Ribsit grillille
Kesä vie kokkailun keittiöstä ulkoilmaan ja tarjoaa hyvän ruoan ystäville hurjasti mahdollisuuksia. Hurmaa vieraasi näyttävällä ribsibuffetilla, johon saat vivahteita eri maiden keittiöistä.
Mistä grillauksessa mielestämme oikeasti on kyse? Parhaimmillaan se on yhdessä oleskelua ja auringosta nauttimista kylmien virvokkeiden kanssa. Toisin sanoen stressitöntä ruoanlaittoa, jossa isäntä voi ottaa samanaikaisesti kokin ja viihdyttäjän roolin. Huoletonta grillauksesta tekee se, että kaiken voi heittää samalle ”pannulle” ja kipata ylimääräiset romppeet metsään, jolloin keittiö pysyy siistinä.
Mitä grillata?
Helpoiten grillauksessa onnistuu, kun suosii rasvaisia ruhonosia kuten kassleria, ribsejä ja kanankoipia. Rasvattoman lihan, kuten fileiden kanssa kannattaa olla tarkkana ja käyttää sisälämpömittaria, jotta liha pysyy mehevänä ja mureana.
Kiireettömälle grillaajalle suosittelemme lämpimästi hiiligrillin niksien haltuunottoa, mutta kaasulla ja sähkölläkin grillatessa onnistumisen riski on yhtälailla olemassa!
Grillaajan on helppo jumittua valmistamaan tuttuja lihanosia tutulla kaavalla, mutta myös uusia makuja kannattaa kokeilla rohkeasti. Tässä muutama vinkki, joilla teet ribsien siivittämän makumatkan maailman ympäri.
Ribseille on varmasti yhtä monta reseptiä kun tekijääkin, mutta oma suosikkimme ovat ribsit, jotka saavat makunsa rauhassa kasaan keitetystä BBQ-kastikkeesta. Ribsit kannattaa esivalmistaa jääkaappiin edellisenä päivänä.
Mausta ribsit suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja paprikajauheella ja kypsennä uunissa noin 3 tuntia ja 150 astetta. Kääräise esikypsennyt lihat sitten folioon ja laita ne jääkaappiin viilentymään.
Maukkaaseen BBQ-kastikkeeseen tarvitset Heinz-ketsuppia, punaviinietikkaa, tummaa siirappia, Worchesterin kastiketta, Chipotle Tabascoa, tomaattia, punasipulia, punaista paprikaa ja hieman punaista chiliä. Keitä ainekset kattilassa soosiksi ja ajele sauvasekoittimella tasaiseksi.
Kun H-hetki koittaa, heitä ribsit grillille ja valele ne soosilla. Grillatessa värillä on väliä eli anna lihan kerätä kunnon aromit grillistä.
Tuunaa ribsit 3 tavalla
Ribsit on helppo muokata myös muihin makuihin sopiviksi. Esikypsennys hoituu samalla kaavalla ja maustaminen tapahtuu vasta grillissä. Jos pidät Aasia-henkisestä makumaailmasta, glaseeraa esikypsennetyt ribsit osterikastikkeella, ja ripottele päälle paahdettuja maapähkinöitä, korianteria ja chiliä. Inkiväärin ystävä lisää mausteisiin esikypsennysvaiheessa raastettua inkivääriä.
Texmex-ribsit syntyvät kun glaseeraus tehdään salsalla, jonka jälkeen ribsien päälle voi murentaa nachoja. Tarjoile koko komeus itse tehdyn quacamolen kanssa ja purista päälle hiukan limeä.
Kasvisversiota ribseistä ei synny helpolla, mutta esimerkiksi vegevartaisiin saa pekonin aromia uunissa paahdetulla tuorehiivalla. Lisää makua kokonaisuuteen tuo itse valmistettu yrttiöljy.
Lisää oivaltavia reseptejämme 12 kuukautta -blogistamme ja instagrammissa