Kesäjuhlissa maistuvat mansikkajätskin makuinen täytekakku ja pirskahteleva mansikkajuoma
Aina voi ja kannattaa juhlia! Alkava kesä tuo tullessaan monenlaisia tilaisuuksia, joissa nostaa maljan, jos toisenkin ja nauttia ihanan kesäisen makuisesta mansikkajätskitäytekakusta, joka koristellaan kesäkukkasin ja tuorein marjoin.
Kesä on parasta juhla-aikaa
Kun tarjottavat syntyvät helposti ja edullisesti, voit keskittyä vieraisiin ja juhlatunnelmaan. Juhlapöydässä hurmaavat mansikkajätskiltä maistuva upea täytekakku, ja mansikkainen pirskahteleva kesäjuoma, joka maistuu myös lapsivieraille.
Kesäisen täytekakun juju on mansikkajäätelön makuinen kuorrute pakastekuivatusta mansikasta, se syventää mansikan makua ennestään. Alkuperäinen ohje on upealta Bellatablen sivustolta.
Usein ajatellaan, että täytekakku on hankala ja vaivalloinen tehdä. Todellisuudessa kakkutaikina syntyy kolmen kupin tekniikalla. Ota kolme samansuuruista kuppia ja laita kuhunkin sama määrä raaka- aineita. Yhteen kupeista tulevat kananmunat, toiseen jauhot ja leivinjauhe ja kolmanteen sokeri. Tämä ohje on 5 munalle ja sopiva irtopohjavuoka on 26 cm halkaisijaltaan.
TARVITSET:
Kakkupohja
5 munaa
sokeria
3 rkl perunajauhoja
vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 luomu sitruunan kuori
Kuorrute
6 dl kuohukermaa
250 g mascarbonea
1 dl tomusokeria
25 g pakastekuivattua mansikkaa
Mansikkahillo
500 g mansikkaa
1,5 dl hillosokeria
1 rkl sitruunanmehua
Kostutukseen: Omenatuoremehua tai Spritea noin 2,5 dl.
Lisäksi tarvitset pursotuspussin ja halutessasi syötäviä kukkia koristeeksi mansikoiden lisäksi.
Tee näin:
- Valmista mansikkahillo. Jos käytät tuoreita mansikoita, pese marjat ja poista kanta. Soseuta mansikat esimerkiksi sauvasekoittimella. Kaada mansikat kasariin ja keitä hieman kokoon, lisää hillosokeri, sekoita ja anna seoksen jäähtyä. Voit halutessasi lisätä hilloon tuoreita pieneksi pilkottuja mansikanpaloja.
- Valmista kakkupohja. Ota kolme samankokoista, isohkoa kuppia ja riko ensimmäiseen munat. Mittaa seuraavaan yhtä paljon sokeria. Mittaa kolmanteen kuppiin ensin perunajauhot ja lisää päälle vehnäjauhoa sellainen määrä, että kaikki kolme kuppia ovat silmämääräisesti yhtä täynnä. Lisää jauhokuppiin lopuksi leivinjauhe ja sekoita.
- Kaada kananmunat kulhoon ja vatkaa niitä hetki, lisää sokeri ja ripaus suolaa. Jatka vatkaamista niin kauan, että munasokerivaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Vaahto on valmista, kun voit piirtää vatkaimilla sen pintaan kuvion, joka säilyy pinnalla hetken. Raasta joukkoon sitruunankuori ja sekoita.
- Siivilöi jauhot taikinan joukkoon useammassa erässä ja käännä isolla lusikalla tai nuolijalla varovasti nostellen.
- Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasossa noin 40 minuuttia. Voit koittaa kakun kypsyyttä puutikulla. Kakku on valmis, kun tikkuun ei jää kakkutaikinaa kiinni.
- Anna kakun jäähtyä hetki ennen ritilälle kumoamista.
