Puuvillapyyhkeistä robotteihin – Näin siivousala on elänyt ja muuttunut

1980-luvulla siivoojat tyhjensivät tuhkakuppeja, tänään he ohjaavat robotteja. Eastonin siivouksesta vastaavan LTQ-Partners Oy:n entinen toimitusjohtaja Liisa Laakkonen kertoo, kuinka siivousala on vuosikymmenten myötä muuttunut.

Firman nimessä lyhenne oli selkeä lupaus: Liisa, Timo, Quality!

– Vuonna 2004 Timon mielessä syntyi ajatus siitä, kuinka oma vapaus ja omien arvojen mukainen työskentely voisi antaa siivouspalveluihin enemmän lisäarvoa. Sitä miettiessään tuo pitkä mies oli kiinnittänyt huomionsa minuun, tapaani työskennellä ja kehittää asioita paremmaksi”, LTQ Partners Oy:n yrityksen toiseksi perustajaksi vuonna 2004 ryhtynyt Liisa Laakkonen kertoo.

”Puntaroin yrittäjäksi ryhtymistä pitkään, mutta koska olin juuri työskennellyt 20 vuotta alan suurimmissa yrityksissä, koin yhtäkkiä tarvetta päästä toteuttamaan omaa näkemystäni siitä, kuinka asiat voitaisiin toteuttaa eri tavalla ja vielä paremmin”, Liisa sanoo.

Yhdessä ylä- ja alamäet

Pitkään eri ympäristöissä siivottuaan Liisa ja Timo jakoivat yhteisen ymmärryksen pölynpoiston tarpeellisuudesta: siitä, kuinka paljon sisäilman laatuun vaikutti se, että pölyjä pyyhittiin myös ylärakenteista – tasoilta, joihin silmä ei ensimmäisenä osuisi.

Alkuun päästäkseen Liisa ja Timo ottivat 30 000 markan pankkilainan tietokoneisiin ja muihin välttämättömiin hankintoihin. Ensimmäisiksi asiakkaikseen he päättivät etsiä toimistoja, joissa työ olisi helppoa eikä viikonloppuja rajoittavaa; Timo pitkine käsineen pyyhkisi ylempää ja Liisa alempaa.

Ja kun sana yrityksen taidoista alkoi kiertää, alettiin pienyrityksen siivottavaksi tarjota myös isompia teollisuustiloja ja -kiinteistöjä. Tilauskirjan täyttyessä yritys pystyi työllistämään myös ensimmäiset apukätensä.

Tätä nykyä LTQ-Partners Oy työllistää päivittäin liki 200 henkeä, ja sen kyljessä kasvanut LTQ – Rakennus lähes saman määrän. Puolittaiselle eläkkeelle siirtynyt Liisa vaikuttaa itse yrityksensä hallituksessa, mutta Eastonissa vastaan tulevat LTQ:n työntekijät ovat hänelle yhä tuttuja.

Yhteisiä onnistumisia

Nyt Liisa tervehtii Eastonissa iloisesti Ryania, jonka hän palkkasi yritykseensä vuonna 2019. Hänet yrityksen listoille houkutteli ystävä, joka oli muuttanut Filippiineiltä Suomeen häntä aiemmin.

Eastonissa Ryan vastaa esimerkiksi parkkihallin siivouksesta. Perinteisempien työkalujen lisäksi hän on saanut avukseen robotin, joka yrityksessä on nimetty toiseksi Liisaksi.

Ryanin tapaan LTQ Partnersin työntekijät ovat pääosin ulkomaalaisia. Heille LTQ tarjoaa paitsi työtä, myös suomen kieliopetusta ja mahdollisuuden opiskella siivousalan ammattitutkinto työn ohessa. Liisan mukaan tärkeää on myös työntekijöiden palkitseminen ja yrityksen menestymisen juhliminen yhdessä.

– Tietenkin minä olen yrittäjänä kohdannut myös vaikeita tilanteita, mutta kannustavinta työssäni ovat olleet onnistumiset, joista olemme voineet iloita yhdessä.

Tuhkisista mikroliinoihin

Liisan mukaan siivousala on aina heijastanut yhteiskunnan muutoksia.

– Esimerkiksi valtionhallinnossa suurin muutos tapahtui, kun aloimme pohtia, keitä asiakkaamme olivat ja mitä he siivouspalveluiltamme odottivat. Tätä ennen siivottavat kohteet ilmoitettiin siivoojille osoitteina ja pinta-aloina, sen sijaan, että heille olisi kerrottu, mitä kohteissa tehdään ja millaista puhtauden lopputulosta niihin erityisesti tarvitaan.

Liisa kertoo, että 1980-luvun loppuun saakka kaikkialla poltettiin tupakkaa ja siivoojien päivittäinen työ oli tyhjentää tuhkakuppeja ja pyyhkiä pölyjä työhuoneiden lankapuhelimista.

1990-luvulla sisätupakointi kiellettiin ja kululaskelmien lisäksi siivoojien työmäärälaskelmat olivat tarkkaan mitoitettuja. Pian mukaan tulivat myös laatujärjestelmät ja yhtenäiset prosessit. Siivouksessa puuvillapyyhkeistä siirryttiin mikroliinoihin ja kemikaaleihin, jotka kuluttivat vähemmän niin luontoa kuin siivottavia pintojakin.

Easton palvelee joka asiassa

Eastonissa Liisa arvostaa asioinnin helppoutta ja lämmintä parkkihallia. Ruokaostokset hän tekee viikottain Eastonin K-Citymarketissa ja niiden jälkeen hän asioi tosinaan myös apteekissa, postipisteellä tai Alkossa hakemassa ruoan seuraksi pullon viiniä. Jumppavaatteensa hän ostaa Eastonin Intersportista.

– Minulle työn vastapainoa on aina ollut kotona puuhailu, leipominen ja perheestä huolehtiminen. Nyt kun lapset ovat muuttaneet kotoa, tekemistä on vähemmän, mutta siivoamisen olen aina hoitanut itse. Kun koti näyttää siistiltä, vaikuttaa se myös muuhun elämään.

Liisan vinkit kotisiivoukseen – Nauti puhtaasta kodistasi!

Kun teet vähän joka päivä, sotku ei koskaan pääse kunnolla valloilleen.

Siivoa keittiö aina heti kokattuasi, pyyhi pinnat ja tiskaa tai laita astiat koneeseen.

Älä anna pyykkivuorten kasaantua, pese koneellinen ennemmin joka toinen päivä.

Lue lisää LTQ:sta ja siivouksen ympäristövastuullisuudesta

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Itäinen rantareitti tarjoaa upeita kokemuksia pyöräilijälle

Itäinen Rantareitti tarjoaa upean läpileikkauksen itä-Helsingin kauneimmista maisemista ja kiinnostavasta arkkitehtuurista.

Hyllyjen välissä
12.07.2024

Eastonin Perhepäivässä riemastuttivat vauhdikkaat leikit ja suloiset eläimet

Tunnelmia Eastonin lauantaisesta Perhepäivästä, joka keräsi paikalle hyväntuulista yleisöä.

Hyllyjen välissä
27.05.2024

Treenaa kesä Fitness24Seven-kuntosaleilla halki Suomen – Miksi kesätreeni kannattaa?

Fitness24Sevenin kesäkamppikseen kuuluu 24/7 kuntosalin lisäksi myös ryhmäliikunta ja ulkotreenejä.

Hyllyjen välissä
23.05.2024

”Apteekkityö on ollut aina suurin intohimoni” 

Marjaniemessä asuva Taru Pietiläinen aloitti uutena apteekkarina Eastonissa.

Hyllyjen välissä
04.03.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje