Rapea queasadilla salsaa suussa
Talven taittuessa kevääksi tekee mieli saada virtaa myös lautaselta. Sisältä pehmeät ja päältä rapeaksi paistetut quesaldillatortillat ovat oivia tähdepäivien pelastajia. Nämä herkut valmistuvat muutamasta raaka-aineesta, kunhan kaapistasi löytyy vähän juustoa, tomaatteja, avocadoa ja jotain proteiinia. Itse tehty Pico de gallo -tomaattisalsa ja limellä maustettu ranskankerma sopivat paremmin kuin hyvin dippailuun.
Meksikosta kotoisin oleva quesadilla on saanut nimensä juustosta, joka paistettaessa sulaa ja sitoo tortillalettujen välissä olevat täytteet yhteen. Quesadillat ovat mainiota ruokaa syötäväksi ystävien kanssa tai esimerkiksi juhlista jääneiden ainesten hyödyntämiseen seuraavana päivänä.
Quesadillan tekeminen on helppoa ja hauskaa. Autenttinen meksikolainen quesadilla tehdään yhdestä tortillaletusta, joka taitetaan puolikuun muotoon ja paistetaan niin kauan, että juusto sulaa ja sitoo tortillan puolikkaat yhteen.
TikTok-sovelluksessa trendaa juuri nyt ohje, jossa quesadilloihin tehdään viilto ja tortillat jaetaan neljään lohkoon, joille levitetään halutut raaka-aineet.Tämän jälkeen tortillat taitellaan kolme kertaa ja lopuksi se paistetaan pannulla rapeaksi herkuksi.
Toisin kuin tortillat quesadillat kannattaa täyttää maltillisesti, jotta niiden taittelu ja paistaminen onnistuu helposti. Paistaessa muista tarpeeksi matala lämpötila, ettei lopputulos ole karrelle palanut quesadilla. Apuvälineenä olla hyvä olla paistinlasta, jolla on helppo painaa quesadillaa pannua vasten ja näin varmistat parhaan paistojäljen.
Quesadillat ovat mitä mainioin tarjottava monenlaisiin tilaisuuksiin. Paistettuina ne ovat erityisen herkullisia illanistujaisissa, mutta yhtä hyvin ne sopivat retkievääksi hiihtoladulle. Täytteenä voi olla melkein mitä vain: maukasta juustoa, tomaattisalsaa, kanaa, lihaa, tofua, erilaisia kasviksia, sipulia. Tärkeässä roolissa on kuitenkin maukas juusto, joka sitoo raaka-aineet yhteen.
Jos tortillan taittelu tuntuu hankalalta, voi kaikki täytteet levittää yhdelle tortillalle, laittaa toisen tortillan päälle, paistaa yhteen ja lopuksi paloitella neljään osaan. K-ruoka sivustolla on monenlaisia vinkkejä erilaisiin tortillaresepteihin.
Vinkkinä! Retkellä quesadilla on kätevä pakata suodatinpussiin ja sen syöminen on helppoa käsiä sotkematta.
TARVITSET:
tortilloja
Valio cheddar juustokastiketta
juustoraastetta
tomaattisalsaa
avokadoa
paprikaa
Tee näin:
- Tee tortillaan viilto ja täytä tortilla haluamillasi täytteillä.
- Taittele tortilla sektori kerrallaan tiukaksi paketiksi.
- Paista tortillaa muutama minuutti ja käännä.
Quesadillatortillojen kanssa sopii erityisen hyvin Pico de gallo -salsa, jonka resepti kannattaa opetella ulkoa. Kaupan hyllyiltä löytyy toki monenlaisia salsoja, mutta suosittelen jokaista kokeilemaan rohkeasti tämän helppotekoisen tuoresalsan valmistusta. Löytäessäni erityisen maukkaita tomaatteja, valmistan aina salsaa purkillisen jääkaappiin. Pico de gallo -salsa sopii monenlaisiin dippailuihin ja maistuu ihanalta! Voit laittaa salsaa quesadillan sisään sekä jättää osan kulhoon dipattavaksi.
TARVITSET:
5-6 kypsää tomaattia (tai reilusti kirsikkatomaatteja)
1 kevätsipulia tai punasipulia
1–2 valkosipulinkynsi
1–2 rkl limetin mehua
½-1 chiliä
sormisuolaa
mustapippuria
½ dl korianteria tai basilikaa
Tee näin:
- Pese tomaatit hyvin. Halutessasi poista tomaateista siemenet ja kuutio.
- Silppua sipulit ja chili sopiviksi paloiksi. Sipulin kannattaa olla hieman pienempää kuutiota kuin tomaatin. Poista chilistä siemenet.
- Sekoita kaikki ainekset keskenään. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Purista sekaan limen mehu ja lisää reilusti haluamaasi tuoreyrttiä. Tarkista maku.
- Anna salsan maustua hetki.
Sekoita lopuksi ranskankermasta hapokas limedippi. Tarjoile quesadillat, salsa ja limedippi ulkoilun lomassa lämpimän kaakaon kanssa.
TARVITSET:
1 prk ranskankermaa
1 lime
sormisuolaa
mustapippuria
minttua tai ruohosipulia (hienonnettuna)
- Pese ja raasta lime. Purista ranskankerman joukkoon limen mehu ja lisää kuoriraaste ja mausteet sekä yrtit.
- Anna maustua hetki jääkaapissa.
Miltä maistui?
Nämä rapeat suupalat saivat syöjien suut hymyyn.
Quesadillat ovat mitä parasta tarjottavaa, koska ensimmäisen puraisun jälkeen muu maailma katoaa ja haluat niitä vain lisää.
Ne saivat ansaitusti meillä täydet pisteet ja osuivat nuorison makuhermoon. Jälleen kerran tuli todettua, että ruoanlaiton ei tarvitse aina olla hidasta hauduttelua. Quesadillojen kaltaisia tarjottavia on kiva tehdä ja saatat saada ylistäviä kommentteja kokkaustaidoistasi.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.