Rapeat yön yli -sämpylät ja samettinen kasvissosekeitto lämmittävät kehoa ja mieltä
Nyt tehdään helppoa ja maistuvaa talviruokaa. Ihanan rapsakat, uunituoreet sämpylät voi kuorruttaa ennen paistoa juustolla tai erilaisilla siemenillä. Kutkuttavan inkiväärinen kurpitsalinssikeitto saa kauniin värinsä hehkuvista oransseista kasviksista. Ota reseptit talteen ja yllätä vaikka isä tulevana isänpäivänä.
Yön yli -sämpylät syntyvät kuin itsestään, ilman turhaa sotkua ja vaivaamista. Taikina sekoitetaan kevyesti lusikalla ja laitetaan jääkaappiin kylmäkohotukseen. Kylmäkohottaessa hiivan määrää voi usein vähentää. Pitkä kohotusaika antaa taikinalle mahdollisuuden kypsyä ja tekeytyä, niin että maut kehittyvät.
Alkuperäinen ohje on kokki-ravintoloitsija Sikke Sumarin käsialaa ja siitä on kehitelty vuosien aikana monenlaisia versioita. Taikinaan voi käyttää haluamiaan jauhoja ja sitä voi muokata mieleisekseen. Tärkein muistisääntö on, että taikina ei saa olla liian paksua, vaan puuromaista ja lusikoitavaa. Mikä parasta tämä taikina ei vaadi kuin yhden kulhon ja lusikan sekoittamista varten.
TARVITSET:
7 ½ dl kylmää vettä
25 g tuorehiivaa (pussi kuivahiivaa käy myös)
1 rkl suolaa
1 ½ dl ruisjauhoa
2 dl kokojyväjauhoa tai spelttiä
8–10 dl vehnäjauhoa
2 rkl pellavansiemeniä
Tee näin:
- Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauhot ja kokojyväjauhot. Lisää sen jälkeen vehnäjauhoa sen verran, että taikinasta tulee puuromaista ja helposti lusikoitavaa. Älä tee liian paksua taikinaa. Älä myöskään vaivaa taikinaa, vaan sekoita se sekaisin lusikalla.
- Laita taikina jääkaappiin yöksi tekeytymään leivinpaperilla ja liinalla peitettynä. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta. Käytä kahta lusikkaa apuna ja nostele taikinamassaa leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
- Laita halutessasi sämpylöiden päälle juustoraastetta tai siemeniä.
- Laita uuni lämpiämään 225-asteeseen ja paista sämpylät rapeiksi ja kauniin värisiksi noin 35 minuutissa uunin alatasolla.
Vinkki: Jos haluat sämpylöihisi erityisen rapean pinnan, laita uunin pohjalle esimerkiksi metalliseen desimittaan jääkylmää vettä paiston ajaksi.
Ja mikä mahtavinta, taikina säilyy jääkaapissa monta päivää ja voit paistaa sämpylöitä juuri haluamasi määrän. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren. Ota paistetut sämpylät mahdollisimman nopeasti pois pelliltä ritilän päälle, näin rapeus säilyy. Sämpylöitä ei kannata peittää liinalla, vaan nauttia ne heti lämpiminä.
Pehmeä kurpitsakeitto saa sähäkkyyttä inkivääristä ja ruokaisuutta linsseistä. Kuori ja paloittele kasvikset ja paahda niihin ihanan täyteläinen maku uunissa. Keitto on helppo arkiruoka tai taipuu myös juhlahetkiin kauniisti tarjoiltuna.
Kurpitsa-linssikeitto
TARVITSET:
1 l vettä
½ myskikurpitsa
2–3 porkkanaa
1 bataatti (pieni)
1–2 sipulia
½ kokonainen valkosipuli
3 rkl oliiviöljyä
1 kasvisliemikuutio
40 g tuoretta inkivääriä
2 dl kuivia linssejä
½ tl mustapippuria
suolaa
reilu loraus sitruunamehua
2 dl Planti-kaurakermaa
Pinnalle:
siemeniä tai pähkinöitä
Tee näin:
- Halkaise huuhdottu kurpitsa ja poista sisällä olevat siemenet sekä rihmasto. Kuori kurpitsa ja muut kasvikset ja lohko ne veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi.
- Levitä kasvikset uunipellille (ei inkivääriä) ja pirskottele päälle öljyä ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Lorauta puolikkaan valkosipulin päälle kunnolla öljyä. Paahda kasviksia noin 15 minuuttia 200-asteessa kiertoilmalla. Tavallisella uunilla nosta lämpötila 225-asteeseen.
- Laita paahdetut kasvikset kattilaan ja purista joukkoon valkosipulinkynnet sekä paloiteltu inkivääri. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Huomioi, että kasvisten tulee juuri ja juuri peittyä kasvisliemeen, lisää tarvittaessa vettä. Kuumenna kiehuvaksi.
- Huuhtele linssit lävikössä ja lisää keittoon.
- Keitä keittoa hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen noin 10–15 min, kunnes kasvikset ja linssit ovat pehmeitä.
- Soseuta keitto ja lisää kaurakerma ja sitruunanmehu. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
- Ripottele keiton pinnalle halutessasi rouhittuja pähkinöitä tai siemeniä.
Miltä maistui?
Yön yli kohonneet sämpylät ovat kestosuosikki. Teen niitä usein eri tilanteisiin. Miten ihana on aloittaa aamu tuoreilla sämpylöillä, jotka valmistuvat lähes itsekseen. Niiden tekeminen on helppoa ja ne onnistuvat myös vähän kokemattomalta kotileipurilta. Taikina saa uusia makuvivahteita jauhoja vaihtelemalla. Olen tarjonnut sämpylöitä myös juhlissa erilaisilla levitteillä ja täytteillä. Nämä kotitekoiset sämpylät yllättävät rapeudellaan!
Rakastan kasvissosekeittoja, joihin voi paahtaa sekaan melkein mitä tahansa kasvista. Tässä ohjeessa inkivääri antaa keitolle potkua. Soseutettu samettisen pehmeä keitto on lohturuokaa, joka tarjoaa lämmikettä myös sisäisesti.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.