Maratonjuoksu on hyvää hulluutta

Maraton on autuus ja tuskien taival, usein molempia samalla 42 kilometrin matkalla. Monille kerta elämässä riittää, mutta osa juoksijoista hurahtaa lajiin vakavasti. Noin 30 maratonia juossut Intersport Eastonin kauppias Jyrki Mollgren tietää, mikä lajissa koukuttaa.
Moi Jyrki, miten innostuit juoksemisesta?

Juoksu on laji, jota voi harrastaa missä ja milloin tahansa eikä harrastus vaadi kuin tunnin päivässä. Juoksu on minulle sosiaalisen työni vastapainoa ja omaa aikaa. Juostessa voin kelata maailman menoa ja samalla syntyvät parhaat ideat ja päätökset. Kun aivot saavat happea, vaikeatkin asiat ratkeavat ja kotiin palatessa fiilis on tosi hyvä.

Varustemielessä juoksuharrastukseen pääsee kiinni varsin pienillä panoksilla, sillä alkuun tarvitaan vain sopivat kengät ja vähän vaatteita.

Olet juossut maratonin alle neljään tuntiin ja sinut on palkittu Bostonissa, Tokiossa, New Yorkissa, Chicagossa, Berlinissä ja Lontoossa juostuista maratoneista jaettavalla Majors-mitalilla (Abbott World Marathon Majors), mihin on yltänyt vain 20 suomalaista. Miten hurahdit juuri maratoneihin?

Juoksin ekan maratonini vuonna 1999. Se tapahtui hieman vahingossa, sillä meillä oli porukka, jonka kanssa päätimme lähteä Tukholman maratonille kokeilemaan rajojamme ja samalla vähän juhlimaan. Olimme aiemmin lähinnä hölkkäilleet ja ilmestyimme lähtöviivalle pikeepaidoissa, minulla roikkui vielä painava kello ranteessa ja hilavitkuttimet kaulassa.

Juoksu meni kuitenkin yllättävän hyvin ja kokemus koukutti. Maratonissa on kyse itsensä voittamisesta. Maaliin päästessä kaikkensa antanut olo ja itsensä ylittäminen todella palkitsevat.

Olemme jo vuosia käyneet maratonlaivoilla ja -tapahtumissa myymässä urheiluvälineitä ja välillä olen päätynyt lähtöviivalle ihan hetken mielenjohteesta, jonkun yllyttämänä.

Miten harjoittelet?

Alkuvuosina harjoittelin säännöllisesti ja juoksin 20 kilometrin lenkkejä useasti viikossa, mutta nykyään luotan lähinnä hyvään yleiskuntooni.

Olen tottunut heräämään puoli kuudelta ja aloitan päivän kävelylenkillä kahden koiramme kanssa. Kotona poljen kuntopyörää ja teen kuntopiirejä. Myös työni käy hyvin treenistä, sillä varastolla riittää aina niin paljon puuhasteltavaa, että olen todella harvoin vain paikoillani.

Koska olen kärsinyt alaselkävaivoista, loukkaantumisista ja polviani on operoitu useasti, olen sittemmin oppinut kuuntelemaan kehoani paremmin. Uskon kuitenkin, että liike parantaa, ja vain pysähtyminen on ihmiselle vaarallista.

Maraton on raaka kestävyyslaji, joka testaa juoksijaa sekä henkisesti että fyysisesti.

Sanotaan, että maratonjuoksu alkaa 30 kilometrin kohdalla ja siksi monella pää pettää, vaikka fysiikka kestäisi. Laji vaatii ehkä hieman hulluutta, mutta ennen muuta kovan tahtotilan suoritukseen. On oltava vahva halu haastaa itseään.

Mikä auttaa sinua maagisen 30 km rajapyykin ylitse?

Sen kohdalla suutelen aina vaimoani! Vaimoni Tiia ja välillä koko perheen mukana olo ja kannustus auttavat jaksamisessa suunnattomasti. Vaimoni on ollut mukana lähes jokaisella reissullani.

On myös tärkeää säädellä voimiaan mahdollisimman tasaisesti, jotta ei aloita juoksemista liian kovaa ja hyydy liian aikaisin. Koska olen juossut noin puolet maratoneistani ilman erityistä hiilaritankkausta, kolmenkympin kohdalla elimistö alkaa olla aika finaalissa. Silloin myös energiageelit ja urheilujuomat tulevat tarpeeseen.

Mikä on ollut haastavin matkasi?

Hirvein kokemukseni on ehdottomasti Bostonin maraton, jonne lähdin niin, etten ollut juossut metriäkään kahdeksaan kuukauteen. Olin tippunut katolta, jonka jälkeen olin kaksi kuukautta pyörätuolissa ja kävelin kepeillä useita kuukausia.

Ajattelin juosta ensimmäisen kilometrin vain tapailemalla juoksuaskelia, mutta juoksin maaliin saakka alle kuuden tunnin aikarajan sisällä. Maalissa tulivat kyyneleet.

Mitkä maratoneistasi ovat jäänyt mieleesi erityisen hienona?

Hienoin ja myös eksoottisin kokemus oli varmasti Tokio. Muut juoksijat olivat niin pieniä, että tunsin itseni ihan Schwarczeneggeriksi. Ihmiset olivat tosi ystävällisiä ja juoksu kulki hyvin niin, etten edes huomannut olevani maalissa.

Myös Lontoon maraton oli hieno kokemus, sillä sää oli kaunis ja minulle ihanteellinen, reilu 20 astetta ja aurinkoa. Halusisin joskus juosta maratonin kokonaan meren rannalla.

Millaisia vinkkejä antaisit maratonia suunnittelevalle?

Hanki hyvät kengät. Aikaa juoksevat maratonarit juoksevat kisan mahdollisimman keveillä ja rullaavilla kilpakengillä, mutta harrastajille riittävät hyvin napakat ja tukevammat kengät, jotka myös kestävät pidempään. On parempi valita hieman reilummat kuin liian pienet kengät, sillä juostessa jalat turpoavat hieman ja jos kengät ovat liian ahtaat, lähtevät kynnet helposti.

Olen juossut maratoneja vaikka millaisissa vaatteissa, mutta teknisissä, hyvin hengittävissä vaatteissa se on mukavampaa. Kompressiovaatteet lisäävät verenkiertoa auttaen kehoa palautumaan nopeammin.

Hyvä apu harjoiteluun on sykemittari, joka auttaa mittaamaan sopivia harjoitustehoja, unta ja palautumista.

Todella tärkeää liikkujalle on myös säännöllinen hieronta ja lihashuolto. Itseään kannattaa hoitaa säännöllisesti, ei vasta silloin, kun paikat tuntuvat hajoavan.

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialainen BiBi-ravintola tarjoaa makuja, jotka tuovat ihmiset yhteen.

Minun reseptini
21.02.2024

Palvelemme tälläkin viikolla 24/7

Kauppakeskus Easton on auki 24h vuorokaudessa.

Yleinen
30.01.2024

Mitä lahjaksi lapselle? – Tässä joulun parhaat lahjaideat Eastonista

Kauppakeskuspäällikkömme Olli ideoi lahjavinkkejä monen ikäisille lapsille ja eri kukkarolle – kaikki Eastonista.

Hyllyjen välissä
07.12.2023

Massia itään! Äänestä Itä-Helsingin parasta toimijaa!

Sitä itää -äänestyksemme on käynnissä. Äänestä suosikkiasi Itä-Helsingin ykköstoimijaksi.

Sitä itää
21.11.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje