Mureaa lihaa ja maukkaita patoja – Afganistanilainen ravintola Kabul Grill avasi Eastonissa

Ravintola Maharajan paikalla Kauppakartanonkadulla avannut Kabul Grill tarjoilee afganistanilaista ruokaa perinteisin menoin. Keittiön erikoisuuksiin kuluvat mureaksi haudutetut liharuoat ja mehevät padat, jotka tarjoillaan polon, eli höyrytetyn riisin kanssa.

Intialaiselle ja pakistanilaiselle keittölle sukua olevan afganistanilaisen keittiön makumaailma on ennemmin runsaan pehmeä kuin tulisen mausteinen. Maukkaita ruoat kuitenkin ovat. Mausteina käytetään paljon sipulia, tomaattia, korianteria, kurkumaa ja sahramia.

Kabul Grill tarjoaa perinteisillä resepteillä valmistettuja annoksia, joita Afganistanissa nautitaan yleensä häiden ja muiden iloisten juhlien yhteydessä. Mureiden liha-annosten lisäksi keittiön erikoisuuksiin kuuluvat esimerkiksi perunalla ja sipulilla täytetty, rapeaksi paistettu bolani-leipä, sekä mantu, joka tarkoittaa naudanlihalla, sipulilla ja korianterilla täytettyjä, höyrytettyjä ravioleja.

Kabul Grilliä pyörittävät kokkipariskunta Naim Yari  (vas).ja Frishta Yari sekä heidän yhtiökumppaninsa Matin Moradi (oik.) 

Maukasta talviruokaa

Pääruoat nautitaan aina riisin kanssa. Afganistanilaista riisiä kutsutaan poloksi. Erityisen maukkautensa polo saa höyryttämisestä, jota jatketaan lähes tunti keittämisen päätteeksi. Höyrytys saa riisinjyvät aukeamaan ja syventää riisin makua. Tämän jälkeen riisi maustetaan erilaisilla mausteilla ja vihanneksilla. Esimerkiksi Talon polo -listalta löytyvä Qabuli polo mahicha eli mureaksi haudutettu lampaan potka tarjoillaan rusinoilla ja porkkanalla maustetun riisin kera.

Vaikka Afganistanissa syödään paljon lihaa, voidaan patoja valmistaa myös kasvisversioina. Suosittuihin kasvisruokiin kuuluvat esimerkiksi okra- ja kaalipadat. Kysy siis tarjoilijalta kasvisvaihtoehtoja.

– Haluamme tehdä kotimaamme ruokakulttuuria tunnetuksi, sillä afganistanilainen ruoka on hyvää, tuoretta ja terveellistä. Teemme tätä intohimolla ja täydellä sydämellä, kokkina toimiva Naim Yari kertoo.

Lounasbuffetissa tarjolla oli mausteisia lihapullia ja sahramiriisiä, sekä paistettua kalaa sitruunalla.

Unelma jäi elämään

Unelma ravintolasta sai alkusysäyksensä nelisen vuotta sitten, kun Naim ja Kabul Grillin nykyinen ravintoloitsija Matin Moradi tutustuivat työskennellessään Mankkaalla sijaitsevassa Chili-ravintolassa.

Ensimmäistä kertaa Kabul Grill avasi ovensa Ala-Malmilla keväällä 2019, mutta ikävä kyllä korona pilasi suunnitelmat ja ravintola jouduttiin sulkemaan. Nyt edessä on uusi yritys ja vanhat asiakkaat ovatkin löytäneet ravintolan patojen ääreen.

Naim kertoo erikoistuneensa erityisesti grilliruokien valmistamiseen. Siksi ravintola tarjoilee muiden liharuokien lisäksi myös burgereita ja wingsejä eri vahvuisilla kastikkeilla. Pääkokin arvon Naim antaa vaimolleen Frishta Yarille.

– ­Vaimoni on erinomainen valmistamaan perinteisiä patoja sekä riisiä, jonka kanssa on oltava todella tarkkana. Jos ajoitus menee hiemankin pieleen, riisi on pilalla, Naim sanoo.

Kebabia ilman savua

Kebabin ystäville Kabul Grill tarjoaa kanasta ja lampaasta valmistettuja shish-kebabeja. Valmistuksessa käytetään kaasugrilliä, joka vastaa pitkälti perinteisen hiiligrillin aikaansaamaa paistotulosta – käryttämättä ilmaa sakeaksi. Annoksissa käytetään vain tuoretta lihaa ja puhtaita ja gluteenittomia raaka-aineita, ei koskaan pakasteita.

Mikäli haluat sukeltaa kerralla koko afganistanilaisen keittiön tarjontaan, kannattaa Kabuliin suunnata illalliselle, jolloin pääset nauttimaan laajan, 8–9 pääruokaa sisältävän buffetin antimista. Listalta annoksia voi tilata koko päivän.

Lounas klo 10.30-14.30.

Iltabuffet klo 15-21.

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Eastonin Perhepäivässä riemastuttivat vauhdikkaat leikit ja suloiset eläimet

Tunnelmia Eastonin lauantaisesta Perhepäivästä, joka keräsi paikalle hyväntuulista yleisöä.

Hyllyjen välissä
27.05.2024

Treenaa kesä Fitness24Seven-kuntosaleilla halki Suomen – Miksi kesätreeni kannattaa?

Fitness24Sevenin kesäkamppikseen kuuluu 24/7 kuntosalin lisäksi myös ryhmäliikunta ja ulkotreenejä.

Hyllyjen välissä
23.05.2024

Puuvillapyyhkeistä robotteihin – Näin siivousala on elänyt ja muuttunut

Liisan mukaan siivousala on aina heijastanut yhteiskunnan muutoksia.

Hyllyjen välissä
28.04.2024

”Apteekkityö on ollut aina suurin intohimoni” 

Marjaniemessä asuva Taru Pietiläinen aloitti uutena apteekkarina Eastonissa.

Hyllyjen välissä
04.03.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje