantelirouhetta pintaan. Paista 225-asteessa noin 20 min. Tee loppu taikinasta pikkupullia ja paista ne leivinpaperilla päällystetyllä pelillä samaan tapaan kuin bostonkakut. Paistoaika saattaa olla hieman lyhempi. Älä koskaan jätä pullia uuniin vahtimatta, uunien tehoissa on eroja.
Täyte 2: levitä voi ja sirottele päälle reilusti kanelia ja sokeria. Lopuksi ripottele mantelirouhe ja kääri rulla kuten aiemmin. Lopuksi anna pullien kohota ja voitele ne ennen paistoa munalla ja ripottele halutessasi pintaan raesokeria.
Täyte 1.
150 g voita
250 g tomusokeria
2 rkl vanilijasokeria
½ ps mantelirouhetta
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi.
Täyte 2.
150 g voita sulatettuna
1-2 dl sokeria
Kanelia
½ ps mantelirouhetta
2 kanamunaa voiteluun
Raesokeria
100 g valkosuklaata koristeluun
Vinkki! Maidottoman version saat kun teet taikinan veteen ja käytät esimerkiksi 80 % margariinia voin sijasta. Lisäksi taikinasta tulee munaton, jos voitelet pullat esim. kauramaidolla.
Jos itse pullataikinan tekeminen tuntuu liian työläältä, skippaa se ja hae pakastealtaasta valmista pullataikinaa. Kannattaa ostaa pari pakettia, jotta taikinaa on riittävästi.
Herkullinen suolajuustokinuskikakku hurmaa uudet ja vanhat ystävät
Viimeinen herkku on useamman ystäväni lempikakku ja siksi teenkin sitä heille ruokalahjoiksi. Kyseessä on mainetta niittänyt Salted Caramel Cheesecake eli suolakinuskijuustokakku. Kyseisestä kakusta löytyy netistä useita hyviä ohjeita. Itse en jaksa seurata reseptejä orjallisesti, vaan laitan kaikkea reilusti. Tästä ohjeesta tulee kaksi irtovuokakakkua. Kakku tarjoillaan kylmänä ja sen voi pakastaa odottamaan joulun herkutteluhetkeä.
Pohja:
200 g Digestive-keksejä
100 g voita
Täyte:
400 g tuorejuustoa (huoneenlämpöistä)
1 ½ dl sokeria
1 tl vanilijasokeria
1-2 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa
2 kanamunaa
1rkl maissitärkkelystä
Kinuski:
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria
Aloita laittamalla uuni lämpiämään 160-asteeseen. Sulata voi mikrossa ja murskaa keksit esim. vahvan pussin isällä kaulinta apuna käyttäen. Sekoita voi ja keksimurska ja painele kakkuvuokien pohjalle ja reunoille taikinaa. Paista pohjia noin 12 min. uunissa, kunnes pohjiin on tullut pieni väri. Ota pohjat uunista pöydälle jäähtymään.
Vatkaa tuorejuustot notkeaksi sähkövatkaimella ja lisää sokerit, suolaripaus, sitruunanmehu ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää kanamunat yksitellen koko ajan vatkaten taikinamassaa. Lopuksi lisää maissitärkkelys ja sekoita muutamalla pyöräytyksellä massa tasaiseksi.
Kaada täytteet esipaistettujen pohjien päälle. Paista noin 35 min. uunin keskitasolla, kunnes pinta ei enää kiillä. Anna jäähtyä kakkujen rauhassa pöydällä.
Tee lopuksi kinuskikerros. Keitä kermaa ja fariinisokeria kattilassa hiljalleen noin 10–15 minuuttia, lähes koko ajan sekoittaen. Tipauta pieni pisara kinuskia kakun päälle; jos se ei leviä, on kinuski valmista. Anna jäähtyä hetki ja kaada sitten kinuski juustokakkujen päälle ja tasoita pinnat. Anna kakun jäähtyä pöydällä hyvin ja laita jääkaappiin hyytymään yöksi. Itse tykkään pakastaa jäähtyneet kakut, jolloin ne on helpompi pakata kauniisti. Juuri ennen tarjoilua sirottele kakun pintaan hieman sormisuolakiteitä.Kääräise viemiset sellofaaniin ja asettele nauhasta rusetti. Itse kerään aina luonnosta koristeita paketteihin. Kaunis ja helppo kääre syntyy myös leivinpaperista, kun sen ympärille kääräisee nättiä nauhaa. Tärkeintä on kuitenkin ajatus siitä, että haluat käydä tervehtimässä ihmisiä, jotka ilahtuvat käynnistäsi.Tällä kerralla arvostelut saavat jäädä sikseen. Lahjojen saajat olivat äärimmäisen kiitollisia muistamisista. Itselleni paras joulumieli tulee toisten huomioimisesta ja siitä, että jokainen meistä ymmärtäisi sen kuinka tärkeää on muistaa niitä ihmisiä, joiden ovikello ei soi. Vieraita ei käy eikä kukaan soita tai lähetä postikorttia.
Jaetaan siis omasta hyvästämme muille ja pidetään toisistamme huolta.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.