Pikkujoulujen coolein duo: savulohi-viikunasalaatti ja rouhea pistaasitorttu
Nyt juhlitaan! Kepeät pikkujoulut syntyvät yllättävän vähällä; muutamasta helposti valmistettavasta herkusta, kauniista kattauksesta ja tunnelmasta. Tarjoa juhlavieraille hedelmällistä savukalasalaattia ja rapeita torttuja, jotka saavat ylleen reilun kerroksen pistaasitäytettä ja suklaata. Kaada glögi kauniisiin laseihin ja juhlat voivat alkaa!
Juhlat syntyvät yllättävän vähällä, kun keskitytään muutamaan olennaiseen asiaan. Tunnelma syntyy pienistä yksityiskohdista. Silitä kaunein pellavaliina juhlapöytään ja sytytä kynttilät. Hae metsästä muutama havunoksa tai lähikaupasta leikkokukkia, jotka asettelet rennosti maljakkoon. Jo muutama simppeli tarjottava nostattaa juhlatunnelmaa. Kun pöytään nostetaan helppoja, mutta kauniita tarjottavia, syntyy fiilis, että juhla on erityinen, vaikka valmistelut ovat olleet rennon mutkattomia.
K-ruoka -sivustolle on jälleen koottu yhteen ideat ja reseptit tulevaan juhlakauteen
Inspiroiduin sivustolla olevasta granola-viikunasalaatista ja tein siitä oman lihattoman version. Koska kaapistani ei löytynyt kaikkia granola-aineita käytin manteleita, jotka sopivat kokonaisuuteen hyvin.
Keittiössä voi aina soveltaa ja säveltää reseptien kanssa ja tehdä niistä tykötarpeista, mitä on tarjolla. Raaka-aineiden määrät ovat sinnepäin ja jos teet tarjottavaa isommalle porukalle, lisää oikeassa suhteessa kaikkia raaka-aineita.
Savulohi-viikunasalaatti
Juhlien näyttävä salaattivati syntyy mehukkaista viikunoista, valkohomejuustosta ja savukalasta.
Valmista salaattipohja rapsakasta lehtikaalista, jonka päälle ripautat hivenen suolaa ja oliiviöljyä. Puristele kaalisuikaleita käsin hetken aikaa, jotta ne antavat hieman periksi. Lehtikaali on sopivan ryhdikäs salaattipohja pehmeän ja rasvaisen juuston ja savukalan kanssa. Viikuna tuo salaattiin sopivaa makeutta ja tekstuuria saat esimerkiksi manteleista. Voit halutessasi paahtaa mantelit kevyesti pannulla tai vaihtoehtoisesti paahtaa tortuista yli jääneet pistaasit ja maustaa ne ripauksella suolaa. Salaattiin sopii myös erinomaisesti mehukkaat appelsiinilohkot, jotka on leikattu kalvottomiksi.
TARVITSET:
lehtikaalia (nippu)
5–6 kpl viikunoita
tummia viinirypäleitä
300 g kylmäsavulohta
pala valkohomejuustoa
manteleita (pistaaseja)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
lime
TEE NÄIN:
- Pese kylmän veden alla lehtikaalit ja suikaloi ne helposti keittiösaksilla. Älä käytä kovaa keskirankaa salaatissa.
- Laita kaalisuikaleet kulhon pohjalle, jonne lisäät ripauksen suolaa ja loraus oliiviöljyä. Puristele
- kaalisuikaleita käsin, kunnes ne hieman pehmenevät.
- Leikkaa muut raaka-aineet sopiviksi suupaloiksi. Kokoa salaatti laakealle vadille.
- Lorauta lopuksi päälle oliiviöljyä ja purista limenmehua sekä rouhaise mustapippuria.
Vau, miten herkullisia nämä ovat! Ymmärrettävästi tästä on tulossa joulun hittitorttu.
Näyttävällä pursotuksella saat tortun sädehtimään ja oivaksi juhlapöydän tarjottavaksi.
TARVITSET:
1 pkt lehtitaikinaa
1 dl Pirkka parhaat -pistaasipähkinälevitettä
1 prk Pirkka parhaat -mascarponea
3 rkl sulatettua suklaata tai suklaakastiketta
suolattomia pistaasipähkinöitä
1 muna
TEE NÄIN:
- Sulata lehtitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa levyt puoliksi.
- Leikkaa neliöiden kulmiin vinot viillot keskustaa kohti. (Vinkki! Tässäkin keittiösakset erinomainen apuväline).
- Käännä joka toinen kulma keskelle ja paina kiinni.
- Voitele tortut munalla.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 min. Anna jäähtyä.
- Lusikoi mascarbone ja pistaasitahna kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa.
- Pursota täytettä torttujen päälle ja lusikoi rouhittuja pistaaseja täytteen päälle.
- Koristele suklaakastikkeella.

Miltä maistui?
Salaatissa oli kivasti ruokaisuutta ja makua, Vieraat pitivät yllättävästi lehtikaalista, joka toimi salaattipohjana. Viikunat ovat nyt parhaimmillaan ja miten mehukkaita ja makeita ne olivatkaan. Rasvainen kylmäsavulohi ja valkohomejuusto saivat täydellisen makuparin viikunasta. Tätä salaattia voisi tehdä myös joulupöytään ja varioida raaka-aineiden mukaan.
Pistaasitahnatortut sulivat suuhun! Kuohkea pistaasitahna-mascarbonetäyte kera pistaasirouheen ja suklaaraitojen oli aivan huippu. Alla rapsakka torttu ja päällä täyteläinen pistaasisuklaa. Kumpikin tarjottava, sopii täydellisesti glögin kanssa tarjoiltavaksi.
Iloisia pikkujouluja!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

