Parasta marjoista: Sydämeni sykkii kinuskiselle manoffeelle
Lomalla maistuu kakku jos toinenkin. Nyt tehdään kaunein ja maukkain kakku kauden marjoista. Tämä kakku onnistuu ilman uunia ja siksi se sopii esimerkiksi mökillä valmistettavaksi. Tarvitset vain muutaman “salaisen aseen” päästäksesi maukkaaseen lopputulokseen. Kakun valmistamisessa oiotaan mutkia ja käytetään osin valmiita tuotteita nopeuttamaan kakun kokoamista.
Kesään kuuluvat lomailun lisäksi erilaiset hemmottelu- ja herkkuhetket. Aina löytyy syy valmistaa herkullinen kakku ja nauttia siitä hyvässä seurassa tai ihan itsekseen nautiskellen. Tämän reseptin kakun voi muuntaa myös annoskulhoihin tarjottavaksi. Pääosassa ovat kauden marjat, joita voi soveltaa reseptiin sen mukaan mitä marjaa itseltään sattuu löytymään.
Tänä kesänä olen seuraillut marjasadon kypsymistä mielenkiinnolla. Olemme saaneet nauttia ennätyksellisen pitkästä hellejaksosta ja se on osin vaikuttanut marjojen saatavuuteen.
Mansikat kypsyivät hyvinkin varhaisessa vaiheessa ja itsekin huomasin kiirehtiväni kauppaan mansikkalaatikoita hamstratakseni. Tuntui, että mansikka-aika meni hujauksessa ohi, vaikka todellisuudessa mansikkaa on myynnissä vieläkin laatikoittain. Eastonin Citymarketissa erilaista marjaa on tarjolla runsaasti, vadelmaa, lakkaa, viinimarjoja ja mustikkaa.
Suomen metsistä löytyy 20 kerättävää marjalajiketta!
Tutkin mielenkiinnosta hieman suomalaisten marjastukseen liittyviä lukuja ja olin ihmeissäni kuinka paljon todellisuudessa metsät ja soiden reunat tarjoavat marjasatoa. Suomessa on erittäin rikas marjakanta ja ravintokäyttöön ja kerättäväksi soveltuu parikymmentä lajiketta.
Arktiset Aromit ry:n sivuilla kerrotaan metsämarjasadon olevan jopa 500 milj. kiloa ja esimerkiksi puolukan ja mustikan sadosta on arvioitu otettavan talteen vain 3–10%. Se on minusta hyvin vähäinen määrä kokonaissatoon nähden. Luonnonmarjoja syödään keskimäärin kahdeksan kiloa henkeä kohden vuodessa. Marjat sisältävät paljon hyviä vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita ja ne ovat ravintoarvoltaan erittäin arvokkaita ruokavalion rikastuttajia.
Hyvä marjapaikka löytyy kosteikolta
Tänä kesänä marjametsään meneminen on ollut tuskan takana helteiden vuoksi. Olen käynyt tutkailemassa lähialueiden marjasatoja ja esimerkiksi mustikka on kärsinyt kuivuudesta ja sen vuoksi ollut pienikokoista. Vinkkinä, kannattaa etsiä kosteikkoja ja etsiä niiden ympäristöistä sopivia marjapaikkoja. Oma marjastaminen on ollut vähäistä juuri helteiden vuoksi.
Vielä on kesää jäljellä ja marjastuksen kannalta muutama sadepäivä ei olisi pahitteeksi. Uskon, että ilmojen viiletessä löydän itseni jälleen mättäältä marjojen poimimasta. Nautin suuresti siitä tunteesta kun pakastin täyttyy ja tiedän että seuraavana talvena saan nauttia rahkani ja puuron päälismarjani rauhassa. Onneksi kaupoissa on ollut hyvä tarjonta ja olenkin ostanut mansikoiden lisäksi säilöntään vadelmaa, herukoita ja karhunvatukkaa. Itselläni on myös marjapensaita ja ne tarjoavat oman satonsa, kunhan marjat kypsyvät.
