Leipominen on perheen yhteistä aikaa
Ruokamuistoissani tuoksuvat omassa leivinuunissa paistetut herkut, kuten leivät ja pullapitkot, joita siskojen kanssa letitimme. Leivonnaisilla tienasimme myös ensimmäisen elektroniikkapelimme – ja samalla syttyi kipinä kauppiaan ammattiin.
Leivinuunin luukku kolautti aamuherätyksen joka toinen lauantai – Pohjanmaalla kun leivottiin leivät ja pullat itse. Herätyksen jälkeen meidän tyttärien tehtävänä oli lisätä puita pesään 20 minuutin välein, jotta paistolämpötila saatiin sopivaksi. Muistelen että se oli 250 astetta.
Uunin lämmityksen loppuvaiheessa alustettiin rieskataikina piimäpohjaan, tähän käytettiin tilamme omia ohrajauhoja. 1980-luvulla pizza teki Suomessa vasta tuloaan ja harjoittelimme pohjien paistamista. Levitimme täytteeksi hirvenjauhelihaa, joka olisi aikamoista lähiruokaa tänäpäivänä. 10-vuotiaan lapsen suussa se maistui kuitenkin tylsältä arkiruoalta.
Leivät ja pizza lauhduttivat uunin arinan tulisuuden ja leivinliinan alle ilmestyi kohoamaan kardemummainen pullataikina. Perinteen mukaan tehtiin pullapitko. Äiti letitti sen neljällä säikeellä. Lapset taitojensa mukaan, useimmiten kolmella. Easton Citymarketissa leipurit letittävät pitkot myös neljällä säikeellä. Käsintehtyjä pitkoja saa rusinalla tai ilman.
Torikauppa kehitti laskutaitoa
Uunin jälkilämmössä saatiin paistettua viikonlopun vierasvaraksi puolukkapiirakka tai kakku. Kakku oli useimmiten piimäkakku tai kardemummakakku. Molemmat syntyivät kuivakaapin perustarvikkeista.
Parhaat leivonnaiset pakattiin pussiin ja myytin torilla 4H-kerhon toripöydässä. Kerho-ohjaajan avulla laskimme tuotteille valmistuskustannukset ja sitä kautta keksimme myyntihinnat. Tuotteet kävivät hyvin kaupaksi ja näin saimme hankittua perheen ensimmäisen elektroniikkapelin.
Torimyynti oli mukavaa ja kehitti päässälaskutaitoa, sillä kaikki kauppa tehtiin käteisellä. Vanhalla Itäkeskuksen Citymarketin parkkipaikalla jatkaa edelleen toimintaansa Bewen suosittu sunnuntaikirppis.
Herkulliset rieskat ja pullapitkot onnistuvat leivinuunin lisäksi myös tavallisessa uunissa.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.