Sesongin mehukkaat sitrukset tuovat iloa ja väriä arkeen
Nyt kannattaa ottaa kaikki ilo irti satokauden herkuista. Erilaiset sitrushedelmät kutsuvat houkuttelevilla väreillään ja eteerisillä tuoksuillaan ja taipuvat moneen sekä ruoanlaitossa että leivonnassa. Myös olo kevenee, kun lisäät värejä lautaselle.
Rakastan sitrushedelmiä ja syön niitä aina hulluuteen asti. Suurinta herkkuani ovat veriappelsiinit, joita käytän lähes päivittäin salaattien ja ruuan lisäkkeenä.
Kaikki sitrushedelmät sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on vesiliukoinen vitamiini, eli sitä on saatava ravinnosta päivittäin. Se toimii antioksidanttina suojaten elimistöä haitallisilta hapettumisreaktioilta. Lisäksi sitrukset sisältävät runsaasti kuituja ja ne auttavat ylläpitämään suoliston hyvinvointia ja tukevat kevyempää ruokavaliota. Uskoisin, että näin flunssa-aikana ei ole pahitteeksi nauttia vähän C-vitamiinilisää juurikin sitrusten muodossa.
Oleellisinta hedelmien kuorinnassa on tarpeeksi terävä veitsi, joilla hedelmälihan saa nätisti irrotettua kalvoista. Helppo välipala lapsille on kuoria valmiiksi erilaisia hedelmiä rasiaan, jos kuoriminen tuntuu heistä liian vaivalloiselta.
Suosittelen käyttämään myös sitrusten kuoret. Pese hedelmien pinta ensin huolella lämpimällä vedellä ja raasta esimerkiksi sitruunan- tai appelsiininkuorta leivonnaisten joukkoon. Käytän mieluiten luomuhedelmiä, joiden kasvatuksessa ei ole käytetty torjunta-aineita.
Sitruksissa kymmeniä lajikkeita
Appelsiinit ovat rantautuneet Eurooppaan muutama vuosisata sitten portugalilaisten kauppalaivojen mukana ja se oli aluksi Suomessakin herraskansan herkku. 1960-luvulla appelsiinit yleistyivät ruokakauppoihin myös tavallisen kansan saataville. Pikku hiljaa eri sitruslajikkeet ovat lisääntyneet ja tänä päivänä on tarjolla kymmeniä erilaisia lajikkeita.
K-ruokasivustoilta löytyy kattava paketti eri sitruslajikkeista ja niiden käyttötarkoituksista. Myös reseptejä on tarjolla jokaiseen makuun.
Näin kevättä kohti on hyvä kerätä itselleen energiaa ja voimaa ruuasta.
Minä tykkään sesonkiajattelusta eli syödään niitä asioita, joita sillä hetkellä on tarjolla. Koska olemme juuri selättäneet ja sinnitelleet yli vuoden pimeimmän ajan, on ihanaa vahvistaa kehoaan terveellisellä ja vitamiinipitoisella ruualla. Vireystaso nousee silmissä, kun huomioi myös ravinnon tuomat hyödyt. Eikä ole ollenkaan hullumpaa keventää lautasmalliaan ja noukkia sinne mahdollisimman värikästä ja ravitsevaa ruokaa.
Hedelmäsalaatti laajentaa lasten hedelmämakua
Meillä lasten ikisuosikki on hedelmäsalaatti, jonka valmistamiseen pienet itsekin mielellään osallistuvat. Hedelmäsalaatin voi nauttia ensin silmillään, koska värien kirjo on niin kaunis. Kivan näköisen hedelmäkulhon saa vaikkapa koverretusta ananaksesta. Raikkaimman lopputuloksen saat, kun yhdistelet keskenään miedon ja voimakkaan makuisia hedelmiä.
Salaatin on hyvä saada maustua jonkin aikaa jääkaapissa, joten se kannattaa tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Pilkoin sekaan melonia, kiiviä, tuoretta ananasta, veriappelsiinia, greippiä ja pomeloa. Tämän herkun myötä pomelosta onkin tullut lastemme uusi suosikkihedelmä. Sen maku on miedompi kuin esimerkiksi greipin, eikä se ole yhtään kirpeä. Suutuntuma on kiinteämpi kuin esimerkiksi appelsiinissa.
Uunilohi ja sitruunasalsa
Sitrushedelmät sopivat hyvin myös kalan seuraksi.
Teimme lasten kanssa sitrussalsaa lohen ja basmatiriisin kaveriksi. Aterian valmistaminen vaatii jonkin verran pilkkomista, mutta jos välineet ovat kunnossa, niin sekin sujuu sutjakkaasti.
Salsan maku oli sopivan kirpsakka ja se sopi hyvin rasvaisen kalan kanssa. Salsan tekeminen on äärettömän helppoa. Kuori ja pilko ja sekoita ainekset keskenään kulhossa. Laita salsa maustumaan jääkaappiin ja odota, että kala ja riisi kypsyvät.
Maustoin lohta reippaasti suolalla, mustapippurilla, limetillä ja hunajasipaisulla. Paahdoin palat nopeasti uunissa ja 20 minuutin päästä ruoka on jo pöydässä! Meillä nuorimmat lapset eivät niinkään välitä sipulista, joten jätin punasipulit kohtuullisen kokoisiksi siivuiksi, jotta nirsoimmat saivat poimittua ne pois lautaseltaan.
Miltä maistui?
Arvokas raatini piti erityisen paljon tällä kerralla hedelmäsalaatista ja kalaruoka teki myös kauppansa. Erityisen kivaa oli, että tällä kerralla useampi lapsi osallistui pilkkomiseen. Kun poikalapsille antaa veitsen kouraan, tapahtuu paljon ja nopeasti. Laastareilta hommassa ei kuitenkaan säästytty ja pikku haavereita sattui itse kullekin.
Hedelmäsalaatti ylsi täyteen viiteen tähteen ja hedelmäsalsa kera lohen sai neljä tähteä. Hyvää, maistuvaa ja helppoa arkiruokaa.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.