Klassikon jäljillä: Testissä ammattilaisten bravuurit ja Epicurious-sovellus

Kun lohturuoasta tulee oma bravuuri, ovat planeetat kohdillaan ja moni lohtua kaipaava hetki hymyntäyteinen.

Aina kun kutsun kavereita kylään huomaan automaattisesti ajattelevani meze-pöytää. Lähi-idän ruokakulttuuri on omiaan illanistujaisiin:

Jakamiskulttuurin sävyttämät raikkaat ja moniulotteiset annokset ovat jo itsessään silmänruokaa.

Yksi lempimausteistani on lähi-idän ruoissa paljon käytetty tahini. Kasvissyöjän välillä kaipaama täyteläinen umami löytyy paahteisesta ja täyteläisestä tahinista, ja tyydyttää sen himon hetkessä.

Sellaisenaan tahinia ei monikaan sulata (tätä en kyllä henkilökohtaisesti voi ymmärtää). Niinpä sitruunan raikastama ja kikherneen pehmentävä hummus on täydellinen nautittava meze-pöytään.

Malttia ja kynsilaukkaa

Hummuksen teko on teoreettisesti erittäin idioottivarmaa puuhaa. Ainekset tehosekoittimeen ilman sen kummempia esivalmisteluja, surrur ja voilá. Tietenkin tähänkin ruokaan on erilaiset kikkakolmoset, joilla voi nostaa annoksen toiseen ulottuvuuteen.

Koko lapsuuteni ajan olen nähnyt keittiönpöydällämme erinäisiä kuppeja ja kulhoja täynnä linssejä ja papuja likoamassa. Sunnuntaina on sitten keitelty ja hauduteltu tomaattisia patoja ja kastikkeita.

Myös hummuksen teossa pitkäjänteisyys on valttia. Liottamalla ja keittämällä kikherneet valmiiksi käsiteltyjen sijaan on maku täysin omasta maailmastaan.

Toinen kikka on olla säästelemättä valkosipulia. Oli kyseessä sitten treffit tai appivanhempien tapaaminen, suosittelen lisäämään valkosipulia enemmän, kuin mitkään etikettioppaat neuvovat. Tietävätpähän ainakin heti, kuinka rohkean ja huolettoman tyypin kanssa ovat tekemisissä.

Unelmani on, että hummukseni olisi joku päivä pomminvarma. Olen kuitenkin joka kerta sitä tehdessäni muunnellut reseptiä ja raaka-aineita fiiliksen mukaan.

Iäti muuttuva bravuuri

En yleensä laita ruokaa reseptikirja kädessä. Nyt päätin kuitenkin testata ruoka-alan ammattilaisten ylläpitämää Epicurious-appia. Siinä enemmän tai vähemmän kuuluisat kokit ja ruoka-alan ammattilaiset jakavat luottoreseptejään. Noudattamani resepti on lontoolaistuneen libanonilaissyntyisen ruokakirjailija ja lähi-idän ruokakulttuuriin erikoistuneen kokki Anissa Heloun käsialaa.

Apin ulko-asu on selkeä, energinen ja helppokäyttöinen. Reseptin ruoka-aineet voi lisätä suoraan kauppalistalle ja sivun alalaidassa on do ahead -osio, jota hyödyntämällä voi säästää aikaa etukäteisvalmisteluilla. Appi on englanninkielinen ja mitat ovat cupeissa ja ounceissa, joten se saattaa olla pieni hidaste käytölle. Ilmainen kielikylpy ja matikantunti kokkauksen ohella, uhka vai mahdollisuus?

Hakukenttään voi kirjoittaa haluamansa ruokalajin tai raaka-aineen. Reseptien esikatselussa voi nähdä käyttäjien antamat tähdet heti. Täten voi raa’alla kädellä heti seuloa käytetyimmät reseptit. Tilastoissa on voimaa tälläkin saralla!

Appi on olemassa myös verkkosivuna, jossa on enemmän myös ruoka- ja ruoka-aine -aiheisia artikkeleja.

Notkeus kraanasta

Tällä reseptillä valmistamani hummus oli koostumukseltaan sileämpi ja kermaisempi, kuin ikinä olen tehnyt. Yllättävää kyllä, itse hummukseen ei reseptin mukaan tullut tippaakaan oliiviöljyä. Massa notkistettiin vedellä (mitä ei ainesosaluettelossa mainita). Lisäsin kuitenkin hieman öljyä esillepanon vuoksi juuri ennen tarjoilua. Kuvat eivät tosin puhu tämän ruoan puolesta. Onhan kyseessä melko väritön tahna. Jos maun vain voisi ikuistaa filmille…

Myös granaattiomenasiirapin ja paprikatahnan käyttö hummuksessa oli itselleni uutta. Turkkilaisessa aamupalapöydässä voi tosin törmätä leivän ja juustojen kanssa syötävään makeaan levitteeseen tahin pekmeziin. Se on käytännössä noin 70/30-suhteella tahinia ja hedelmäsiirappia, joka on usein viinirypäleistä tai nimenomaan granaattiomenasta valmistettua. Erilaisia hedelmäsiirappeja löydät etnisistä ruokakaupoista.

 

AINEKSET (reilu ½ litraa hummusta)

450 g kikherneitä, huuhdeltuna

0,8 dl tahinia (käytin itse paksua tahinia)

3 rkl sitruunamehua (tätä oman maun mukaan, itse laitoin melkein yhden desilitran)

1 1/2 rkl paprikatahnaa tai harissatahnaa (itse käytin makeahkoa paprikacashew-pestoa)

1 rkl granaattiomenasiirappia

Karkeaa suolaa

Tarjoiluun oliiviöljyä, chilirouhetta ja lämmintä leipää.

VALMISTUS

  1. Säästä pari ruokalusikallista kikherneitä tarjoiluun. Laita tahini, sitruunamehu, paprikatahna, granaattiomenasiirappi ja loput kikherneet tehosekoittimeen lisäten vettä niin kauan, kunnes hummus on sileää. Mausta suolalla.
  2. Koristele hummus oliiviöljyllä ja chilirouheella, ja vaikka mintunlehdillä. Tarjoile hummus lämpimän leivän kanssa.

Tee etukäteen:

Hummuksen voi tehdä vaikka kolme päivää ennen tarjoilua. Säilö kelmutettuna jääkaapissa.

 

 

Aiheeseen liittyen

3 x rapsakkaa tofua – Näin saat tofusta hyvää ja maukasta

Tässä parhaat niksit tofun maustamiseen ja käsittelyyn.

Miltä maistui?
28.02.2024

Otetaan härkistä sarvista ja tehdään siitä herkkutäyte paprikoille

Täytetyt paprikat ovat retroherkku, jotka saavat härkistäytteellä uuden elämän.

Miltä maistui?
14.01.2024

Mojito maustaa uunilohen, joka maistuu juuresten kanssa

Joulun aikaan nautiskellaan uunilohesta ja värikkäästä juuresvuoasta. Jälkiruokana maistuu raikas puolukkajäätelö.

Miltä maistui?
04.12.2023

Kukkakaalipihvejä ja rapeita wingsejä – kukkakaalista syntyy syksyn maukkaimmat annokset

Kukkakaali on hyvää, halpaa ja terveellistä – ja niin moneen taipuvaa. Testaa mausteisia kukkakaalipihvejä tai herkuttele rapeilla wingseillä.

Miltä maistui?
18.10.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje