Rennon pääsiäisen muhkeat pullat
Pääsiäinen on ihana ruokajuhla, jota voi viettää omannäköisesti. Pitkät pääsiäispyhät mahdollistavat mukavan yhdessä tekemisen. On siis hyvä aika leipoa pullaa! Valmista iso kulhollinen pullataikinaa ja jaa se kahteen osaan. Pyöräytä toisesta osata sitruunaisia rahkapullia ja toisesta puolesta pistaasitäytteistä pullaa. Oi, voiko pullat enää paremmalta maistua!
Pääsiäiseen ladataan usein monenlaisia ruokapaineita. Tarjottavia miettiessäsi keskity muutamaan itsellesi tärkeään ruokaperinteeseen tai suosikkireseptiin. Kannattaa hyödyntää yhtä taikinaa ja voin todeta, että esimerkiksi pullataikinasta on moneksi. Täytä pullat pääsiäiseen sopivin täyttein. Tässä luottoreseptini, joita seuraamalla saat pullista ihanan kuohkeita ja syöjiltä ylistäviä kommentteja.
Aloita pullien tekeminen taikinan vaivaamisella ja jätä se kohoamaan liinan alle täytteitä valmistaessasi. Taikina valmistuu käsin vaivaamalla tai monitoimikoneella.
Pehmeän pullan salaisuus on, että taikinassa on tarpeeksi sitkoa, mutta ei liikaa jauhoja.
Myös taikinan nostatus kahteen kertaan takaa pumpulinpehmeät pullat. Nopea paisto kuumassa uunissa auttaa pullia pysymään mehevämpänä ja pehmeänä. Siksi itse paistan pullat hieman korkeammassa lämpötilassa.
TARVITSET:
Pullataikina:
1 l maitoa / vettä
4 ps kuivahiivaa
4 dl sokeria
2 tl suolaa
kardemummaa
1 ps vehnäjauhoa (jauhojen määrä voi vaihdella)
200 g voita
munaa voiteluun
- Lämmitä haluamasi neste kädenlämpöiseksi (kuivahiiva 42-astetta). Sekoita nesteen joukkoon hiiva, sokeri, suola ja kardemumma.
- Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Jauhojen määrä voi vaihdella jauholaadun mukaan.
- Lisää taikinaan pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Varmista, ettet lisää liikaa jauhoja, jotta taikina pysyy kuohkeana.
- Kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä, niin että taikina kaksinkertaistuu (noin 45 minuuttia).
Sitruunainen rahkatäyte:
TARVITSET:
250 g rahkaa
1 muna
1 dl sokeria
2 rkl sitruunanmehua
raastettua luomu sitruunan kuorta
1 tl vanilijasokeria / vanilijatangon siemeniä
- Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi rahkaseokseksi. Raasta sitruunakuori.
- Pyörittele puolikkaasta taikinasta pyöreitä pullia ja anna kohota leivinliinan alla.
- Paina kohonneisiin pulliin lasin avulla kuoppa ja penslaa pullat rikotulla ja sekoitetulla munalla.
- Täytä kuopat rahkaseoksella. Sitruunankuoriraaste lisätään vasta paiston jälkeen pullan pintaan.
- Paista pullia 225-asteessa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia tai kunnes pullat ovat pinnaltaan kullanruskeita.
- Anna pullien jäähtyä ennen tarjoilua.
Pistaasitahna
Pistaasitahnaa myydään hyvin varusteluissa ruokakaupoissa, mutta sen voi valmistaa myös itse.
Tahnan valmistus onnistuu blenderillä tai sauvasekoittimella joko kokonaisista pähkinöistä tai valmiista pistaasirouheesta, mutta kokonaiset pähkinät kannattaa ensin rouhia morttelilla pienemmäksi.
TARVITSET:
150 g paahdettuja pistaaseja
1 dl tomusokeria
2 rkl rypsiöljyä
5–6 rkl kasvismaitoa (kaurajuomaa / vesi)
- Kuori pistaasipähkinät ja rouhi niitä hieman pienemmäksi morttelin avulla.
- Laita pähkinät blenderiin ja lisää tomusokeri, öljy ja kauramaito. Aja seos tasaiseksi.
Lisäksi tarvitset:
100 g pistaasipähkinärouhetta
munaa pullien voiteluun
100 g valkosuklaata kuorrutukseen
Pistaasipullan valmistus
- Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, levitä pistaasitahna ja ripottele päälle pistaasimurua.
- Taita taikina kahtia ja leikkaa noin 2 cm levyisiä suikaleita. Leikkaa taikinapyörällä suikaleisiin muutama lisäviilto.
- Ota taikinasuikaleiden päistä kiinni ja kierrä niitä vastapäivään. Pyörittele kierteistä pullia ja nosta pellille nousemaan.
- Anna nousta noin 30 min leivinliinan alla. Voitele munalla.
- Lisää lopuksi hieman pistaasipähkinä rouhetta.
- Paista 225-asteessa uunin keskitasolla noin 10–12 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.
- Anna pullien jäähtyä ja kuorruta ne sulatetulla valkosuklaalla ohuin vedoin.
Miltä maistui?
Nämä pullat vievät syöjänsä aivan totaaliseen pullaeuforiaan. Pehmeä taikina ja hyvä kohotus takaavat, että pullat lähes sulavat suuhun. Sitruunaiset rahkapullat ovat mukavan kirpsakoita ja rahkatäyte tekee niistä täyteläisiä. Ne kuuluvat lempipulliimme meidän perheessä.
Pistaasipullien tahna on koukuttavaa ja suolatut, paahtuneet pistaasit toimivat pullan mausteena loistavasti täydellisesti. Pullien muotoilu voi olla aluksi hankalaa, mutta ne voi tehdä myös korvapuustien tapaan, jos leikkaaminen ja pyörittely tuntuu vaikealta. Pullien maku ja ulkonäkö oli täysi kymppi.
Pullat sopivat loistavasti myös kylään viemisiksi tai niillä voi herkutella ulkoilureissulla ulkoilulla termarikahvin kera. Hyvää ja rentouttavaa pääsiäistä!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.