Metsä pursuaa nyt marjoja ja sieniä, joista syntyy elämäsi paras sienipiirakka
Nyt on aika kaivaa saappaat esiin ja lähteä metsään etsimään sieniä ja marjoja. Tänä vuonna metsät pursuavat kanttarelleja ja monia muita ruokasieniä. Leivo sienistä herkullinen sienipiirakka, jonka pohja on ihanan rapsakka ja sieni- ja sipulitäyte paksun kermainen. Tämä sienipiirakka on yksi suosikeistani ikinä! Vispaa tuoreista puolukoista kuohkea vispipuuro, joka maistuu esimerkiksi välipalana.
Kesän kääntyessä kohti syksyä, metsässä alkaa tapahtua taikoja ja pontevat sienet nousevat kuin varkain esiin. Kävin tutkailemassa sienitilannetta ja ilokseni löysin valtavan esiintymän kanttarelleja ja vaaleaorakasta.
Kanttarellit eli keltavahverot viihtyvät kangasmetsässä koivujen läheisyydestä. Voit nähdä maassa pientä keltaista pilkahdusta ja tarkemmin tarkasteltaessa huomaat väripilkkujen olevan kanttarelleja, jotka ovat osaksi piilossa heinikon tai lehtien alla. Kanttarelleja etsiessä ei kannata kiirehtiä.
Etene rauhallisesti maastoa tarkkaillen, kanttarellit on helppoja tunnistaa, niiden voimakkaasta keltaisesta väristä ja niille ominaisesta hedelmäisestä tuoksusta. Kanttarellit sisältävät runsaasti D-vitamiinia, seleeniä ja kaliumia ja B3-vitamiinia. Tämä sienien aatelia edustava haluttu herkku on ruokasienenä valtavan maukas.
Vaaleaorakas viihtyy paksulla sammalmättäällä lehdoissa ja tuoreissa havumetsissä. Käävikkäisiin kuuluva, kolmen tähden ruokasieni on helppo tunnistaa; vaaleaorakas on epäsäännöllisen muotoinen ja halkaisijaltaan noin 5-15 cm. Pinnaltaan se on kermanvaalea, kuiva ja sileä. Sienen tärkein tuntomerkki on lakin alla näkyvät helposti irtoavat piikit eli oraat.
Vaaleaorakas on herkullinen ruokasieni, joka on hyvin aromaattisen makuinen. Orakkaat kasvavat yleensä ryppäinä ja kun löydät yhden orakkaan, osut usein kultasuoneen. Lakin alla olevia piikkejä ei ole pakko poistaa puhdistaessa, mutta ne saattavat irrota helposti.
Suomessa meillä on ainutlaatuinen jokamiehenoikeus, jonka perusteella saamme kulkea metsissä ja soilla poimimassa marjoja ja sieniä, myös toisten omistamilla mailla.
Toki jokaisen täytyy muistaa myös velvollisuutensa. Liian lähelle asuttuja paikkoja ei saa mennä, eikä toisten viljelmillä saa kulkea.
Metsäsienet ja marjat ovat terveysruokaa ja ne sisältävät paljon terveyttä tukevia ravintoaineita, jotka edistävät hyvinvointia. Sienille ominainen umami-makuaine täydentää ja korostaa ruoan muiden raaka-aineiden makuja.
K-ruoka-sivustoilta löydät useita ei vinkkejä ja ideoita sienten keräämiseen, säilömiseen sekä ruoanvalmistukseen. Muista aina, että keräät vain niitä sieniä, jotka tunnistat varmuudella. Käsittele ja puhdista sienet hyvin ja säilö ne asianmukaisesti. Sieniä voi kuivata, pakastaa, suolata sekä marinoida.
Jokaisella olisi olla yksi täydellinen sienipiirakan ohje ja tämä on juuri sitä. Olen saanut innoituksen tähän piirakkaan ruokavaikuttaja Hanna Sumarilta ja hän kertoo sivuillaan saaneensa alkuperäisen ohjeen naapuriltaan. Tässä piirakassa yhdistyy rapea ja maukas pohja sekä mehevä täyte.
