Lapsuusmuistoja raparperin alta – hapokkaasta herkusta on moneksi

Rapsakka raparperi on alkukesän odotettu herkku, joka jakaa mielipiteitä.  Raparperista valmistuu moni jälkiruoka, mutta hapokasta ja aromikasta raparperia kannattaa kokeilla rohkeasti myös suolaisissa ruoissa ja yllättyä sen pikantista mausta.
Raparperi kestää vuosikymmeniä

Raparperi kuuluu kevään ensimmäisiin herkkuihin, joka puskee kurttulehtensä esiin jo toukokuussa. Raparperi on hyvä kaliumin lähde ja siitä saa esimerkiksi c-vitamiinia ja kuituja. Koska raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo elimistön kaliumia itseensä, kannattaa sen kanssa nauttia maitotuotteita. Mikä onkaan parempaa, kun nautiskella raparperista vanilijajäätelön tai vanilijakastikeen kera?

Raparperi on monivuotinen kasvi, jota moni saattaa vaalia mökillään jopa vuosikymmeniä. Nykyään myös Helsingin kaupungin vuokraamat puutarhapalstat tarjoavat kaupunkilaisille mahdollisuuden viljellä hyötykasveja ja päästä testaamaan omia puutarhurin taitojaan. Koska monessa kodissa raparperia kasvaa yli omin tarpeiden, voi lenkkipolulla törmätä törmätä ämpäriin, jossa lukee: saa ottaa. Niin kävi minulle. Istutin oman raparperipuskan pihan nurkkaan ja odotan innolla ensi kevään satoa.

Monilla on raparperiin viha-rakkaus -suhde eikä raparperi suinkaan ole kaikkien herkku. Monella raparperi liittyy silti lapsuuden muistoihin. Itse muistan esimerkiksi, kuinka valtavat raparperinlehdet tarjosivat meille lapsille sateensuojan taivaan auetessa uintireissulla.

Myös raparperimehu ja mansikkainen raparperikiisseli kuuluvat vahvasti lapsuudenmuistoihini maalla vietetyistä kesistä.

Pitkä historia lääkekasvina

Suomeen raparperi rantautui jo 1600-luvulla Kiinasta. Kiinalaiset käyttivät raparperin juurta vatsalääkkeenä. Nykyään tiedetään, että juurakossa ja lehdissä on paljon laksatiivisia antrakioneja sekä oksaalihappoa, eivätkä ne sovi syötäväksi.

Ruokakasvina raparperia alettiin käyttää 1800-luvulla ja meille se saapui Ruotsin herrasväen jälkiruokapöydistä. Raparperista valmistettiin jälkiruokia, kiisseleitä, leivonnaisia, hilloja ja mehua. Nykyään raparperia käytetään rohkeammin esimerkiksi erilaisiin pääruokiin ja sitä yhdistellään rohkeasti muiden ruoka-aineiden kanssa.

Raparperi maistuu uusien perunoiden kanssa

K-ruoka resepteistä löytyy monta kokeilemisen arvoista reseptiä. Kiinnitin kuitenkin huomiota erityisesti pääruokiin ja testasin feta-perunapeltiä, jossa raparperi paistui herkullisiksi sattumiksi uusien perunoiden kanssa.

Lisäksi halusin esitellä itse kehittelemäni raparperimarinadin grillatulle kanalle. Grilliruoan lisukkeeksi sopii myös rasvainen pikamajoneesi, joka toimii vähärasvaisen kanan ja perunan kanssa erinomaisesti. Tämä kokonaisuus on kesäruokaa parhaimmillaan, ja sekaan voi ripotella vielä yrttejä makua laajentamaan. Ruuan voi valmistaa myös kesäkeittiössä, mutta silloin suosittelen keittämään uusia perunoita ensin suolatussa vedessä. Näin perunoiden paistaminen sujuu nopeammin.

Tätä olen odottanut, että pääsemme nauttimaan kesän ensimmäisistä kotimaisista uusista perunoista.

 Tykkään käyttää kunnon multaperunoita, koska niissä maku on aidoimmillaan.

Pese perunat ja raparperin varret. Halkaise perunat puoliksi ja leikkaa raparperista sopivan kokoisia suupaloja. Pyöräytä öljyssä ja lisää mausteet, silppua yritit ja lisää murusteltu feta. Tässä ohjeessa raparperit suositeltiin pyöräyttämään sokerissa. Itse lisäsin lopuksi siirappia koko komeuden päälle ja se toimii samalla tavalla. Poikkesin ohjeesta käyttämällä omia yrttejäni; basilikaa, sitruunabasilikaa, rosmariinia ja oreganoa.

