Kymmenen kasvista uppoaa ramenkeittoon tuosta vaan!
Tulinen ja maukas ramenkeitto on helposti muunneltava pikaruoka ja täydellinen pakkaskelin tarjottava. Keiton jälkeen nautiskellaan mehukkaita, sesongissa olevia veriappelsiineja kera kuohkean vanilijakastikkeen ja tuoreen basilikan. Ai että mitä värien ja vitamiinien ilotulitusta!
Nuudelikeitot ovat sillä tapaa ihana juttu, että niihin voi upottaa melkein mitä tahansa kasvista tai lihaa nuudelien kanssa nautittavaksi. Alkuperäinen ramenkeitto on kotoisin Japanista ja se onkin paikallisesti yksi suosituimmista ruokalajeista. Keittoon käytettävät vehnänuudelit saavat makunsa maukkaasta liemestä ja paahdetusta possusta. Ramenin voi tehdä myös täysin vegenä jättämällä lihan pois ja korvaamalla sen esimerkiksi tofulla.
Aito ramenliemi ei synny ihan hetkessä ja vaatii hetken aikaa kattilassa muhimista, jotta maut syventyvät tarpeeksi. Voit kuitenkin keittää lientä kerralla isomman määrän, jonka sitten voi pakastaa ja käyttää tarpeen mukaan. Itse olen ihastunut kaupan valmisliemiin ja niitä onkin nykyään tarjolla litran tetroissa. K-Citymarket Eastonissa on tarjolla kivasti eri makuisia liemiä, jotka vetävät täysin vertoja itse tehdyille liemille. Suosittelen tutustumaan laajaan liemivalikoimaan.
Herkullisen ramenkeiton juju piilee siinä, että keittokulhon pohjalle nuudelien lisäksi pilkotaan tuoreita ja kypsiä aineksia, kuten kasviksia, kanaa. lihaa ja yrttejä. Päälle kaadetaan kuuma liemi ja tämän jälkeen keitto on valmis tarjottavaksi.
Tämän nopeampaa ja ravitsevampaa pikaruokaa ei olekaan.
Kaikista tärkeintä on siis liemi, sitä ei voi turhaan hehkuttaa!
Vehnänuudelit ja erilaiset lihat, kasvikset ja yrtit maustavat jokaisesta keitosta omanlaisensa. Yhdistele rohkeasti erilaisia kasviksia ja yrttejä, voit pilkkoa kulhon pohjalle esimerkiksi porkkanaa, punakaalia, sieniä, kevätsipulia ja parsakaalia.
Alkuperäiseen rameniin kuuluvat usein soijamarinoitu kanamuna ja erilaiset levät. Myös ohueksi siivutettu avokado tuo keittoon kivaa täyteläisyyttä kananmunan lisäksi. Rohkea kokeilee hapankaalia, mikä tuo annokseen mukavaa hapokkuutta. Sovelsin ohjeessa omaa pika-ramenkeittoani ja kokosin kulhoihin mitä mieleni teki, tarkoituksena käyttää mahdollisimman paljon kasviksia.
Voit käyttää osaa reseptin kasviksista tai sitten niitä aineksia mitä sinulta sattuu kaapista löytymään. Gluteenittoman keiton saat käyttämällä riisinuudeleita.
TARVITSET:
1 l lientä (Ramen, liha, kana, kasvis ym.)
1 pkt vehnänuudeleita
1 pkt kanaa (tai haluamaasi lihaa tai tofua)
1 raastettu porkkana
2 kevätsipulin vartta
pala punakaalia
(hapankaalia)
½ rasiaa herkkusieniä
4 kanamunaa
1 parsakaali
tuoretta pinaattia
avokadoa
seesaminsiemeniä
soijakastiketta
cashewpähkinöitä
chiliä
valkosipulia
limeä
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Tee näin:
- Aloita pilkkomalla/raastamalla kaikki kasvikset sopiviksi suupaloiksi.
- Kiehauta kanaliemi ja lisää keitetyt vehnänuudelit.
- Keitä soijamarinoidut kanamunat ja jätä ne hieman löysiksi
- Paista paloitellut kananfileet pannulla ja mausta. Pilko herkkusienet ja paista ne oliiviöljyssä kera valkosipulinkynnen. Lopuksi mausta sienet ripauksella suolaa ja mustapippuria.
- Keitä parsakaaleja muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä ja nosta ne siivilään odottamaan kulhojen kokoamista.
- Paahda cashewpähkinät kuumalla pannulla varovasti polttamatta niitä.
- Kokoa annoskulhojen pohjalle kaikkia erilaisia kasviksia. Kaada liemi päälle ja lisää nuudelit ja haluamasi proteiininlähde.
- Tarkista maku ja pilko chiliä haluamasi määrä annoksen päälle. Lisää tarvittaessa soijakastiketta ja pinnalle tuoreita yrttejä.
- Tarjoile keitto kuumana ja nauti annos syömäpuikoilla ja juo liemi kulhon reunasta hörpäten.
Jälkkäriksi sesongin appelsiineja
Koska juuri nyt on sitrushedelmien suurin sesonki, valmistetaan jälkkäri veriappelsiineista. Tämä mehukas ja herkullinen appelsiinilajike on varsinainen C-vitamiinipommi, jotka saavat värinsä hedelmän sisältämistä antioksidanteista. Veriappelsiinien sesonki on lyhyt ja nyt niitä kannattaa popsia, kun niitä on tarjolla.
K-ruoka -sivustoilla on monenlaisia vinkkejä veriappelsiinien käyttöön ruuanlaitossa. Tähän helppoon jälkiruokaan tarvitset avuksi terävän veitsen, jotta voit poistaa hedelmälihasta kalvot.
TARVITSET:
Veriappelsiineja
1 prk vaahtoutuvaa vanilijakastiketta
tuoretta basilikaa
Tee näin:
- Leikkaa kuoriviipaleet hedelmän molemmista päistä. Aseta hedelmä työalustalle ja poista kuori ja hedelmän valkoinen osa leikkaamalla hedelmää pystysuunnassa hedelmän muotoa seuraten ja sitä samalla pyörittäen. Irrota hedelmälohkot niin, että pidät hedelmää toisessa kädessä ja leikkaat lohkon irti molemmin puolin kalvojen viertä hedelmän keskiosaa kohden. Pyri siihen, että kalvoihin jää mahdollisimman vähän hedelmälihaa. Asettele lohkot kauniisti lautaselle.
- Vaahdota vanilijavaahto ja lisää nokare veriappelsiinisiivujen päälle.
- Ripottele lopuksi annokseen tuoretta basilikaa ja nauti.
Miltä maistui?
Ramenkeitto ui koko perheen sydämiin ja sai täydet pisteet.
Kukin perheenjäsenemme sai toivoa omaan kulhoonsa juuri niitä ainesosia, mitä mieli teki. Olikin erityinen ilo huomata, miten kasvikset tekivät nuorisolle kauppansa ja samalla heidän tuli maisteltua ehkä myös sellaisia kasviksia, joista he eivät niin paljoa pidä.
Nuorison mielestä appelsiini on työläs ja osin sottainenkin hedelmä syödä, mutta jos jaksaa nähdä vaivan hedelmä kalvojen poistoon, niin appelsiini nousee jällkkärinä arvoonsa. Vanilijakastikkeen pehmeys sopii, kirpeän hedelmän kaveriksi ja basilika tuo annokseen oman kivan vivahteen. Tästä tykättiin ja appelsiinia on toivottu valmiiksi paloiteltuna jo useamman kerran lautaselle.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.