Lähde metsään, nauti hetkestä!
Nyt pakataan ruokatermokseen pehmeää vegaanista suppilovahverokeittoa ja suussa sulavia kuohkeita skonsseja. Jälkiruuaksi juodaan lettukahvit ja nautitaan leiritulesta. Voiko päivää ihanammin viettääkään?
Luonto syventää ruokailun nautintoa
Jo päivän retki luontoon rauhoittaa ja saa ajatukset kirkastumaan. Helsinki on siitä harvinainen pääkaupunki maailmassa, että sen jokaisella asukkaalla on mahdollisuus kokea todellinen luontoyhteys. Erityisesti Itä-Helsinki tarjoaa monenlaisia retkeilymahdollisuuksia upein ja vaihtelevin maisemin. Kun teet eväät lähes valmiiksi jo kotona, voit keskittyä vain nauttimaan ja syödä eväitä silloin kun parhaalta tuntuu.
Retkeillessä on hyvä muistaa muutama perusasia. Kannattaa valita hyvät jalkineet ja pukeutua sään mukaisesti. Jos et vielä omista ruokatermosta, niin tämän herkullisen reseptin myötä toivottavasti sellaisen haluat hankkia. Ruokatermoksia on moneen lähtöön ja niiden hinnat lähtevät parista kymmenestä eurosta ylöspäin. Oma termokseni on halvimmasta päästä ja se pitää ruuan lämpimänä useamman tunnin ajan.
Ruokatermokset ovat juomien säilytykseen tarkoitettuja termoksia matalampia ja leveämpiä. Myös niiden suuaukot ovat leveämpiä, jolloin ruoka on kätevämpi saada sisälle termokseen. Ruokatermos on myös helpompi pitää puhtaana ja sitä voi hyödyntää myös lounaan kuljettamiseen työpaikalle.
Lähdimme ystäväni Eevan kanssa eräänä tuulisena, mutta kauniina loppukesän päivänä viettämään päivää Uutelan luontopolulle. Parhaimman sienikauden ollessa juuri nyt käsillä, tein retkievääksi vegaanista sienikeittoa mukaillen K-ruoka -sivuston reseptiä kuivatuista suppilovahveroista, joiden sato oli viime vuonna valtava.
Keitto valmistuu hetkessä ja on ruokaisuudellaan oiva retkieväs, vaikka koko päivän retkelle. Poimimani suppilovahverot edelliseltä satokaudelta oli jo syöty, mutta satuin saamaan tuliaisiksi laatikollisen kuivattuja sieniä eräältä ihanalta naiselta. Terkkuja vain Pellinkiin! Nämä sienet päätyivät heti tulille ja evääksi retkellemme.
Ja voi ihanuus, mitä herkkua syntyikään!
SUPPILOVAHVEROKEITTO (2–3 hengelle)
1 l suppilovahveroita (kuivattuja) / 1 l tuoreita sieniä
1 kasvisliemikuutio (tai 5 dl valmista kasvislientä)
1 rkl öljyä
1 iso keltasipuli
1 rkl vehnäjauhoja (suurusteeksi)
2 dl kaurakermaa
mustapippuria
suolaa
timjamia
Tee näin: Jos käytät kuivattuja sieniä, aloita keiton tekeminen laittamalla sienet likoamaan kylmään veteen. Älä heitä liotusvettä pois, sillä tarvitset sitä myöhemmin. Sienien on hyvä liota pari tuntia. Mikäli käytät tuoreita sieniä, puhdista sienet, pilko ja paista niistä kosteus pois paistinpannulla.
Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi ja kuullota sipulit tilkassa öljyä. Lisää vehnäjauhot ja kuullota vielä hetki.
Lisää joukkoon pilkotut sienet sekä liotusvesi ja kasvisliemikuutio.
Anna keiton kiehua hetki, jotta maut kypsyvät ja lisää kaurakerma, mustapippuria, timjami ja tarvittaessa suola.
Luonnossa luonnon ehdoilla
Lämmitä ruokatermos kuumalla vedellä ennen kuin kaadat keiton termokseen. Varaa mukaan ruokailijoille kulhot sekä lusikat. Retkellä on hyvä olla matkassa myös puukko ja tulentekovälineet.
Retkeillessä on hyvä muistaa vanha sanonta “Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi”.
