Nyt tarvitaan ruoka-apua ja empatiaa

Vähävaraisia perheitä tukevan Apuna ry:n perustanut Heidi Jaari uskoo koronan syventävän monen ahdinkoa, mutta myös tarjoavan maailmalle mahdollisuuden muutokseen. Materialismin arvostuksen sijaan hän toivoo merkityksellisyyden ja empatian nousua.
Apuna ry. on Eastonin kevään 2020 Sitä Itää -kohde, jonka kautta 60 itähelsinkiläistä avuntarvitsijaa sai 50 € K-ryhmän lahjakortin ruokaostoksia varten. 

– Jee, me saatiin Luomukassilta haukea! Heidi Jaari hihkaisee.

– On niin ihanaa, että voimme viedä perheille oikeasti kivaa, terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, ei vaan sitä halvinta. Ja voi miten ihania yrttejä täällä on, Heidi jatkaa esitellessään pahvilaatikoissa viheröiviä tuuheita minttupuskia.

Paljon iloa tuottavat myös Pupu-ravintolan lahjoittamat gourmet-salaatit ja smoothiet, joihin vähävarainen tuskin käyttäisi rahojaan.On jakopäivä. Kontulalaisessa teollisuuskiinteistössä toimivan hyväntekeväisyysjärjestö Apuna ry:n toimitila on täynnä ruokakasseja, jotka yhdistyksen vapaaehtoiset pian ajavat apua kaipaaville perheille ympäri pääkaupunkiseutua.

Lentoemännän tehtävistään lomautettu Heidi ja hänen ystävänsä Tiina Kåla ovat pakanneet kasseihin lämpimien aterioiden aineksia ja välipalatarpeita ruokakaupoilta, leipomoilta ja ravintoloilta ja muilta ruokatuottajilta saaduista lahjoituksista. Onni on, että varsin moni yritys on halunnut auttaa.

Hommassa on hyötyä hyvästä fysiikasta; Heidin harrastamasta obstacle racingistä ja Tiinan crossfitistä. Viime viikkoina naiset ovat kahdestaan roudanneet ja lajitelleet hyllyihin ja seitsemään lahjoituksena saatuun Upon jääkaappipakastimeen tuhansia kiloja elintarvikkeita ja muuta tavaraa. Jos jotain olennaista on puuttunut, he ovat hakeneet ainekset kaupasta.

Yksinhuoltajat pahimmassa ahdingossa

Heidi vertaa koronaa dominoefektiin, jonka tuomat lomautukset ja irtisanomiset ajavat monen perheen talouden hetkessä kiville. Erityisen huolissaan Heidi on pienyrittäjistä, joilta korona on vienyt elannon kokonaan.

– 1990-luvun laman aikaan tehtiin yli 14 000 itsemurhaa taloudellisista syistä. En voi olla miettimättä, miten tämä tulee meihin vaikuttamaan.

Heidi perusti Apuna ry:n viitisen vuotta sitten yhdessä Merja Rantasalmen kanssa. Toiminta alkoi, kun naiset halusivat toimittaa käytettyjä vaatteita vähävaraisille perheille. Heidän järjestämissään vaatteiden jakotapahtumissa kuitenkin selvisi, että monessa perheessä oli huutava pula myös ruoasta ja tavallisista hygieniatuotteista. Niinpä Heidi ja Merja alkoivat toimittaa myös niitä.

Vähävaraiset perheet voivat hakea yhdistykseltä tukea ruokamenoihin tai vaikka lasten harrastuksiin. Tukea hakiessa tulee esittää kooste Kelan myöntämistä tuista tai hylätyistä päätöksistä. Joskus tosin riittää, että sosiaalitoimistossa työskennellyt Merja opastaa, miten tukia haetaan tai millaisiin tukiin perhe on oikeutettu.

Aina tuet eivät kuitenkaan riitä elämiseen.

– Hankalimmassa tilanteessa ovat ihmiset, joiden kohdalla vähävaraisuus ja sairastuminen yhdistyvät. Kun tähän lisätään vielä yksinhuoltajuus ja erityislapsia, on tilanne tosi vaikea.

Moni nainen päätyy köyhyysloukkuun eron myötä, jos hän ei lapsista huolehtiessaan ole hankkinut koulutusta tai työkokemusta.

– Korona on rajoittanut elämänpiiriämme, mutta harva ymmärtää, että monen vähävaraisen perheen elämä on jouluineen ja kesälomineen tällaista aina, koska mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa.

 Pari vinkkiä kaupungeille

Heidin puhelin soi ja piippaa tauotta. Huomiota haluavat sekä kotona isän kanssa olevat 6- ja 7 -vuotiaat lapset että monet ahdingossa olevat vanhemmat. Ystävät ovat neuvoneet Heidiä suojaamaan itseään sulkemalla välillä puhelimensa, mutta Heidistä olisi mahdoton elää kaiken kuulemansa kanssa tekemättä mitään.

