Nyt maistuvat trendikäs mätidippi ja herkullinen suklaakakku
Vuoden vaihtumista on ihana juhlistaa herkullisilla suupaloilla, jotka valmistuvat pienellä vaivalla. Tämän talven some-ruokahitti, sipsien kanssa nautittava mätidippi, on koukuttava ja näyttävä tarjottava. Jälkiruokana toimivaan kauniiseen suklaakakkuun voit piilottaa myös joululta jääneet konvehdit. Nyt pannaan vanha vuosi herkutellen pakettiin ja mennään unelmoiden kohti uutta!
Tämän talven hittiohje on ehdottomasti ollut sipsien kanssa tarjottava mätidippi. Tämä on loistava tarjottava myös uutena vuotena isommallekin porukalle. K-ruoka -sivustolla dippi on aseteltu suoraan sipsien päälle, mutta voit tarjota sen myös kulhosta ja asettaa sipsit ympärille. Jos sinulla on jäänyt joululta saaristolaisleipää, niin ohuen ohueksi siivutettu ja uunissa näkkileiväksi kuivattu saaristolaisleipä sopii myös tämän dipin kanssa erinomaisesti.
Kirjolohen mäti on kaunista kookasta mätiä ja sopiikin siksi erinomaisesti tähän dippiin. Sen suutuntuma on myös kivan poksahteleva. Kasvisvaihtoehdon saat helposti käyttämällä vegaaniversiota, joita myydään myös Eastonin K-Citymarketissa. Usein mätiä tulee nautittua vain juhlissa, mutta sen sisältämät omega 3 -rasvahapot sekä D- ja B12 vitamiinit tekevät sen ravintoarvoiltaan herkuksi, jota kannattaisi nauttia useammin. Lapsille mäti voi aluksi vaatia totuttelua, mutta sen poksahteleva rakenne houkuttaa maistamaan.
Muunsin hieman alkuperäistä ohjetta ja lisäsin siihen limen kuorta sekä mehua. Halutessasi voit pilkkoa sekaan punasipulia sekä ruohosipulia. Uuden vuoden -juhlissa sipsejä tulee napsittua sipsi, jos toinenkin, niin herkullisia ne ovat. Voit muokata reseptiä makusi mukaan ja suosittelen käyttämään kunnon paksuja maalaissipsejä tarjoiluun.
TARVITSET:
1 prk ranskankermaa
1 prk kirjolohen mätiä
1 limen raastettu kuori
½ limen puristettu mehu
½ punasipuli
ruohosipulia
mustapippuria
ripaus suolaa ja sokeria
maalaissipsejä
Tee näin: Huuhdo mäti kylmällä vedellä siivilässä ja valuta hyvin.
- Sekoita lusikalla ranskankerman rakenne pehmeäksi. Lisää mausteet ja hyvin pestyn limen raastettu kuori ja mehu.
- Halutessasi lisää punasipulisilppua sekä ruohosipulia.
- Sekoita ja maista, että maut ovat kohdillaan. Ripaus suolaa ja sokeria tuo mädin maun esiin.
- Asettele lopuksi kirjolohenmäti dipin päälle ja ripottele pintaan ruohosipulia.
Ja päälle reilusti suklaata!
Mikään ei voita herkullista suklaakakkua makeana tarjottavana. Tämä kakku kuuluu omiin lempikakkuihini, erityisesti sen mehevyyden vuoksi. Kakkuun voi käyttää joululta jääneet ylimääräiset konvehdit ja suklaat. Kakun voi koristella halutessaan myös konvehdeilla ja sen voi tehdä päivää ennen tarjoilua jääkaappiin. Tämä onkin jokaisen suklaata rakastavan unelmien kakku, sillä kakun täyteläinen maku vain paranee seuraavana päivänä. Tein kakun suorakulmaiseen 20×30 irtopohjavuokaan.
TARVITSET:
200 g suklaata
200 g voita
3 dl sokeria
3 munaa (huoneenlämpöistä)
2 dl vehnäjauhoja
Tuorejuustotäyte:
250 g mascarpone-tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
½ dl tomusokeria
2 munaa (huoneenlämpöistä)
Koristeluun:
valkosuklaata
marjoja
(konvehteja)
Tee näin: Voitele vuoka. Vinkkinä laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, niin kakku on helppo siirtää tarjoiluastiaan.
- Sulata ensin voi kattilassa, ja sammuta levy. Lisää suklaapalat voisulaan ja anna niiden seisoa hetki. Sekoita massa tasaiseksi ja jäähdytä.
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jäähtynyt suklaa/voisula munavaahtoon ja sekoita lopuksi vehnäjauhot massaan.
- Tee tässä vaiheessa tuorejuustotäyte. Vatkaa vatkaimella munat ja sokerit vaahdoksi, lisää pehmennetty mascarponejuusto ja sekoita.
- Levitä ¾ suklaamassasta vuokaan, lisää mascarponetäyte ja sen jälkeen loput suklaamasta. Vedä veitsellä kuvioita kakun pintaan, niin että massat sekoittuvat.
- Paista uunin keskitasolla 175-asteessa 35–45 minuuttia, riippuen uunista.
- Anna kakun jäähtyä ja paloittele kakku haluamaasi muotoon ja koristele palat valkosuklaalla ja marjoilla.
Nappaa tästä lisää ideoita!
K-ruoka -sivustolle on koottu ideoita uuden vuoden tarjoiluihin ja sieltä voi hakea inspiraatiota monenlaiseen juhlatarjoiluun. Nautit sitten uudesta vuodesta pienellä porukalla tai itseksesi, tärkeintä on, että tarjoilut eivät kuormita liikaa tekijäänsä ja ovat helppoja ja nopeita valmistaa.
Vinkkinä vielä juhlajuomaan, joka sopii myös lapsille. Alkoholiton karpalomocktail valmistetaan kirpsakasta karpalomehusta ja makuvichystä. Voit halutessasi pujotella rosmariinin oksiin pensasmustikoita ja tuorekurkkuviipaleita. Näin saat ihanalta tuoksuvat ja näyttävät koristeet juomiin.
Miltä maistui?
Nuorison mielestä tarjottu mätilautanen oli sipsien osalta erinomainen, mutta itse mätidippi ei houkutellut dippaamaan. Mädin ja sipulin yhdistelmä oli heille liikaa. Nuorimmaista kiinnosti mädin rakenne, mutta kun hänelle selvisi mitä mäti on, jäi dippi saman tien lautaselle. 😀 Suklaakakku oli täydellisen ihanaa ja suussa sulavaa.
Vuodesta 2021 jäi mieleen monta ihanaa yhdessä vietettyä ruokahetkeä ja uutta oivallusta. Samalla kuitenkin olimme koronan vuoksi eristettyinä ja elimme poikkeusoloissa. Monille vuosi saattoi olla monin tavoin yksinäistä ja raskasta aikaa. Siksi onkin tärkeää muistaa iloita pienistä arjen hetkistä, läheisistä ja hyvästä ruuasta. Toivotaan tulevalta uudelta vuodelta vain kaikkea hyvää ja kaunista. Ihanaa uuden vuoden odotusta!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.