Roskat tuodaan pois luonnosta ja huolehditaan myös nuotiopaikan siisteydestä. Retkeilijästä ei tulisi jäädä jälkeäkään luontoon. Pieniä määriä puhdasta paperia voi toki polttaa nuotiossa tai käyttää sytykkeenä.
Skonssit valmistuvat nuotiolla ja sulavat suuhun
Samettinen keitto vaatii seurakseen suolaista suupalaa ja siksi teinkin nopeasti valmistuvia suolaisia skonsseja. Skonssit eli englantilaiset teeleivät valmistuvat parissakymmenessä minuutissa. Ne ovat parhaimmillaan heti uunista, mutta taipuvat retkievääksi kera herkullisen juuston. K-ruoka -sivustoilta löytyy useampi resepti sekä suolaisiin että makeisiin skonsseihin. Tein tällä kertaa omat skonssit sillä periaatteella mitä kaapista sattui löytymään ja raastoin sekaan mm. parmesaanijuuston palan. Unikonsiemenet koristavat kauniisti skonssien pintaa ja antavat ihanaa suutuntumaa joka puraisulla.
ENGLANTILAISET SKONSSIT
3 dl vehnäjauhoa
1 dl spelttijauhoa
1 tl leivinjauhetta
reilu ½ tl suolaa
2 dl maitoa
50 g voita
1 dl juustoraastetta
unikonsiemeniä
Tee näin: Nypi huoneenlämpöisen voin sekaan kaikki kuivat aineet.
Lisää maito osissa ja sekoita joukkoon lopuksi juustoraaste.
Halutessasi voit tehdä skonssit muotilla tai sitten leivitä taikina pellille, noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Voitele maidolla ja ripottele pintaan unikonsiemeniä.
Paista uunin keskitasolla 220 asteessa noin 10-12 minuuttia uunista riippuen.
Skonssit ovat jo itsessään herkullinen lisuke sienikeitolle, mutta nappasin lisäksi Eastonin Citymarketin upealta juustotiskiltä mukaani Kuusamon juuston juhlaleima Emmental-juustoa. Se kutsui luokseen kauniilla metsäisellä pakkauksellaan.
Retkellä puuhastelua ei voita mikään ja halusinkin retken lopuksi paistaa muutaman letun tulella. Tein valmiista lettutaikinajauhosta taikinan valmiiksi pulloon ja näin paistaminen oli siistiä ja helppoa. Minulla on käytössä pieni valurautainen pannu, joka sopii erinomaisesti juurikin retkikäyttöön. Varasin mukaan nokareen voita ja pienen rasian marjoja.
Tarvitset:
Pirkan lettu- ja vohvelijauhetta (300 g).
Lisää sekaan 7 dl kylmää vettä ja sekoitat vispilällä tasaiseksi. Taikina on heti valmis kaadettavaksi pulloon. Taikina säilyy pullossa pari tuntia, jos ei ole suorassa auringonpaahteessa. Paista taikinasta lettuja tulella pienellä voinokareella. (Linkki: pirkka-lettu–ja-vohvelijauhe-300g-lton-6410405206633).
Miltä maistui?
Jotenkin tuntuu, että retkellä kaikki maistuu vain tosi herkulliselta. Sienikeitto oli täydellistä! Suppilovahveroiden aromaattinen maku pääsi oikeuksiinsa kaurakerman ja timjamin kanssa. Matkalla poimitut pienet kanttarellit koristivat keittoa nopean paiston jälkeen ja maistuivat herkullisilta.
Kuohkeat skonssit olivat kivoja suupaloja yhdessä juuston kanssa. Koska retkiseura oli parasta mahdollista, vierähti meillä pitkälti päivää auringosta ja eväitä nauttien. Tulenteko oli kieltämättä haasteellista voimakkaan tuulen vuoksi ja jouduimme turvautumaan lettuja paistaessa hiiliin, jotta saimme tulta pannun alle. Retkieväs oli kuitenkin täysien pisteiden arvoinen, jos ei enemmänkin.
K-ruoka -sivustolta löytyy hyviä vinkkejä monenlaiseen retkeilyyn, suunnittelet sitten päiväretkeä tai useamman päivän kestävää vaellusta.
Se kuitenkin tuli todistetuksi jälleen kerran, että kunnon eväät nostattavat retkeilymieltä ja tekevät retkistä unohtumattomia.
Ollaanko kavereita? Tilaa Kaverikirjeemme tästä.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.