– Ja eiväthän ne viestit sieltä mihinkään katoaisi. Tieto lisää tuskaa, mutta samalla on todella palkitsevaa, että pystyn todella auttamaan juuri niitä, jotka apua todella tarvitsevat.

Silti Heidistä on käsittämätöntä, kuinka esimerkiksi Espoon sosiaalityöntekijät kehottavat asiakkaitaan ottamaan yhteyttä häneen, sen sijaan, että kaupunki jakaisi itse ruokaa sitä tarvitseville.

– Kaupunkien tulisi todella ryhdistyä kasvavan ruokatarpeen edessä. Heillä on työntekijöitä ja tyhjiä tiloja. Voin tarvittaessa antaa pari vinkkiä, miten ruoka-avun saa toimimaan. Meitä taas lämmittäisi lastauslaiturilla ja kylmähuoneella varustettu isompi varastotila mahdollisimman pienellä vuokralla. Nyt tilamme ovat jäämässä vaatejaon osalta pieneksi.

On aika pelastaa pallo!

Nyt todella tarvitaan yhteisöllisyyttä.

Heidi peräänkuuluttaa positiivista naapurikyttäystä, koska nyt monen kodin hätä, yksinäisyys tai päihteiden käytön lapsiin kohdistuvat seuraukset jäävät muuten pimentoon.

Ruokahuollon takia Heidistä on hyvä, että koulut ovat auki vielä ennen kesälomaa. Toisaalta, monelle koulukiusatulle etäopiskelu on voinut olla tosi onnellista aikaa – korona ei siis ole tuonut pelkkää pahaa.

– Uskon, että tämä on universumin tapa saada ihmiset yhteen ja pelastamaan tämä pallo.

Hyvää on, että koronan myötä materian merkitys on vähentynyt. Joidenkin Insta-bloggareiden asukuvat eivät kiinnosta nyt ketään, vaan elämältä haetaan syvempää merkityksellisyyttä. Kun hoplopit ja lintsit ovat kiinni, luonnon arvostus kasvaa, ja iloa saadaan pienemmistä asioista.

Sanotaan, että kestää 30 päivää oppia uusi asia ja 90 päivää tehdä elämänmuutos. Nyt tässä on siihen mahdollisuus.

Apuna ry on Eastonin kevään 2020 Sitä Itää -kohde

Kauppakeskus on tukenut jo useita asiakkaidensa ehdottamia itähelsinkiläisiä tahoja ja kohteita Sitä itää -asiakkuusohjelmansa kautta. Tänä keväänä ohjelmassa tehtiin poikkeus ja kauppakeskus valitsi sponsorointikohteeksi Kontulassa toimivan Apuna ry:n.

– Sitä itää -ohjelmassa asiakkaamme ehdottavat sponsorointikohteita ja äänestämällä päättävät kohteen, jota sitten sponsoroimme. Tänä keväänä teimme poikkeuksen ja päätimme auttaa suoraan itähelsinkiläisiä lapsiperheitä Apuna ry:n kautta. Yhdistys jakoi 60 kappaletta 50€ K-ryhmän lahjakortteja kipeästi apua tarvitseville itähelsinkiläisille perheille, Eastonin markkinointipäällikkö Tanja Ruotsi kertoo.

 

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

“Merelle on raivattava aikaa”. SUP-lauta vie vesille lempeästi

– Laudalla pääsee helposti upeisiin paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi. Samalla näkee luontoa uudella tavalla ja kun vesi on kirkasta, tuntuu kuin lentäisi, Sakari summaa SUP-lautailun iloja.

Hyllyjen välissä
06.07.2021

”Se on aina hyvä päivä, kun pääsee merelle”

Puotilalainen Niklas toteutti unelmansa purjeveneestä "Pienessä tuuli karkottaa huolet ja mieli tavoittaa vapauden tunteen."

Summeri soikoon!
17.06.2021

Kesän kuumimmat hiustrendit luottavat retroon: säväytä takatukalla tai avaruussaparoilla!

Millaiset hiusmallit ja -värit kääntävät katseita tänä kesänä ja miten syntyy huoleton ja hyvinvoiva kesätukka?

Hyllyjen välissä
15.06.2021

Kierrätyspisteemme laajentui. Käy myös moikkaamassa älyroskistamme, joka tamppaa maskisi sisuksiinsa

Nakkaa käytetty maski älyroskikseen ja lajittele jätteet kierrätyspisteellämme kätevästi kauppareissun yhteydessä.

Hyllyjen välissä
28.05.2021

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje