Mitä jäi käteen kuukauden vegaanikokeilusta?

Osallistuin kuukauden kestävään vegaanihaasteen ja kokeilu yllätti! Ajattelin etukäteen, että vegaaniruokavalion noudattaminen olisi vaikeaa ja haasteellista, mutta vähänpä tiesin. Minä nautin, ja kokeilusta jäi monta muutosta arkiseen ruokavaliooni – enää vanhaan ei ole paluuta.

Vegaanihaaste tempaisi mukaansa

Viime vuoden lopulla intouduin kokeilemaan netissä villinnyttä ja ihastuttanutta vegaanihaastetta. Se haastaa kokeilemaan kuukauden ajan kasvisruokavaliota ilman minkäänlaisia eläinkunnan tuotteita. Lähdin mukaan innoissani, mutta peläten hieman, että haaste olisi minulle liian vaikea. Olen ollut suuri maitotuotteiden ystävä ja esimerkiksi juuston ja jugurtin suurkuluttaja. Mitä saisin enää laittaa leivän päälle tai syödä välipalaksi?

Luonteeni on sellainen, että hyppään asioihin täysillä mukaan, joten en ajatellutkaan pehmeää laskua, vaan muutin ruokavalioni kertarysäyksellä.

Kaupassa vegaanisten tuotteiden ja niin sanottujen lihankorvikkeiden löytäminen on tehty todella helpoksi.  Esimerkiksi Eastonin Cittarissa vegetuotteet on koottu  näppärästi yhteen paikkaan, jolloin tuotteita ei tarvinnut metsästää joka hyllyvälistä.

Vegehaasteen myötä perheemme ostoskoriin päätyi hummusta, nyhtökauraa, Beyond Burgereita ja Bean It härkäpapusuikaleita. Teimme paljon ruokaa myös kasviksista, linsseistä ja pavuista.

Ensimmäistä kertaa elämässäni tunsin, että kuitujen suositellun päiväannoksen täyttäminen oli itse asiassa tosi helppoa;  jokaiseen ruokaan upposi niin paljon kasviksia, että niiden vaihtuvuus jääkaapin vihanneslaatikossa oli ennätysmäisen nopeaa. Viikot kuluivat ja haaste pakotti miettimään vaihtoehtoja tavallisten valintojeni tilalle täysin eri tavalla kuin silloin, kun vain lisäsin kasvisruokapäivän tai pari normaaliin sekaruokavalioon. Kuukauden aina löysin monista tuotekategorioista vegaaniset versiot, myös herkuista! Viikonloppuna saatoin nauttia Pandan tummaa suklaata tai torstaisin Eastonin Cittariin tulevia Sorttiinan vegaanisia muffinseja.

Vegaanisen ruokavalion noudattaminen ei ollutkaan niin vaikeaa kuin pelkäsin.

Ilokseni nautin siitä ja opin paljon uutta. Punainen linssikastike on tullut perheemme arkiruokavalioon jäädäkseen ja olemme vähentäneet lihankulutusta roimasti. Nyt ruokavaliomme on pääosin kasvisruokavalio, jossa lihaa, kalaa ja kanaa nautitaan satunnaisesti. Koen itselleni sopivimmaksi fleksaamisen, jossa ruokavalion perusta on kasviksissa, mutta myös lihan syöminen on toisinaan sallittua. Joustava suhtautuminen, jossa liha- ja kasvisruoka vuorottelevat ilman epäonnistumisen pelkoa, on oma valintani.

Avoimeen Vegaanihaasteeseen voi ilmoittautua kuka tahansa, sen voi aloittaa milloin vain, ja ihan ilmaiseksi. Suosittelen kokeilemaan! Päivittäin info- ja uutiskirje auttaa ja tuhansien innostuneiden Facebook-ryhmässä on kaikki kysymykset sallittuja.

Juuri nyt kasvisruokavalio näyttää suositummalta kuin koskaan!

Anna Liljeroos

Anna Liljeroos

Neuvosta vaari ja Hetkiä idässä -blogien takana on itähelsinkiläinen perheenäiti Anna Liljeroos. Neuvosta vaari on itäisen Helsingin oma niksipirkka, Hetkiä idässä taas innostaa liikkeelle ruokahalua herättäen.

Aiheeseen liittyen

Vauvatreffit mammaystävien kanssa pitää sosiaaliset suhteet elossa

Kahvi tai lounas ystävän kanssa pitää pään kasassa, vai miten se meni? Muistakaahan, että aikuisenakin on tärkeä pitää huoli sosiaalisista suhteista ja mahduttaa treffit kiireiseenkin kalenteriin.

Hetkiä idässä
13.02.2020

Kiitos vuodesta 2019, tervetuloa 2020!

Hetkiä idässä blogin vuosi 2019 oli täynnä upeita tapahtumia Helsingissä. Toivon niitä lisää vuodelle 2020 sekä omaa hyvinvointia tukevia pieniä arkisia tekoja. Kuka on mukana?

Hetkiä idässä
31.12.2019

Virittäydy joulun tunnelmaan! Muutama menovinkki jouluiseen Helsinkiin

Vuosaaren joulupolku, koko perheen joululauluilta ja ihanan tunnelmalliset joulumarkkinat ovat ilmaisia koko perheen tapahtumia Helsingissä. Lue vinkit missä kannattaa käydä jo marraskuun puolella.

Hetkiä idässä
13.11.2019

Matka Eastoniin oli uskomaton urakka

Eastonin alle on upotettu kymmeniä kilometrejä paalua ja rakennuksessa on tuhansia betonielementtejä. Kauppakeskus valmistui ja avattiin kaksi vuotta sitten, joten nyt on aika juhlia!

Hetkiä idässä
07.10.2019

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje