Kukkakaalipihvejä ja rapeita wingsejä – kukkakaalista syntyy syksyn maukkaimmat annokset
Kukkakaali, tuo kasvisten kaunotar on kaaliperheen kasvatti, josta voit valmistaa monenlaisia tarjottavia. Reilusti maustettujen kukkakaalipihvien ja rapsakoiden wingsien rinnalle kukkakaalista syntyy silkinpehmeää pyrettä, joka sopii lisukkeeksi lähes mihin vain.
Kukkakaali (Brassica oleracea botrytis) on niin herkullinen vihannes, etten keksi toista kaalilajia, joka olisi niin hienostunut ja monipuolinen. Kaupasta voit löytää satunnaisesti eri värisiä kukkakaaleja, joita voi käyttää valkean kukkakaalin tapaan. Kukkakaalia kannattaa käsitellä erityisen hellävaraisesti, jotta sen hienostunut maku ei peity.
Kuten mikä tahansa vihannes, kukkakaalia ei kannata yli kypsentää. Voit käyttää kukkakaalinlehdet pyöräyttämällä ne öljyssä ja paahtamalla uunissa. Kannan puumaisen alaosan voit leikata pois. Kukkakaali ei pidä pitkästä säilyttämisestä, koska se kuivuu helposti. Suojaa kukkakaali muovipussilla jääkaapissa ja näin se säilyy hyvänä noin viikon ajan.
Tuore kukkakaali on napakka ja kiinteä. Se sisältää runsaasti c-vitamiinia ja flavoneja. Maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun rakenteessa on hieman napakkuutta, eikä sitä olla ylikypsennetty. Tänä kesänä kukkakaalista oli ylitarjontaa. Osa kotimaisesta kukkakaalisadosta meinasi jäädä viljelijöiden peltoon runsaan sadon valmistuessa samanaikaisesti.
Onneksi kukkakaalista on kehitetty mitä ihanampia reseptejä.
Sitä voi wokata, paahtaa, pikkelöidä, soseuttaa tai syödä ihan raakana. Herkullinen kukkakaali valmistuu lempeästi esimerkiksi höyryttämällä tai grillissä paahtamalla. Se sopii myös monenlaiseen naposteluun ja se on helppo raaka-aine vegaanisiin tarjottaviin. Yksi hauskimmista resepteistä on kukkakaali-wingsit. Nämä kana-wingseistä inspiroituneet herkkupalat syntyvät pyöräyttämällä pilkotut kukkakaalit kuivissa ja märissä aineissa, jonka jälkeen ne paistetaan uunissa rapsakoiksi suupaloiksi.
Kukkakaali-wingsit
TARVITSET:
1 iso kukkakaali
1 ½ dl pankojauhoa
1 ps tacomaustetta
2 rkl öljyä
2 rkl chilikastiketta
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl siirappia
- Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Pese ja paloittele kukkakaali sopiviksi paloiksi.
- Sekoita toisessa kulhossa pankojauho ja tacomauste ja toisessa öljy, chilikastike, tomaattipyre ja siirappi.
- Pyöräytä kukinnot ensin märissä aineissa ja sitten kuivissa. Levitä uunipellille.
- Paista noin 10 minuuttia ja nosta pelti ulos uunista. Käännä kukkakaalit pihdeillä ja jatka paistoa vielä 10 minuuttia.
Limedippi
TARVITSET:
1,5 dl turkkilaista jugurttia
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
½ limen mehu (myös 2 rkl sitruunanmehua käy)
tuoreita yrttejä
(minttu/korianteri)
- Laita nippu tuoreita yrttejä korkeaan astiaan ja soseuta ne tasaiseksi.
- Lisää turkkilainen jugurtti, mausteet ja puristettu limen mehu. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku. Laita dippi maustumaan jääkaappiin.
Kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi keholle ja mielelle. Mausteiset kukkakaalipihvit sulavat suuhun silkin pehmeän pyreen kanssa. Yhdestä kukkakaalista saa valmistettua noin 3–4 pihviä. Osta napakoita ja pienehköjä kukkakaaleja, näin pihvit on helpompi paistaa ja ne pysyvät kasassa.
TARVITSET:
2 pienehköä kukkakaalia
2–3 valkosipulinkynttä
chiliä (maun mukaan)
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
1 tl siirappia
loraus vettä
(Halutessasi seesamin siemeniä pihvien päälle)
- Leikkaa kukkakaalista noin 1,5 cm paksuisia siivuja, niin että niihin jää kantaosaa, jotta ne pysyvät kasassa.
- Lorauta paistinpannulle öljyä ja laita pihvit paistumaan. Kuori ja murskaa valkosipulit veitsen lappeella. Laita valkosipulit pannulle ja jatka paistamista. Käännä pihvejä niiden saadessa hieman väriä.
- Lisää tomaattipyree ja reilu loraus vettä. Pyöräytä pannua, jotta ainekset sekoittuvat. Pidä lämpötila sopivana, jotta pihvit eivät pala. Lisää mausteet ja paista niin kauan, että vesi on höyrystynyt pois ja kukkakaalipihivit saaneet kauniin värin.
- Lisää lopuksi halutessasi seesaminsiemenet, paahda hetki ja käännä pihvit vielä kertaalleen.
- Kukkakaalipihvien ja pyreen lisäkkeenä voit tarjoilla esim. linssejä.
Kukkakaalipyree
Tässä on pyree, joka sopii lisäkkeeksi lähes kaikkeen. Sen rakenne on ihanan silkkinen ja maku pyöristyy voilla. Älä siis turhaan kitsastele voin käytössä.
TARVITSET:
1 kg kukkakaalia
4 dl vettä
1 tl suolaa
2 rkl voita
1 rkl sitruunan mehua
- Pilko kukkakaali sopiviksi paloiksi. Voit käyttää halutessasi myös lehdet ja varren.
- Lisää kiehuvaan veteen suola. Anna kukkakaalin kiehua kattilassa kannen alla noin 10-15 min.
- Valuta kukkakaalit ja ota sivuun keitinlientä erilliseen astiaan. Soseuta kukkakaalit sauvasekoittimella ja ohenna pyree keitinliemellä haluamasi paksuiseksi. Sekoita pyree sauvasekoittimella silkkisen sileäksi.
- Mausta lopuksi voilla ja sitruunanmehulla, lisää tarvittaessa suolaa.
Miltä maistui?
Kukkakaalista saa tehtyä vaikka mitä ihanaa ja edullista. Tein tällä kerralla omia lempiruokiani ja nämä maistuivat myös perheelle. Kukkakaali-wingsit maistuvat myös lihansyöjille ja ne häviävät pelliltä saman tien. Pihvin muodossa kukkakaalista saa maustamalla monen makuista. Pihvin voi valmistaa myös paneroimalla, jolloin siitä saa ruokaisamman. Perheen lihansyöjät totesivat kuitenkin syövänsä mieluummin kunnon lihaisan pihvin, vaikka heidän mielestään kukkakaalipihvi olikin yllättävän hyvä. Kukkakaalipyree on yksi suosikkilisukkeeni. Se on maukas ja raikas vaihtoehto esim. perunalle.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.