Kesän kauneimmat juhlatarjottavat
Kesä on iloisten juhlien aikaa. Kokoa tarjoiluvadeille vihreää perunasalaattia ja ricottajuustolla ja tomaateilla täytettyä piirasta ja yllätä vieraasi lopuksi kauniilla suklaabrowniekakulla, jonka voi koristella näyttäväksi marengeilla, mansikoilla ja luonnonkukilla.
Kesä on monien juhlien aikaa ja kavalkadi on sen suhteen laaja. Onnistuneet juhlat vaativat pientä vaivannäköä, mutta hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Jokaisella juhlien järjestäjällä on hyvä olla muutama varma ja herkullinen resepti, joista syntyvät helposti tarjottavat.
Kivoissa ja rennoissa juhlissa kenenkään ei tarvitse pingottaa tai järjestellä voimiensa äärirajoilla. Moni tykkää järjestääkin juhlat nyyttäriperiaatteella, jolloin myös kaikki vieraat tuovat jotain mukanaan ja isäntäväki pääsee helpommalla.
Koristele luonnonkukilla
Kesällä on upea mahdollisuus hyödyntää syötäviä luonnonkukkia ja villiyrttejä osana tarjoilua ja koristelua. Orvokki on yksi käytetyimmistä kukista kakkujen ja salaattien päällä. Orvokit kasvavat aurinkoisilla kallion harjanteilla ja kuivilla niityillä. Keto-orvokki on laajalle levinnyt pikkuruinen kukka, joka levittyy maastoon isoina värikkäinä mattoina. Muita syötäviksi käytettäviä kukkia ovat esimerkiksi syreeni, lemmikki, ruiskaunokki ja apilat. Kerätyt kukat säilyvät pitkään kanderauksen avulla, mutta voit kerätä niitä tarpeen mukaan tuoreeltaan.
Luonnonkukista saat lisäksi näyttävän kimpun juhlapöytään. Kukat kannattaa kerätä heti aamusta, jolloin ne ovat tuoreimmillaan. Lisää maljakkoon reilusti raikasta vettä, leikkaa kukkiin päivittäin uusi imupinta ja vaihda vesi. Näin kimput saattavat kestää maljakossa jopa viikon.
Juhlia järjestäessä aikaa kuluu monenlaisten askareiden parissa ja juuri siksi kannattaa hyödyntää erilaisia puolivalmisteita ja pakasteita. Pirkka-tuotemerkiltä löytyy pakastealtaasta aivan timanttinen tuote: esikaulittu ja laskostettu voitaikina, joka sopii sekä makeisiin että suolaisiin suupaloihin.
K-ruoka -sivustoilta löytyi houkutteleva resepti tomaatti-ricottapiirakkaan, josta kylmä ricottajuusto ja raikkaat tomaatit tekevät täydellisen kesäjuhlien tarjottavan.
Täytteidensä ansiosta piirakka on yllättävä raikas, vaikka pohjana onkin ehta voitaikina. Piirakan valmistus onnistuu kaiken tasoisilta kokeilta.
TARVITSET:
1 pkt (500 g) Pirkka esikaulittu ja laskostettu voitaikina (pakaste)
1 kanamuna (voiteluun)
1 prk ricottajuustoa
1-2 rkl kermaa tai maitoa
200 g erilaisia kypsiä tomaatteja
suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
Tee näin:
- Sulata voitaikina, avaa laskokset ja kaulitse taikina noin puolet ohuemmaksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Nosta leivinpaperi taikinoineen uunipellille. Leikkaa taikinalevyn jokaiselta sivulta irti noin 2 cm taikinakaistaleet. Ohjeesta tulee yksi piirakka.
- Riko kananmuna juomalasiin ja voitele levyn reunat sekä taikinakaistaleet kevyesti rikotulla kananmunalla.
- Asettele leikatut taikinasiivut voidellut taikinalevyn reunoille kehyksiksi. Pistele taikinalevyn keskikohtaan haarukalla reikiä.
- Paista uunin alatasolla 225 asteessa noin 25–35 minuuttia. Anna jäähtyä. Mikäli taikina nousee keskeltä liikaa, paina se hieman jäähtyneenä hellävaroen takaisin alas.
- Nosta ricottajuusto ja maito- tai kermatilkalla. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.
- Levitä notkistettu ricottajuusto paistetun taikinan keskelle tasaiseksi kerrokseksi.
- Leikkaa huuhdotut ja kuivatut tomaatit viipaleiksi ja asettele ricottakerroksen pinnalle.
- Viimeistele hienonnetulla basilikalla. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Ricotta-tomaattipiirakan kaveriksi sopii täydellisen kesäinen salsa verde – perunasalaatti, joka saa kauniin värinsä yrttikastikkeesta. Alun perin Italiasta lähtöisin oleva kirpeä ja suolainen salsa verde -kastike kipataan lohkottujen keitettyjen perunoiden päälle ja sen annetaan maustua hetken jääkaapissa ennen tarjoilua. Tämä kauniin vihreä salaatti sopii monenlaisten grilliherkkujenkin seuraksi ja herättää takuuvarmasti ihastusta juhlavieraissa. Tarvitset vain perunaa ja muutaman ison puskan yrttejä ja mausteita. Keitä perunat suolatussa vedessä ja jäähdytettyäsi perunat, paloittelet ne sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
TARVITSET:
1 kg kiinteää perunaa (uutta perunaa)
1 ruukku tuoretta persiljaa
1 ruukku tuoretta basilikaa
(Halutessasi tuoretta minttua)
1–2 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
2 rkl kapriksia
2 rkl sitruunanmehua
1 rkl vettä
mustapippuria
(Halutessasi 6-8 anjovisfileetä tai ½ suolakurkkua, voi jättää myös pois)
Tuoretta minttua / syötäviä kukkia
Surauta kastike korkeassa lasissa sauvasekoittimella samettisen sileäksi ja kippaa perunoiden päälle. Koristele halutessasi salaatti kukkasilla. Seuraa linkin ohjetta ja sovella halutessasi salaattia vaikkapa lisäämällä siihen broccolia tai fetajuustoa. (Linkki:
Mehevä suklaabrowniekakku on joka juhlaan sopiva, muunneltava kakku. Kakussa ei ole kuin muutama raaka-aine ja työvaihe, joten sen voi valmistaa jääkaappiin edellisenä päivänä odottamaan tai tehdä juuri ennen juhlia tuliaisiksi. Tätä kakkua on vuosien saatossa tehty ristiäisiin, ylioppilasjuhliin ja häihin. Koristele kakku juhlan luonteen mukaan.
TARVITSET:
250 voita
5 dl sokeria
4 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoa
200 g tummaa suklaata
2 tl vanilijasokeria
500 g mansikoita (koristeluun)
1 pkt Pirkka macaronseja (koristeluun)
Tee näin:
- Sulata kattilassa voi ja lisää suklaapalat. Anna suklaan sulaa hetki voisulassa ja sekoita. Jätä seos jäähtymään.
- Vatkaa kananmunat ja sokerit vaahdoksi.
- Lisää jäähtynyt suklaa/voisula ja sekoita pikaisesti.
- Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.
- Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, noin 30 min. Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota irtopohjavuoan reunat.
- Koristele kakku marjoilla ja Pirkan pakaste macaronseilla.
Miltä maistui?
Jotta juhlat tuntuvat juhlilta, kannattaa tarjoiluihin hieman panostaa. Ricottajuusto- tomaattipiirakka oli erityisesti aikuisten makuun ja sitä voi varioida monin tavoin. Kesällä kotimaisten kasvisten ollessa maukkaimmillaan tämä piirakka saa vain lisäpotkua erilaisista kasviksista.
Salsa verde -perunasalaatti on todella kaunis ja hyvänmakuinen tarjottava. Tätä meillä tehdään juhannuksena grilliruokien kanssa. Salaatissa maistuu kesä ja vihreys se on myös lasten suuhun mukautuva. Itse saatan lisätä salaatin päälle vielä tuoreita herneitä, fetajuustoa ja paahdettuja manteleita.
Suklaakakku taas on yksinkertaisesti aina hyvää ja eikä sitä voi turhaan ylistää juhlien helpoimpana tarjottavana. Nyt ei muuta kuin järjestämään kivoja juhlia ja nauttimaan kesästä.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.