Koska raparperin varsia jäi runsaasti yli, keitin osasta mehua.  Mehu säilyy jääkaapissa pari viikkoa ja siitä saa kivan kesäjuoman lisäämällä sekaan kivennäisvettä. Lisää luonnetta mehuun saa kun sitä maustaa sitruunalla, vaniljatangolla tai ripauksella kanelia. Raparperimehun tekeminen on niin helppoa, että sitä voi valmistaa pitkin kesää, vaikka kesäjuhliin tai illanistujaisiin.

Vaihtoehtoisesti raparperin voi myös paloitella ja kiehauttaa sokerin kanssa ja pakastaa jäähdytettynä.

Perunapellin lisäksi grillasin kanaa, jonka maustoin raparperimarinadilla. Aterian valmistus kannattakin aloittaa marinadista.

Kanafileet tykkään hakata ohuiksi lihanuijalla, jolloin liha on mureaa ja tasapaksuista. Grillatessa onkin hyvä olla tarkkana, etteivät fileet pääse palamaan. Anna kanojen maustua marinadissa useampi tunti, jolloin maku syvenee. Koska fileet ovat usein isoja, halkaisen ne leveyssuunnassa kahteen osaan.

TARVITSET:

4 kananfilettä

RAPARPERIMARINADI

2 dl pilkottuja raparpereja

100 g tomaattisosetta (tomaattipyre)3 rkl ruokokidesokeria tai fariinia

3 rkl vettä

1/2 dl balsamiviinietikkaa
muutama viipale tuoretta inkivääriä raastettuna
½ dl soijakastiketta

hunajaa

2 rkl öljyä

½ tl mustapippuria

Tee näin: Kuori raparperi, poista kuivat päät ja paloittele raparperi kattilaan. Lisää vesi ja kuumenna se kiehuvaksi sekä lisää tomaattisose, sokeri ja inkivääri. Keitä aineita yhteen noin 10 minuutin ajan, kunnes raparperi pehmenee. Soseuta seos sauvasekottimella tasaiseksi ja lisää balsamiviinietikka, soija ja mustapippuri.

Anna marinadin jäähtyä ja kaada se ohueksi hakattujen kananafileiden päälle. Pyörittele fileet marinadissa ja jätä ne maustumaan jääkaappiin. Paista fileet grillissä ja nauti ne raparperiperunoiden, majoneesin ja tuoreen salaatin kanssa.Koska meillä rakastetaan jälkiruokia, toivoivat lapset myös raparperipiirakkaa. Sen valmistin jo edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin odottamaan herkkuhetkeä. Piirakka onkin kiva vierasvara ja se paranee vain jääkaapin kylmyydessä. Itse pidän kovasti raparperin ja mansikan mausta ja lisäänkin piirakan pintaan usein tuoreita mansikoita ja basilikan tai mintunlehtiä.

Miltä maistui?

Lapset totesivat aterian jälkeen, etteivät ole koskaan syöneet kerralla näin monella tapaa valmistettua raparperia. Se ei ollut itsetarkoitus, vaikka halusinkin näyttää, miten monella tapaa raparperia voi valmistaa. Lasten suosikit olivat tutut raparperimehu ja piirakka, mikä ei yllättänyt. Monikaan perheenjäsen ei edes tajunnut, että kanan marinadissakin oli käytetty raparperia, ja fileitä kehuttiinkin kovin.

Oma suosikkini oli ehdottomasti feta-raparperi -perunapelti. Päälle paahtunut feta sitoi hapokkaan ja samalla siirappisen raparperin ja perunan yhteen rasvaisuudellaan. Itse olisin antanut kokonaisuudelle täydet viisi pistettä, mutta lasten hajaäänet laskivat arvosanan neljään. Varsin maukas kokonaisuus ja jatkossakin aion testailla, mihin kaikkeen raparperi taipuu.

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Rennon pääsiäisen muhkeat pullat

Nämä pullat vievät syöjänsä aivan totaaliseen pullaeuforiaan

Miltä maistui?
26.03.2024

Puhtia ja energiaa raikkaasta kulhosalaatista

Raikas, mutta ruokaisa kulhosalaatti on helppo lounasruoka, joka antaa energiaa ja pitää pitkään kylläisenä.

Miltä maistui?
14.03.2024

3 x rapsakkaa tofua – Näin saat tofusta hyvää ja maukasta

Tässä parhaat niksit tofun maustamiseen ja käsittelyyn.

Miltä maistui?
28.02.2024

Otetaan härkistä sarvista ja tehdään siitä herkkutäyte paprikoille

Täytetyt paprikat ovat retroherkku, jotka saavat härkistäytteellä uuden elämän.

Miltä maistui?
14.01.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje