Mojito maustaa uunilohen, joka maistuu juuresten kanssa
Joulun aikaan voi syödä muutakin kuin niitä perinteisimpiä ruokia. Loihdi maistuva menu mojito eli minttu- limetillä maustetusta uunilohesta, juureksista sekä kirpsakasta puolukka-jugurttijäätelöstä, jonka päälle lorautetaan itse tehtyä suolakinuskia.
Joulun ympärillä riittää päiviä, jolloin heittäytyä kiireettä ruoanlaittoon ja yhdessä olemiseen. Kotimaiset juurekset ja kasvikset ovat edullisia ja niistä saat loihdittua näyttävän vuoan asettamalla juurekset kauniisti ympyrän muotoon.
Tein juuresvuoan mukaillen K-ruoka sivuston reseptiä. Voit käyttää haluamiasi kasviksia ja juureksia mieltymyksesi mukaan
TARVITSET:
2 punajuurta
2 isoa palsternakkaa
2 pientä bataattia tai isoa perunaa
1 pieni kesäkurpitsa
2 sipulia
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
mustapippuria
1 dl Pirkka parhaat mustaleima emmentalia raastettuna
tuoretta rosmariinia
Tee näin:
- Pese juurekset hyvin ja leikkaa hyvin ohuiksi viipaleiksi. Pidä punajuuret erillään ja asettele ne aivan viimeisenä, jotta ne eivät irrota väriä muihin kasviksiin. Leikkaa punajuuret aivan ohuiksi, jotta ne kypsyvät muiden kanssa samaan aikaan.
- Lado juurekset vuorotellen voideltuun korkeareunaiseen uunin kestävään vuokaan. Ripottele pinnalle suolaa.
- Sekoita yrtit ja pippuri öljyyn ja valuta tasaisesti juuresten päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin tunti tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Koristele tuoreella rosmariinilla.
Vinkki! Jos kokonaisuus tuntuu kerralla liian työläältä, valmistele juuresvuoka jo edellisenä päivänä lähes valmiiksi. Kelmuta vuoka ja laita se jääkaappiin yöksi. Lisää vain punajuuret vuokaan juuri ennen paistoa, koska ne saattavat värjätä muut kasvikset.
Kauniin väristen juuresten kanssa maistuu mehukas kala, joka saa makunsa limetistä ja mintusta. Kiertoilmauunissa valmistuu sekä kala että juurekset samanaikaisesti. Suosittelen ostamaan MSC sertifioitua kalaa, joka on vastuullisesti pyydettyä. Ohjeeseen sopii myös mikä tahansa muu vaalea kala. Makunystyrät saavat kyytiä pirskahtelevasta minttu-limenttikastikkeesta, jota kannattaakin tehdä reilusti.
Mojito eli minttu- limettiuunilohi on nopea esivalmistella, kunhan ostat valmiin fileen.
TARVITSET:
1 kalafilee
suolaa
mustapippuria
Mojitoöljy
1-2 valkosipulin kynttä
½ – 1 chiliä
1 rkl limetinmehua
1 tl raastettua limetinkuorta
½ dl tuoretta minttua hienonnettuna
½ dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
½ tl kuivattua minttua
½ tl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
Koristeeksi
limetin lohkoja
mintun ja persiljan lehtiä
Tee näin:
- Viillä kalaan noin 1,5 cm välein poikittaisviiltoja melkein kalan nahkaan asti. Nosta filee uunivuokaan nahka alaspäin. Mausta filee suolalla ja pippurilla.
- Hienonna valkosipulit ja chili. Poista chilistä siemenet. Mittaa kaikki mojito-öljyn ainekset astiaan ja hienonna sauvasekoittimella. Seoksen ei tarvitse olla täysin sileää. Levitä seos kalan päälle ja viiltoihin.
- Kypsennä 175 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Paistoaika riippuu kalan koosta. Anna valmiin kalan vetäytyä folion alla 10 minuuttia. Koristele halutessasi mintunlehdillä ja limetin lohkoilla.
Voit valmistaa lisäksi helpon minttu/jugurttikastikkeen K-ruoka -reseptin ohjeen mukaan.
Jälkiruoaksi tarjottavan puolukkajäätelön ja suolakinuskin voit valmistaa halutessaan jo edellisenä päivänä, jos et omista jäätelökonetta. Seosta tulee vain sekoittaa useampaan kertaan alkuvaiheessa, jotta rakenteesta tulee pehmeä.
TARVITSET:
2 ½ dl vettä
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl vaaleaa siirappia
3 dl Pirkka luomu maustamatonta jugurttia
150 g puolukoita
Suolakinuski
2 dl fariinisokeria
2 dl kermaa
¾ tl sormisuolaa
Lisäksi
muutama pipari
Tee näin:
- Mittaa vesi, sokeri ja siirappi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen kunnes sokeri on liuennut.
- Soseuta puolukat ja lisää liemeen ja kiehauta. Jäähdytä sokeriliemi.
- Sekoita jugurtti ja sokeriliemi keskenään. Laita seos jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä noin puoli tuntia, kunnes jäätelö on valmista.
- Lusikoi seos pakasterasiaan ja säilytä pakastimessa tarjoiluun asti. Jos sinulla ei ole jäätelökonetta, laita massa pakastuksen kestävään kulhoon. Jäädytä massaa 4-6 h. Sekoita massaa pakastuksen alkuvaiheessa vähintään kolme kertaa puolen tunnin välein, jotta massasta tulee kuohkeaa.
- Valmista suolakinuski. Mittaa fariinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä samalla sekoittaen, kunnes seos paksunee (noin 10 min). Nosta kattila liedeltä. Mausta suolalla ja jäähdytä. Kastike paksuuntuu jääkaapissa.
- Kokoa annokset. Pyöräytä jäätelöstä palloja, päälle kinuskia, piparimurua ja muutama puolukka.
Miltä maistui?
Juurekset, kotimainen kala ja marjat ovat suomalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan. Perusraaka-aineiden lisäksi leikitellään yrteillä ja sitruksella. Juuresvuoka oli erittäin maukas ja kaunis tarjottava, kun juurekset asetteli kehään. Juurekset saivat kivan paahteisen maun hitaasti kypsyessään. Kalassa oli paljon makua ja se sai pöydässä olijat huokailemaan. Tätä tehdään uudestaan!
Jälkiruoka oli kivan raikas. Puolukkajäätelö ja suklaakinuski ovat täydellinen makupari! Jäätelön valmistaminen ei ole niin hankalaa, kuin usein ajatellaan. Tarvitset vain muutaman raaka-aineen ja aikaa jäähdyttää massa sopivaan muotoon. Ota jäätelö hetkeksi pöydälle sulamaan ennen tarjoilua.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.