Näyttävä valkosuklaa-mustikkakakku hurmaa juhlapöydässä

Juhlakauden ihanimmat tarjottavat sopivat moniin tilaisuuksiin. Juhlapöydän tähti on valkosuklaa-mustikkakakku, joka kätkee sisäänsä monta yllätystä. Sormilla syötäviä herkut, kuten antipastovartaat ja karhunvatukka-limepalat valmistuvat nopeasti  yllätysvieraille ja paahdetut Dijon sinappi-juustoperunat maistuvat suolaisen ystäville.

On taas se aika vuodesta, kun juhlahumu tiivistyy. Kun mietit juhlatarjottavia, pohdi mitä olet valmis itse tekemään vai koostetaanko tarjottavat nyyttäriperiaatteella. Näistä ohjeista voit poimia ideoita ja soveltaa niitä erilaisiin tilanteisiin.

On ihanaa, jos joku jaksaa nähdä vaivaa ja järjestää juhlia! Juhlat itsessään, eivät välttämättä vaadi mitään suurta panostusta. Tärkeintä on halu kutsua ihmisiä koolle ja asettua nauttimaan yhdessäolosta. On hyvä olla kuitenkin jonkinlainen ajatus tai teema ja tehdä suunnitelmat sen mukaisesti.

Kokosin muutamia kivoja ja helppoja ohjeita sekä hieman taituruutta vaativamman kakkuohjeen. Valkosuklaa-mustikkakakku  on paitsi upean makuinen, myös näyttävä tarjottava, joka sopii myös fiiniimpään tilaisuuteen. Kakun voi valmistaa pakkaseen valmiiksi juhlahetkeä odottamaan. Voit ottaa kakun edellisenä päivänä jääkaappiin pakkasesta sulamaan ja tehdä kuorrutteen juhlapäivän aamuna.

 

Huomasin pohtivani valkosuklaa-mustikkakakkua tehdessäni, onko ohje liian monivaiheinen ja hankala, mutta totesin, että kokeillaan. On totta, että eri massoja valmistaessa tarvitsee useamman kulhon ja tehdessä on hyvä keskittyä tarkkoihin mittoihin. Aluksi on hyvä tarkistaa, että kotoa löytyy sopiva pyöreä kulho, johon kakun voi koota ja suurinpiirtein saman kokoinen irtopohjavuoka kakkupohjan tekoon.

Tarvitset ehdottomasti myös tuorekelmua, jotta saat kakun irroitettua kauniisti vuoasta. Ohje on pitkä ja siinä on monta eri työvaihetta, mutta tee yksi asia kerrallaan ja jaksa uskoa, että lopussa huomaat olevasi melkoinen kakkutaituri. 

TARVITSET:

 Kakkupohja

 2 kananmunaa

¾ dl sokeria

¾ dl puolikarkeaa vehnäjauhoa

2 rkl perunajauhoa

½ tl leivinjauhetta

½ tl kanelia

Mustikkatäyte

5 liivatelehteä

500 g mustikoita (pakaste)

¾ dl sokeria

½ dl sitruunanmehua

1 tl kanelia

 Jugurtti- seljankukkatäyte 

5 liivatelehteä

½ dl seljankukkamehutiivistettä (Brunneby)

3 kananmunan valkuaista

¾ dl sokeria

2 dl kuohukermaa

2 dl turkkilaista jugurttia

½ tl kanelia

 Lisäksi:

1 dl smetanaa tai creme fraichea

(ranskankermaa)

1 dl tuoreita pensasmustikoita

tummia viinirypäleitä

minttua

 Tee näin:

  • Valmista kakkupohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Yhdistä jauhoihin leivinjauhe ja kaneli. Lisää jauhoseos siivilän läpi nostellen muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina nopeasti tasaiseksi ja kaada voideltuun ja korppujauhotetun kakkuvuoan (halkaisija n. 20 cm) pohjalle. Kakkupohjasta kuuluu tulla matala.
  • Paista kakku uuniin alatasolla 200 asteessa noin 20 min. Kippaa kakkupohja leivinpaperin päälle jäähtymään. Annan pohjan jäähtyä hyvin ja leikkaa se sen jälkeen terävällä fileerausveitsellä kolmeen osaan. (Kakkupohjan voi laittaa myös tunniksi pakastimeen ja näin sen leikkaaminen onnistuu helpommin).
  • Valitse kakun kokoamista varten suuaukoltaan kakkupohjan halkaisijan kokoinen pyöreäpohjainen kulho (n. 1 ½ l) ja vuoraa sen sisäseinät muovikelmulla mahdollisimman sileäksi.
  • Pane liivatelehdet likoamaan kookkaaseen kulhoon runsaaseen kylmään veteen noin 7 minuutiksi.
  • Valmista mustikkatäyte. Soseuta sulaneet pakastemustikat tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää sokeri ja kaneli.
  • Kuumenna sitruunanmehu kuumaksi ja liuota joukkoon puristellut liivatteet. Lisää seos ohuena nauhana mustikkatäytteen joukkoon. Jätä sivuun odottamaan.
  • Valmista seljankukkatäyte. Vaahdota kerma. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä jugurtti ja kermavaahto. Kuumenna seljankukkamehutiiviste kiehuvaksi ja liota siihen viisi pehmennyttä, kuivaksi puristeltua liivatetta. Anna jäähtyä hetki ja lisää seos ohuena nauhana jugurtti-kermavaahtoseokseen kokoajan sekoittaen. Mausta kanelilla ja nostele sekaan valkuais-sokerivaahto.
  • Kokoa kakku nurinpäin pyöreään vuokaan. Pane kulhon pohjalle noin ⅓ selajankukka-kermavaahtoseoksesta ja nosta päälle yksi kakkupohjista. Niin, että kakkupohjan reunat ovat tiiviisti kiinni kulhon reunoissa. Lisää mustikkatäyte. Nosta päälle seuraava kakkupohja samaan tapaan ja sen päälle seljankukkatäyte ja lopuksi tiiviiksi kerrokseksi kakkupohja. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin noin 4 tunniksi.
  • Ota kakku jääkaapista ja kippaa se varovasti ulos kulhosta, kahden limittäin laitetun leivinpaperin päälle kakkupohjan kokoiselle tasaiselle alustalle. Poista muovikelmu ja voitele pinta tarvittaessa sileäksi ohuella kerroksella smetanaa tai ranskankermaa. Nosta kakku pariksi tunniksi pakkaseen.
  • Valmista valkosuklaakuorrutus. Pilko suklaa kerman sekaan mikron kestävään kulhoon ja kuumenna miedolla lämmöllä mikrossa välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  • Kaada tai lusikoi valkosuklaa-kermaseos kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi.
  • Nosta kakku viileään jähmettymään vähintään tunniksi. Koristele pensasmustikoilla, tummilla viinirypäleillä ja mintunlehdillä ennen tarjoilua.

Kakun valmistuksen jälkeen, kaiken muun valmistaminen sujuu hetkessä. Juhlissa on aina hyvä olla jotain pientä naposteltavaa, joka on helppo syödä sormin. Houkuttava antipastokranssi syntyy suolaisen ja makean yhdistelmästä.  Voit laittaa varrastikkuihin tarjolle sopivia herkkupaloja oman mielesi mukaisesti.

TARVITSET:

 varrastikkuja

Pirkka-leipäjuustoa

melonia

coctailkurkkuja

tummia viinirypäleitä

basilikaa

Tee näin: Katkaise varrastikut sopivan pituisiksi. Esikäsittele ja paloittele raaka-aineet sopivan kokoisiksi paloiksi. Täytä vartaat kasviksilla, juustoilla ja basilikalla. Asettele vartaat halutessasi kranssin muotoon esille.

Maistuva naposteltava on myös paahdettu peruna, joka saa päälleen Dijon-sinappi juustokuorrutteen. Keitä suolavedessä sopivan pieniä perunoita ja anna niiden jäähtyä. Puolita perunat ja sivele niihin hieman oliiviöljyä ja mustapippuria. Sekoita sinappi ja juustoraaste ja voitele perunanpuolikkaat seoksella. Paahda niitä uunissa 200 asteessa noin 20 min. Silppua päälle ruohosipulia ja tarjoile lämpimänä. Tarvittavat mitat riippuvat tarjottavien perunoiden määrästä. Tee sinappi-juustoraastetahnaa sen verran, että saat voideltua perunat kunnolla.

TARVITSET:

 Perunaa

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Dijon sinappia

ruohosipulia

Emmental juustoraastetta (punainen)


Herkulliset boysenmarja-limepalat syntyvät valmistaikinasta ja lime-valkosuklaa kuorrutteesta. Pienien suupalojen päälle asetellaan marjoja.

TARVITSET:

 1 pkt torttutaikinaa

2 dl kermaa

1 lime

100 g valkosuklaata

1 rs karhunvatukoita

Tee näin: Sulata valmiiksi kaulittua torttutaikinaa pöydällä n. 20 min. Leikkaa saksilla taikina kahteen osaan ja edelleen neljään osaan, niin että yhdestä levystä tulee 8 palaa.

  • Paista noin 10 min. tai kunnes taikinapalat ovat kullankeltaisia. Anna jäähtyä.
  • Vatkaa kulhossa kerma ja raasta sekaan pestyn limen kuorta. Purista limestä mehu ja sekoita se vatkattuun kermaan.
  • Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja sekoita. Lisää sulanut suklaa kerma-limevaahtoon ja sekoita massa tasaiseksi. Pursota täyte tyllalla paistettujen taikinapalojen päälle. Koristele karhunvatukoilla.

  

 Miltä maistui?

Valkosuklaa-mustikkakakku oli minusta ehdoton suosikki. Kakussa maistuneet seljankukka ja kaneli olivat hienostunut makupari. Kakku oli kauniin mallinen  ja näyttävän näköinen. Se sopii sekä maultaan, että ulkomuodoltaan monenlaisiin juhliin. Kakku oli kohtuullisen työläs tehdä ja sen tekemiseen on hyvä varata oma aikansa. Nuorisossa kakku herätti mielenkiintoa, mutta heille sen makumaailma ei täysin auennut. Sen sijaan muut tarjottavat hävisivät tarjottimilta hyvin nopeasti.

Ajattelen, että tärkeintä on aina muistaa kiittää juhlien järjestäjiä heidän näkemästä vaivasta ja tarjottavat ovat toissijaisia. On kuitenkin kiva, että joskus jaksaa nähdä sen vaivan, että valmistelee herkullista ja juhlavaa tarjottavaa.

 

 

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Kesäjuhlissa maistuvat mansikkajätskin makuinen täytekakku ja pirskahteleva mansikkajuoma

 Mansikkajäätelön makuinen täytekakku on ihanaa vaaleanpunaista pumpulia, joka maistuu kesälle! Varma herkku kesän jokaiseen juhlapöytään.

Miltä maistui?
21.05.2024

Tuunaa donitsit ja munkit iloiseen vappuasuun

Kevään hauskin ja värikkäin juhla vappu, on pian täällä! Tuunaa vapuksi bageleita ja donitseja.

Miltä maistui?
28.04.2024

Rennon pääsiäisen muhkeat pullat

Nämä pullat vievät syöjänsä aivan totaaliseen pullaeuforiaan

Miltä maistui?
26.03.2024

Puhtia ja energiaa raikkaasta kulhosalaatista

Raikas, mutta ruokaisa kulhosalaatti on helppo lounasruoka, joka antaa energiaa ja pitää pitkään kylläisenä.

Miltä maistui?
14.03.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje