Jouluperinteiden muokkailu – hitti vai huti?
Joulu. Monille se tarkoittaa samoja ruokia ja tuttua kaavaa joka vuosi – perinteistä ei herkästi poiketa. Mutta aiheutuisiko mielipahaa, jos asiat tällä kertaa tekisi hieman toisin?
Emme aio kertoa, miten kenenkin tulisi joulunsa kuuluisi viettää, mutta tässä silti muutama vinkki, joilla tuoda vaihtelua joulupöytään. Nämä ruoat muuten vievät kielen mennessään vielä joulun jälkeenkin. Ja eikö joulupöydässäkin olisi lupa yllättyä? Kokeilemalla se selviää! Jatkossahan yllätyksistä voi muodostua vaikka uusia perinteitä.
Makean happamat kasvikset
1–2–3. Klassinen numerosarja keittiössä, kun lähdetään pikkelöimään. Sekoita yksi osa väkiviinaetikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä. Kiehauta nesteet kattilassa kanelitangon, tähtianiksen ja muutaman neilikan kanssa. Tämän jälkeen voit marinoida lempikasviksiasi etikkaliemessä. Jotkut kasvikset vaativat ennen marinointia hieman kypsennystä eli esimerkiksi porkkanat ja kukkakaalit kannattaa ensin keittää vedessä ja punajuuret paahtaa pikaisesti uunissa. Kurkkua ei tarvitse esikypsentää, koska se on rakenteeltaan jo valmiiksi pehmeää. Paloittele kasvikset lasipurkkiin ja kaada neste päälle.
Marinoitavat kasvikset kannattaa jättää hieman napakoiksi, koska etikkaliemi pehmentää kasviksia ajan kanssa. Tämän herkun voit tehdä jo viikkoja ennen tarjoilua maustumaan. Tarjoa kasvikset tillillä maustetun jugurtin kera.
Lohi ja sen parhaat kaverit
Graavilohi, kylmäsavulohi ja lämminsavulohi. Melko varmasti jokin näistä löytyy joulupöydästä. Me päätimme lisätä loheen pienen Aasia-twistin. Valmista ensiksi lohi eli punnitse kulhoon yhtä paljon suolaa ja sokeria. Leikkaa lohesta ylimääräiset rasvat ja poista nahka. Hiero sokerisuola loheen kauttaaltaan ja jätä 30 minuutiksi maustumaan. Huuhtele sokerisuola pois kylmällä vedellä, kuivaa talouspaperilla ja leikkaa peukunpään kokoisiksi paloiksi.
Mittaa sitten kattilaan soijaa, miriniä ja sakea, desin verran jokaista. Saken tilalla voi käyttää myös valkoviiniä tai vettä. Lisää pala inkivääriä, chiliä, sitruunanruohoa, limenkuorta ja korianteria. Kiehauta liemi. Kaada liemi kuumana siitakesienien päälle. Kasaa vadille ensin lohet, jonka jälkeen voit lohkoa tuoretta avokadoa vadille. Lisää sitten siitakesienet liemineen päivineen annokseen ja koristele tuoreella korianterilla.
Rapua muun maan tyylillä
Katkaravuille annamme niin ikään aasialaisen käsittelyn. Tämä on helppo valmistaa. Tarvitset puolikkaan kiinankaalin, yhden porkkanan ja purjon sekä puolikkaan kurkun. Lisäksi tarvitset puolikaan purkin korealaista hapatettua kiinankaalia eli kimchiä ohueksi pilkottuna. Marinadiin tarvitset miriniä, omenaviinietikkaa, suolaa ja sokeria. Koristeluun silmusalaattia, korianteria ja minttua ja tietty valmiiksi kuoritut katkaravut.
Sekoita marinadinainesosat keskenään. Sekoita vartti ennen tarjoilua marinadissa kasvissuikaleet ja ravut. Laita tarjolle ja koristele muutamalla katkaravulla, yrteillä ja silmusalaatilla.
Jouluinen piirakka Jenkeistä
Jenkit diggaavat kurpitsapiirakastaan, kuten myös makeasta perunasta, bataatista. Heitimme kuitenkin kurpitsat mäkeen ja pumppasimme bataatit piirakkaan. Piirakka valmistetaan keittämällä kaksi (noin 800 g) kuorittua, pilkottua bataattia kookosmaidossa kypsäksi.
Soseuta seos sitten pyreeksi keitinliemen kanssa ja lisä reilu nokare voita sekä 3 dl sokeria. Mausta pyre ripauksella kanelia. Lisää 4 kananmunaa yksitellen jäähtyneeseen pyreeseen ja sekoita. Levitä pyre esipaistetulle piirakkapohjalle. Paista 150 C-asteisessa uunissa noin 30 –40 minuuttia, kunnes massa on hyytynyt ja pohja on kypsä. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja tarjoile kanelilla maustetun kermavaahdon kanssa.
Anna aikaa muille ja itselle
Huolet, stressi, hektisyys ja ylipäätään kaikki ikävä on hyvä heittää mielestään viimeistään joulupöytään istuttaessa. Nyt on aika nauttia yhteisestä ajasta perheen, ystävien, tai miksei oman itsensäkin kanssa. Joulu on pieni juhla keskellä pimeintä aikaa, ja senkin takia siitä saa ja kuuluu nauttia.
Ehdotamme myös, että varaat kunnolla aikaa joulupöydän antimien valmistamiseen ja teet kaiken mahdollisen hyvissä ajoin valmiiksi, jotta jouluna on aikaa vain olla.
Pitkinä joulupyhinä kannattaakin keskittyä myös akkujen lataamiseen, koska se on hektisessä arjessa usein sula mahdottomuus.
Toivotamme kaikille hyvää joulua sekä ihanaa, upeaa ja valoisaa uutta vuotta.
12 kk kiittää ja kuittaa.