Sienipiirakka
TARVITSET:
Pohja
100 g pehmeää voita
100 g porkkanaraastetta
1 dl jauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
Täyte
200 g kanttarelleja
3 kpl uuden sadon sipulia
1 rkl öljyä
1 dl kaurakermaa / maitoa
1 muna
1 valkosipulin kynsi
2 dl juustoraastetta
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
1 tl rosmariinia
Tee näin:
- Tee taikina ja sekoita keskenään huoneenlämpöinen voi ja sileäksi raastettu porkkanaraaste.
- Sekoita kuivat aineet keskenään (vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola).
- Yhdistä seokset ja tee niistä taikina, jonka levität voideltuun piirakkavuokaan.
- Esipaista pohjaa 225-asteessa noin 10 minuuttia.
- Tee täyte. Jos käytät tuoreita sieniä, puhdista ja pilko sienet sopivan kokoisiksi paloiksi, Kuori ja silppua sipuli. Lisää sienet aluksi kuivalle pannulle ja paista sieniä pannulla, kunnes niiden neste on haihtunut. Lisää loraus öljyä/ voita ja paista ne kullanruskeiksi ja mausta. Voit lisätä halutessasi sipulisilpun nesteen haihtumisen jälkeen sienien sekaan, tai paistaa sipulit eri pannulla miedolla lämmöllä pehmeiksi. Yhdistä kulhossa täytteen muut ainekset ja lisää lopuksi sienisipuli-seos. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista uunin keskiosassa 200 asteessa, noin 25 minuuttia.
- Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.
Puolukka menestyy tiheissä metsissä, mutta parhaiten sitä löydät marjapaikoista, joissa puut eivät varjosta aluskasvillisuutta esim. hakkuuaukeilta. Puolukka säilyy paksun kuorensa vuoksi hyvin. Tämä hapokas kauniin punainen marja, on monikäyttöinen. Tuoreista puolukoista syntyy mitä ihanimman makuinen vispipuuro, jota kannattaa vatkata jäähtymisen jälkeen tarpeeksi kauan, jotta siitä tulee ihanan kuohkeaa.
Vispipuuron voi tehdä kahdella eri tapaa. Joko kiehauttamalla marjat ensin tai sitten tekemällä tuoreita / pakastemarjoista soseen, joka lisätään lopuksi.
Vispipuuro
TARVITSET:
1 l vettä
1 ½ dl mannasuurimoita
¼ tl suolaa
1 ¼ dl sokeria
200 g puolukoita / myös muut marjat käyvät
Tee näin:
- Kiehauta vesi ja lisää marjat. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Siivilöi halutessasi marjojen kuoret pois.
- Vispaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen. Lisää suola ja sokeri. Anna puuron kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen noin 10 minuuttia.
- Anna puuron jäähtyä. Sekoita puuroa välillä jäähdytettäessä. Voit halutessasi lisätä puuron pintaan hiukan sokeria, näin siihen ei tule paksumpaa kuorta.
- Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella / monitoimikoneella kuohkeaksi vaahdoksi. Mitä pidempään vatkaat, sitä kuohkeampaa puuroa saat.
- Tarjoile sellaisenaan tai esim. vaniljavaahdon kanssa. Säilytä puuro jääkaapissa.
Miltä maistui?
Tämä sienipiirakka löysi tiensä luokseni muutama vuosi sitten ja se on tullut jäädäkseen. Ihanan rapsakka kaurainen pohja, ja kermainen täyte tekevät piirakasta täydellistä. Piirakka saa pikanttia makua rosmariinista. Tämä sopii niin arkeen kuin juhlaan tarjottavaksi.
Kunnon kuohkeaa vispipuuroa ei voita mikään herkku. Se sopii niin aamiaiseksi kuin välipalaksi. Jotta saat puuron rakenteesta tarpeeksi kuohkeaa, muista vatkata puuroa pitkään! Vispipuuroon voi laittaa eri marjoja sekaisin ja kokeilla erilaisia komboja. Myös omena sopii vispipuuron erinomaisesti.
Nyt kaikki nauttimaan alkavasta syksyisestä satokaudesta ja metsässä käyskentelystä.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.