Sain tähän reseptiin innostuksen kesälomareissulla jälleen kerran kälyltäni Elinalta. Hän on kakkujen teon mestari ja testailee uusia reseptejä ahkerasti. Hän oli juhannuksena tehnyt mansikoista mannoffee-kakun, joka on muunnelma banoffeesta. Tämä resepti löytyy K-ruoka -sivustoilta ja tein itse kakun tätä reseptiä mukaillen.
Banaanin tilalla käytin kakussa marjoja. Lisäsin myös hieman kiivihedelmää pieninä kuutioina, antamaan hieman happokkuutta, muuten niin makeaan kakkuun.
Tämän kakun salainen ase on valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito, joka levitetään keksipohjan päälle.
Kaupassa kannattaa olla tarkkana, että valitsee valmiiksi karamellisoidun purkin normaalin kondensoidun maidon tilalle. Näin pääsee helpommalla, eikä tarvitse erikseen karamellisoida maitoa keittämällä. Kesällä onkin hyvä olla kaapissa aina muutama purkki valmiina, jotta saa nopeasti kakun kokoon vaikkapa yllätysvieraille.
*Kondensoitu maito on maidosta keittämällä valmistettua tiivistettyä maitoa, johon on lisätty sokeria.
TARVITSET:
Pohja:
300 g digestive-keksejä
100 g voita
1 rkl tomusokeria
Täyte:
500 g tuoreita marjoja
(2 kpl kiivi hedelmää)
1 prk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
- dl kuohukermaa
- tl vanilijasokeria
Tee näin: Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voit halutessasi leikata sopivan kokisen rinkulan. Itse laitan leivinpaperin pohjan päälle, kiinnitän reunan ja tämän jälkeen revin pois ylimääräisen paperin. Ripottele tomusokeria hieman reunoille, jotta kakku ei jää reunoistaan kiinni vuokaan.
- Sulata voi ja murskaa keksit paksun muovipussin sisällä, esimerkiksi kaulimen avulla. Sekoita keksimurska ja sulatettu voi kulhossa ja levitä ja taputtele keksimuru vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan.
- Esikäsittele marjat, poista kannat ja viipaloi tarvittaessa. Kuori kiivi ja paloittele pieniksi kuutioksi. Kiivin voi jättää halutessaan pois. Säästä osa marjoista koristeluun.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vanilijasokerilla.
- Ota keksipohja pois jääkaapista ja levitä karamellisoitu, kondensoitu maito keksipohjalle ja asettele päälle marjat. Lisää kerma ja koristele lopuilla marjoilla. Laita sen jälkeen kakku tekeytymään hetkeksi jääkaappiin. Voit halutessasi käyttää kakkua vajaan ½ h pakastimessa ja näin kakku on valmis heti tarjottavaksi.
- Irrota kakku varovasti irtopohjavuoasta tarjoiluvadille. Jos kakun reunat tuntuvat jääneen kiinni, irroita reunaosa varovasti veitsellä avustaen. Ohut muovinen veitsi on paras, jotta kakkuvuoan pinnoite ei vaurioidu.
Miltä kakku maistui?
Lasten mielestä meillä ei ole ikinä aiemmin ollut mitään tämän veroista kakkua. Kakku hävisi tarjoiluvadilta sekunneissa ja aiheutti ihailua ja huokailua. Tätä tehdään pian uudestaan ja aion testata kakun myös myöhemmin kesällä puolukoista.
Voisin kuvitella, että hapokas puolukka ja kinuskinen pohja sopivat täydellisesti yhteen. Kakku ansaitsee täydet viisi pistettä. Tämä on herkkujen herkku ja parasta siinä on se, että paitsi että se on upean makuinen, niin sen pystyy kasaamaan hyvinkin nopealla aikataululla tarjottavaksi yllätysvieraille. Kesällä onkin syytä pitää komerossa yhtä Digestive-keksipakettia sekä karamellisoitua kondensoitua maitopurkkia. Kerman puutteessa kakku maistuu myös vaikkapa vanilijajäätelön kanssa.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.