- Valmista kuorrute. Lisää tehosekoittimeen (vatkain ja kulho käy myös) kylmä mascarbone, tehosekoittimessa hienonnettu pakastekuivattu mansikka ja tomusokeri. Sekoita jauhe mascarponeen ja lisää kylmä kerma koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes seos on paksua ja sileää. Mascarpone erottuu helposti, joten varo ettet sekoita liikaa.
- Lusikoi kuorrute pursotuspusiin ja laita hetkeksi jääkaappiin, kunnes kuorrutat kakun.
- Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Nosta ensimmäinen pohja tarjoiluastialle ja kostuta huolellisesti reunoja myöten. Pursota kuorrutetta kakun ulkoreunalle ympyrän muotoon. Täytä ympyrä mansikkahillolla ja laske toinen pohja päälle ja täytä edellisen tapaan. Nosta viimeisenä kansi päälle ja kostuta huolellisesti.
- Nosta kakku peitettynä jääkaappiin maustumaan. Voi laittaa kakun ympärille irtopohjavuoan reunarinkulan ja päälle lautasen painoksi. Kuorruta kakku juuri ennen tarjoilua.
- Ota suorareunainen lasta tai veitsi, jolla tasoitat reunat tasaiseksi. Lisää kuorrutetta ja tasoita. Pursota päälle ruusukkeita ja asettele pintaan mansikoita ja syötäviä kukkia.
Mansikkainen juhlajuoma (6–8 annosta)
TARVITSET:
3 kpl sitruunaa / limeä
400 g mansikkaa
4 kpl mintun vartta
4 rkl sokeria
1 ½ plo sitruunan makuista kivennäisvettä
Koristeluun mintunoksia ja mansikkaa.
Tee näin:
- Pese sitruunat. Ota kuorimaveitsellä pitkiä suikaleita kahden sitruunan kuoresta. Viipaloi kolmas sitruuna. Halkaise kaksi sitruunaa ja purista niistä mehut. Säästä halutessasi kuori suikaleet ja viipaleet koristeluun.
- Poista pestyistä mansikoista kanta ja viipaloi marjat. Laita kannuun sitruunamehu ja mansikat. Sekoita joukkoon sokeri ja mintunoksat, voit vähän survoa seosta, jotta maut irtoavat paremmin.
- Lisää lopuksi kannuun jäät ja kivennäisvesi. Koristele juomaa halutessasi sitruunanviipaleilla, kuorisuikaleilla ja mintunoksilla. Kaada juomat lasiin juuri ennen tarjoilua.
Miltä maistui?
Mansikkajäätelön makuinen täytekakku on ihanaa vaaleanpunaista pumpulia, joka maistuu kesälle!
Sitruuna antaa kakkupohjalle kivan säväyksen ja kuiva pakastettu mansikka tekee kuorrutteesta ihanan metsämansikan makuisen. Mansikkainen juhlajuoma on samaa makumaailmaa kuin kakku ja sitä onkin hyvä varata reilusti. Halutessasi lisää sokeria, jos haluat juomasta makeampaa. Jotta juoma pysyisi kylmänä, muista tehdä jääpaloja. Voit halutessasi kerätä syötäviä kukkia luonnosta ja laittaa niitä jääpalan sisään jäädytysvaiheessa. Näin saat kauniita yksityiskohtia juomiin. Tarjoile kylmää kakkua ja juomaa vaikka puutarhajuhlissa tai koululaisten kesäloman aloittamisen kunniaksi.
Pienet juhlat syntyvät hyvin pienillä valmistumisella. Levitä pöytään juhlava liina, kaiva esille kaapin kauneimmat lasit ja kynttilät. Vinkkinä! Upeita vanhoja laseja löydät edullisesti hyllykaupalla esimerkiksi Itäkeskuksen Puhoksen Fidalta. Hauska kattaus syntyy eri parisista astioista ja kynttilöistä. Pöydästä saa näyttävän keräämällä luonnonkukkakimpun. Aivan kohta kaikki kukat ovat kukassa ja vain taivas on rajana mitä maljakkoon valikoituu.
Lisää tarjoiluvinkkejä juhliin ja valmistujaisiin löydät K-ruoka -sivustolta.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.