Karjalanpaisti ja muita haudutuksia
Päivät ovat lyhentyneet, valon määrä vähenee ja syksyn tarjoamat viimeisetkin lämmönrippeet jäävät muistoihin. Voit pakata laukkusi ja viettää talven ulkomailla, mutta myös ruoka ja ruoanlaitto tuovat lämpöä kotimaamme kylmiin vuodenaikoihin.
Ruoanlaitossa on aika korostaa liemipohjaisten ruokien, kuten patojen ja keittojen tuomaa lämmintä oloa ruokailijoilleen.
Karjalasta kajahtaa
Aloitetaan tällä klassikolla, joka on tuskin sinulle tai naapurille vieras. Ruokana älyttömän helppo valmistaa ja maultaan kotimaisen ruokakulttuuriin ehdottomia helmiä. Lihana tykkäämme käyttää porsaankylkeä tai lapaa, sekä häränrintaa. Leikkaa liha isohkoiksi paloiksi, lisää pataan porkkanaa, sipulia, laakerinlehtiä,
maustepippuria ja suolaa oman maun mukaan. Tykkäämme kypsentää perunat tässä samassa liemessä, eli laita perunatkin pataan. Peitä kaikki vedellä. Voit huoletta jättää koko komeuden 90 C asteiseen uuniin yön yli, minimissään ruoka ottaa nelisen tuntia valmistua, jotta liha ehtii mureutua kunnolla. Jos haluat liemeen hieman syvemmän maun, voit paistaa lihapalat pannulla ennen hauduttamista.
Unkarilainen gulassi
Sukulaiskansamme tuntee myös haudutetun lihan herkullisuuden. Aito perinteinen gulassi valmistetaan ainoastaan häränlihasta, mutta arkiruokaan suosittelemme käyttämään lisäksi porsaanlihaa ja kasviksia. Silläkin uhalla, että Unkarista saapuu nootti. Aloita versiomme valmistus paistamalla kuutioituja lihoja isossa kattilassa hienonnettujen valkosipulin ja sipulin kanssa. Lisää tomaattimehua peittääksesi lihat. Lisää oman maun mukaan harissatahnaa. Freesaa hetki ja lisää tomaattimehua peittääksesi kaiken. Aloita haudutusurakka miedolla lämmöllä. Liha alkaa olla mureaa noin neljän tunnin jälkeen. Tässä vaiheessa voit paistaa toisella pannulla varsiselleriä ja paprikaa isoina paloina. Paistamisen jälkeen lisää liemeen. Lisää myös perunaa raakana. Kasvistenkin ollessa kypsiä mausta keitto suolalla ja mustapippurilla.
Intia ja jugurtin pehmeys
Guru Pingala Mandala Om Om! Risto Räppääjästä tuttu voimahuuto sopii tähänkin ruokaan. Kyseessä on mausteinen tomaattipohjainen liemi, jonka tulisuus pehmennetään jugurtilla. Ruokaisuuden lisäämiseksi voit keittää padan kylkiäisiksi linssejä, riisiä tai perunaa. Lisäksi on hyvä tarjota intialaisten herkkua Naan-leipää. Freesaa hienonnettuja sipulia, punaista chiliä ja tomaattipyrettä. Lisää kokonaisia kardemummia, pala kanelitankoa ja pala inkivääriä. Peitä kaikki runsaalla tomaatimehulla ja ala keittelemään kasaan. Hiillosta pannulla haluamiasi kanapaloja. Me suosimme kanan paistileikettä. Lisää kanat liemeen ja anna hautua kypsäksi. Lisää lopuksi tomaattiliemeen pari ruokalusikallista maustamatonta jugurttia. Tämä pehmentää liemen tulisuuden ja tuo mausteiden maut esiin. Mausta suolalla oman maun mukaan. Älä enää keitä kastiketta sen jälkeen, kun olet lisännyt jugurtin.
Kookosmaidon maa
Thaimaa. Suomalaisten suosima lomakohde, joka tarjoaa meille mahtavan mahdollisuuden kasvisruokaan. Erilaiset currypohjaiset ruoat ovat suosittuja thaimaalaisessa ruokakulttuurissa ja niistä vihreä curry on suosikkimme. Vihreä currytahna antaa ruoalle hienon maun tuomatta siihen liikaa tulisuutta. Freesaa öljyssä erilaisia kasviksia. Meillä on padassa perunaa, paprikaa, parsakaalia ja porkkanaa. Lisää vihreää currytahnaa oman maun mukaan ja freesaa pari minuuttia. Lisää kookosmaitoa, niin että kaikki peittyy. Laita joukkoon myös pala inkivääriä, pari kaffirlimenlehteä ja sitruunanruohotanko. Hauduttele miedolla lämmöllä kasvikset kypsiksi. Mausta suolalla ja voit lisätä vielä currytahnaakin, jos keitto tuntuu itsestäsi miedolta. Paista lopuksi kuutioitu tofu pannulla ja lisää keiton joukkoon. Koristele annos korianterinlehdillä ja chilirinkuloilla.
Pimeys ja valo
Suosittelemme kokeilemaan ja rakentamaan näiden patojen ja keittojen ympärille hieman taianomaisen tunnelman. Ulkona on pimeää. Säädä valaistus minimiin, sytytä muutamat kynttilät pöytään ja nosta keskelle pöytää kuuma pata täynnä haudutettua lämmittävää herkkua, joka tuo ihanan tuoksun koko pöydän äärelle. Nämä ruoat ovat parasta nautittuna hyvässä seurassa. Sharing is caring. Upeaa loppuvuotta kaikille teille.