Päädystä päätyyn: Päätöntä seikkailua Itä-Helsingin metroasemilla

Nyt ei tehdä tutkivaa journalismia, vaan randomjournalismia. Hyppäsimme metroon ja aloitimme seikkailumme M1-linjan syvästä päädystä, Mellunmäestä, ja jatkoimme jokaisen pysäkin kautta Kulosaareen saakka. Haahuilimme ja kuvasimme asioita, jotka pistivät silmiimme ensimmäisenä. Samalla jututimme vastaantulijoita randomisti. Let’s go!

Koska viime kerrasta Mellunmäessä on aikaa, lähdimme liikkeelle intuitiolla. Vastaan tuli värikästä seinää ja lopulta ärhäkkä sadekuuro. Kun seisoskelimme kaupan katoksen alla sadetta paossa, kuulimme ettei Mellunmäessä ole erityistä nähtävää, mutta yhteisöllisyyttä riittää ja luonto on lähellä. Mitäpä sitä ihminen enemmän tarvitsikaan?Tämä on makee, mutta mikä tämä on?

Mellunmäessä löysimme pupun.

Next stop Kontula!

Kontulassa poikkesimme alkuun Kierrätyskeskuksen kirpparilla, josta löytyy jotain jännää joka kerta. Tällä kertaa mukaan tarttui vinkeän pinkki Perkele-lippis ja kaupan päälle saimme vielä morsiushunnun, vaikka settiin kuulunut hääpuku jäikin ostamatta.

Kirppiksen tuttavalliselta myyjältä kuulimme, että parasta Kontulassa on hän itse. Hieno vastaus, johon ei voi väittää vastaan.

Varmasti ihmiset ovat Kontulan juttu, sillä ihmiset tulivat innolla juttelemaan ja kehuivat paikan yhteisöllisyyttä ja rentoa meininkiä:

Kaikki täällä otetaan hyvin vastaan!

Taidematkahan tästä tuli!

Myllypurossa katseemme liimautui Riikka Purosen suunnittelemaan Sirenan kielet -taideteokseen, jonka ohi metrosta tullessaan on vaikea kävellä. Kun teoksen osia pyöräyttää, kuuluu siitä heliseviä ääniä, jotka ovat saaneet inspiraationsa tiibetiläisistä rukousmyllyistä ja antiikin Kreikan seireeneiltä.

Paikallisen vastaantulijan mukaan parasta alueella on pois vievä metro, mutta kyllä tämä veistos ja kaupungin monipuolinen Liikuntamylly ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Harvasta paikasta nimittäin sekä trampoliineja että juoksurataa – tai tällaisia treenaajia.

Itäkeskus on Itä-Helsingin pääkaupunki

No niin, kun treenit tuli tehtyä, oli aika jatkaa matkaa Itäkeskukseen. Lähes kaikkien vastaantulijoiden mielestä Itäkeskuksessa parasta ovat monipuolisuus, laajat palvelut (keskustaan ei tarvitse lähteä), monipuolinen ruokatarjonta ja yhteisöllisyys. Tästäkin on vaikea olla eri mieltä, emmekä olekaan.

Metrosta noustessamme kävimme kuitenkin ihastelemassa tätä Kimmo Schoreduksen veistämää teosta, Kurua, joka on valmistettu haponkestävästä teräksestä, jota teokseen on käytetty yli kolme kilometriä. Teos kuuluu Helsingin kaupunginmuseon (HAM) taidekokoelmaan. Aika epic.

Siilitiellä ei näkynyt siiliä

No mutta nyt riitti taidepatsastelu!  Siilitieltä halusimme löytää luontoa.

Metrosta päästyämme lähdimme seuraamaan kallioille nousevaa polkua, jonka varrelta bongasimme kevään luonnon heräämistä ja lopulta Roihuvuoren vesitornin, joka myös kuuluu idän ikoneihin.

Myös randomit vastaantulijat kertoivat arvostavansa Siilitiellä luontoa, meren läheisyyttä ja liikenneyhteyksiä, mutta mainintoja keräsi myös legendaarinen ravintola Siilinpesä.

Ilkka lähti mukaan seikkailemaan

Hertsikasta pääseee moneen suuntaan

Herttoniemi näyttäytyi meille idän liikenne-hubina, sillä metroasemalta aukeavat hyvät bussiyhteydet muun muassa Laajasaloon ja Roihuvuoreen, ja hyvälumisina talvina hiihtämään.

Vaikka Hertsikan metriksellä huomion herättää lähinnä korjaustarve, hyppäämällä bussiin tai ottamalla kaupunkipyörän alle voi lähteä tutkimaan charmikasta vanhaa Herttoniemeä, joka on rakennettu aikana, jolloin taloja ei lintattu kylki kylkeen, vaan niiden väliin jäivät vihreät sisäpihat, joilla lasten on mukava leikkiä.

Kulis ei ole vain reitti Korkeasaareen

Metrokuulutusten mukaan Herttoniemi on B-vyöhykkeen viimeinen pysäkki, mutta monen mielestä Kulosaari kuuluu vielä tiukasti Itä-Helsinkiin, joten jaksetaan vielä sinne.

Kulosaaren upeat merenrantahuvilat eivät näy metroasemalta, mutta sen sijaan sieltä näkee lähes suoraan ensimmäisen Helsingin vuokrakämppäni parvekkeelle. Oli helppo kellottaa metron vuorovälejä.

Törmäämme vastikään alueelle muuttaneeseen, vauvanrattaiden kanssa reippailevaan pariskuntaan, joka kehuu vuolaasti alueen rauhallisuutta, merimaisemia, kompakteja palveluita ja nopeita yhteyksiä keskustaan.

No nyt on itä puhunut.  Alla vielä polku, jota usein olen kulkenut.

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Onnea Sirkus Magenta! Sirkuskerholaiset testasivat uuden nuoransa

Easton Helsingin Sitä itää -äänestyksen voittanut Sirkus Magenta pääsi viimein testaamaan tilaamiaan sirkusvarusteita.

Sitä itää
24.04.2025

Ylellinen aamiainen A´la Eggs Florentine 

Annos on täydellinen suolaisen ja makean liitto. Aivan kuin söisi croissantia hillolla ja lisäkkeinä kaikkea ihanaa.

Miltä maistui?
31.03.2025

Bisquit Match Showssa treenataan näyttelytaitoja koiran ehdoilla

Bisquitin Match Showssa kiinnitetään huomiota erityisesti koiran ja ohjaajan väliseen yhteistyöhön ja harjoitellaan koirataitoja.

Hyllyjen välissä
03.03.2025

Liike on lääke -tapahtumassa oli iloa ja onnistumisia

Liike on lääke -liikuntatapahtumassa oli mahtava tunnelma ja pelin riemua. Katso fiiliskuvat tästä ja tule mukaan seuraavalla kerralla. Tapahtuma tulee Eastoniin uudestaan Perhepäivän yhteydessä lauantaina 24.5.

Neuvosta vaari
10.02.2025

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje