Muusikko Jonna Geagea asui 40 vuotta Vartiokylässä: Naapurisopu kesti kovatkin juhlat

Jonna Kosonen (nyk. Geagea) tutustui ala-asteen ruotsintunnilla Erin Koivistoon (nyk. Anttila), jonka kanssa myöhemmin perustettu Nylon Beat nousi Suomen yhdeksi suosituimmista duoista. Itähelsinkiläiselle muusikolle idässä asuminen ja varttuminen ovat olleet aina itsestäänselvyyksiä.

Jonna Geagea on, muutamaa vuotta lukuunottamatta, asunut Vartiokylässä koko ikänsä. Tapaamme Ahdekaunokintiellä, jossa sijaitsee Jonnan lapsuudenkoti.

– Mä olin 5-vuotias, kun muutettiin tänne. Myöhemmin muutin pois ja palasin jälleen takaisin. Mieheni kanssa kerettiin asua täällä 15 vuotta ja lastenkin kanssa pari vuotta. Täällä on aikoinaan pidetty ihan hulluja bileitä, kotikatsomoita ja illanistujaisia. Esimerkiksi silloin kun Erin oli ensimmäistä kertaa Vain Elämää tv-ohjelmassa mukana. Hän oli itsekin katsomassa niitä jaksoja, jotta näkisi miltä se näyttää tv:stä katsottuna.

Jonna rakastaa järjestää juhlia, omalla tyylillään.

– Rakastan tehdä ruokaa, joten ollaan tehty niin, että porukka tuo omat juomat ja minä hoidan ruoan pöytään. Musiikki on soinut, kun löytyy paljon muusikkokavereita. En tiedä onko naapurit kauheasti tykännyt, kun ollaan soitettu kitaraa viiden aikaa aamulla.

Pahimmilta valituksilta on selvitty, vain kerran on tullut sanomista bileistä.

– Ne olivat mun nelikymppiset. Oltiin omasta mielestä ihan kiltisti, mutta kavereiden videoilta paljastui, että musiikki oli ollut ihan täysillä. Seuraava päivä oli vielä arkipäivä, joten ymmärrän kyllä täysin, että vähän sanomista tuli. Onneksi meillä on ollut aina maailman ihanimmat naapurit. Suurin osa naapureista on ihan samoja kuin mun lapsuudessa.

Talo on nyt myynnissä ja Jonna on ajatellut järjestää vielä yhdet bileet, ennen kuin omistaja vaihtuu.

Ihan lapsuudenkodin vieressä on Jonnan ala-aste. Koulusta on jäänyt paljon muistoja. Yksi niistä liittyy tulipaloon.

– Vietin lähes kuusi vuotta tuossa yhdessä huoneessa. Yhtenä päivänä ennen kouluun lähtöä kuulimme radiosta, että Vartiokylän ala-asteella on ollut tulipalo. Avattiin verhot ja katsottiin, että mitä ihmettä. Vieressä kun asutaan, niin kyllähän sen huomasi, että tulipalo oli sammutettu. Sireeniä ei kuultu tai haistettu savua. Ajattelin tuolloin, että nyt saatiin vapaapäivä, jos luokka on palanut. Toiveajattelua. Meidät laitettiin toiseen luokkaan opiskelemaan.

Vaikka Nylon Beat on aina näyttäytynyt räväkkänä kaksikkona, olivat Jonna ja Erin kouluaikoina hyvin erilaisia.

– Me ei oltu hikkejä, ei ihan normaaleja, mutta ei myöskään pahiksia. Olin ihan surkea koulussa. Olin vähän sellainen huithapeli. Mä en ollut edes musiikissa hyvä, vaikka Erinin kanssa tykättiin musiikkitunneilla laulaa aina kun mahdollista. Erinin kanssa tutustuttiin alunperin ruotsintunnilla. Oltiin rinnakkaisluokilla.

Koulun jälkeen Jonnan aika meni harrastuksen parissa.

– Kävin balettitunneilla viisi kertaa viikossa. Muuten en käynyt oikein missään, en edes diskoissa.

Unelma muusikon urasta sai alkunsa koululla vuosittain järjestetyistä vappukarnevaaleista, joita Jonna pitää edelleen vapun ykkösasiana.

– Muistan, kuinka Erinin kanssa seisottiin lavan edessä ja katsottiin kun Aikakone esiintyi. Päätettiin, että me ollaan vielä joskus tuolla lavalla. Pari vuotta meni ja siellä me oltiin.

Jonna ja Erin menestyivät Nylon Beat:n myötä. Jos Nylon Beat ei olisi koskaan menestynyt, olisi Jonnalla ollut sitä varten varasuunnitelma.

– Ravintola-ala. Varsinkin ruokapuoli. Vanhemmat olisivat halunneet, että olisin mennyt vaikka ammattikouluun ruokapuolelle. Uskon kuitenkin, että vaikka emme olisi saaneet Nylon Beatiä menestymään, olisimme silti tehneet musajuttuja tavalla tai toisella. Yhdessä tai erikseen. Vaikka rakastan ruoanlaittoa, ainoa haaveeni oli kuitenkin vain tulla laulajaksi ja esiintyjäksi.

Jonna on jo useamman vuoden esiintynyt sooloartistina ja musikaaleissa. Viime vuosia on sotkenut korona.

– Viime joulukuuhun asti olin mukana Casinon Lady Gaga -showssa. Ne olivat show & dinner -tyylisiä iltoja, joten katsojat eivät olleet vieri vieressä. Iltoja jäi kuitenkin tekemättä ja samoin tälle vuodelle sovittuja iltoja. Myös muut showt, jossa olin mukana peruttiin. Nyt olen ruvennut soittamaan pianoa ja käymään ihan pianotunneilla. Nyt on hyvää aikaa ottaa se haltuun. Musiikki-uran kanssa olen vähän tuuliajolla tällä hetkellä. En vielä oikein tiedä mitä haluan sen kanssa tehdä.

Ennen pianotunneille menoa Jonna ajatteli, että jo olisi liian myöhäistä aloittaa.

– Olen sanonut, että pakotan mun tyttäret pianon soittoon. Pienempi innostuu aina välillä, mutta sitten se keskittyminen on välillä niin ja näin. Sanoin heille kummallekin, että kun nyt harjoittelette kunnolla, tulette sitten säestämään äitiä. Sitten yhtenä aamuna tajusin, että miksi en itse opettelisi soittamaan pianoa, treenailinhan ihan samoja juttuja kuin tyttäreni. Laitoin sitten tälle tyttärieni piano-opettajalle viestiä, että olisiko sulla vielä tilaa yhdelle oppilaalle. Koskaan ei sittenkään ole liian myöhäistä.

Tarkoitus on, ettei pianonsoitto jäisi pelkäksi harrastukseksi.

Mua on alkanut kiinnostamaan biisin tekeminen ihan eri tavoin kun ennen. Täytän 44 tänä vuonna.

Sanoin piano-opettajalleni, että mulla on haave: kun täytän 50, mulla olisi konsertti, jossa on nainen, piano ja ääni.

Opettajani mielestä tulen säestämään itseäni jo aikaisemmin.

Mun bändissä kaikki ovat ammattimuusikoita, jotka ovat soittaneet 30–40 vuotta, niin ehkä en nyt kuitenkaan heidän tasolle nouse seitsemässä vuodessa. Haluan vain oppia säestämään itseäni. Pianistiksi en ole rupeamassa.

Jonna kokee, että kaikki suuret ja merkitykselliset asiat eivät suinkaan ole tapahtuneet nuorena.

Kun teimme pari vuotta sitten kymmenen Nylon Beat-keikkaa, näin yleisöpalstakirjoituksen. Siinä vaadittiin, että kolmekymppiset vanhukset pois festareilta. Mietittiin Erinin kanssa, että eihän alle kolmekymppisillä ole edes rahaa. Parikymppisenä sulla ei ole mitään tietotaitoa vielä oikeastaan mistään. Vaikka olisit nähnyt maailmaa, niin olet niin tietämätön.

Elämänkokemukset tulevat vasta ajan kanssa. Mulla alkoi olemaan siistiä vasta kolmekymppisenä. Sitä ennen oli hirveää painia ja itsetunto-ongelmia.

Mulla on korvienväli paljon paremmassa kunnossa nyt, kuin koskaan aikaisemmin. Olen oppinut, että nykyisin en tuhlaa enää omaa aikaani yhtään mihinkään, mistä en tykkää. Haluan elää omilla säännöillä. Koskaan ei tiedä kauan vielä on aikaa.

Jatkamme matkaa Mustikkamaalle, jonka vieressä Jonna asuu nykyisin perheensä kanssa.

Täällä on käyty remuamassa teinistä asti. Nuorena aikuisena on tullut käytyä paljon makoilemassa näillä rannoilla ja tosi kivaa kun koiran kanssa on päässyt tänne liikkumaan. Korkeasaari toki vaikuttaa myös siihen, että tänne on aina ollut kiva tulla. Täältä muistaa tosi hyvin kaikkia pieniä kallioita, joiden päällä on tullut istuskeltua nuorempana.

Mustikkamaalta Kalasatamaan katsoessa maisema on muuttunut hurjasti isojen tornitalojen myötä. Jonnan silmissä Itä-Helsinki on muuttunut myös todella paljon.

Omalla kotikadulla Vartiokylässä muutosta ei näe niin hyvin kun siellä on enimmäkseen omakotitaloja, eikä niiden sekaan noin vaan rakenneta kerrostaloa. Siellä, missä on jo ennestään kerrostaloja, pihoja pienennetään ja kerrostaloja nousee koko ajan lisää. Tosin ihan samalla tavalla omakotitalojen pihat nykyisin pienenevät ja yhtäkkiä uusi naapuri voikin olla ihan vieressä.

Jonna ihmettelee välillä keskustelua, joka Itä-Helsinkiä koskee.

Mulle idässä asuminen ja varttuminen ovat olleet aina itsestäänselvyyksiä. Mä olen kyllä lukenut juttuja, missä ollaan kauhisteltu sitä, että kun ei kantaväestöä enää näy katukuvassa Itäkeskuksessa. Itse nautin siitä, että on erilaisia ihmisiä ympärillä, enkä kiinnitä tällaisiin asioihin sen enempää huomiota.

Silloin kun olen ollut tosi nuori ja muuttanut pois kotoa, niin muistan ne kauheat puheet, kun osa ihmisistä ihmetteli, että miten te oikein olette pärjänneet siellä Itä-Helsingissä. Ja olette vielä niin ylpeitä itähelsinkiläisyydestä. Pyörittelimme silmiä sille. Enemmän mä olen steissillä pelännyt kuin idässä koskaan.

Jonnalle idän viehätys perustuu pariinkin asiaan.

Täällä on kaikkea. Itä on iso paikka, joka on enimmäkseen rauhallinen. Monenlaiset ihmiset voivat asua idässä, sitä ei ole millään lailla rajattu. Jos haluaa esimerkiksi muuttaa rauhalliselle kerrostaloalueelle tai alueelle, jossa voi laittaa omaa pihaa, niin kaikki onnistuu. Jotain kertoo myös se, että moni muuttaa takaisin itään. Yleensä vielä tutuille kotikulmille, josta löytyy omaa historiaa.

Jonnan Top 3-kesäruoat + 1 koko vuodeksi
  1. Kaikki mahdolliset salaatit. Soosi eli kastike on kaikista tärkein juttu. Tällä hetkellä olen rakastunut Provolone-juusto salaattiin. Se on valmissalaatti ja ostan sitä melkein aina.
  2. Itsetehdyt hodarit. Lihahodarissa nakin tai makkaran täytyy olla tosi hyvin maustettu ja mielellään sen sämpylän kokoinen. Juustoraastetta, majoneesia, sinappia ja paahdettu sipuli.
  3. Kalakeitto. Simppeli ja hyvä.
  4. Paras pizza on mun mielestä margharita ja mahdollisesti joku aurajuustomuru siihen päälle. Jos emme tee pizzaa itse, haemme ne läheisestä Levanto-pizzeriasta. Lempparini on Spianata Calabria, joka on tulinen. Tämä on mun vinkki 15, jos on Kulosaaressa liikenteessä.

 

Ollaanko kavereita? Tilaa kaverikirjeemme tästä.

Kimmo Sainio

Kimmo Sainio on radiosta tunnettu itähelsinkiläinen toimittaja ja mediavaikuttaja. Idässä hän tykkää bongailla uusia paikkoja lenkkarit jalassa ja luurit korvilla. Eastonin sivuilla Kimmo jututtaa itähelsinkiläisiä taiteilijoita ja muita kulttuuri-ihmisiä sekä asioi kauppakeskuksemme liikkeissä.

Aiheeseen liittyen

Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialainen BiBi-ravintola tarjoaa makuja, jotka tuovat ihmiset yhteen.

Minun reseptini
21.02.2024

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Jo kuus vee, jee! Tervetuloa juhlimaan Eastonin synttäreitä la 7.10.

Easton Helsinki juhlii synttäreitään lauantaina 7.10. kello 11–15. Tervetuloa mukaan ja nauttimaan hauskasta ohjelmastamme. Juhlatirehtöörinämme toimii hupsutteleva Pelle Positiivi.

Neuvosta vaari
29.09.2023

Eastonin Sitä itää -ohjelman voittajat on nyt valittu!

Tässä tämänkertaiset Sitä itää -voittajat.

Sitä itää
15.05.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje