Sienimetsä tarjoaa yllätyksiä ja löytämisen riemua
Satokauden herkkua ovat sienet, joista syksyinen metsä tarjoaa upeita makuelämyksiä. Ilahdu kanttarellikätköstä tai etsi muhkeita tatteja. Niistä syntyy helposti herkullisia ja nopeita tarjottavia.
Sienestäjä kokee aina yllätyksiä ja löytämisen riemua. Sienien esiintyminen vaihtelee vuosittain ja jokainen syksy on erilainen, koska sienet kasvavat eri tavalla. Siksipä sienien löytäminen on aina yhtä yllättävää, sillä koskaan ei voi taata, että yhdestä paikasta löytyisi sieniä uudestaan.
Ruoanlaitossa ja säilönnässä sieniä voi käyttää monipuolisesti ja niiden maun sanotaan toimivan loiustavana ruokahalun herättäjänä. Sienet sisältävät runsaasti umamia, joka yksi ihmisen aistimista perusmauista makean, happaman, karvaan ja suolaisen lisäksi.
Meillä ruokasienet jaetaan karkeasti esikäsiteltäviin ja sellaisenaan käytettäviin sieniin. Esikäsiteltävät sienet ryöpätään kuumassa vedessä, jolloin ihmiselle haitalliset aineet poistuvat. Hyvä esimerkki tästä on keväisin esiintyvä korvasieni, joka käsittelemättömänä on tappavan myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä suurta herkkua.
Poimi vain sieniä, jotka tunnistat
Sienimetsään kannattaa ottaa hyvä sieniveitsi, jolla voi samantien puhdistaa sienet roskista. Koska itse lenkkeilen usein lähimetsissä, kannan aina matkassani pientä pussia, johon voin kerätä saaliin mukaani.
Ole kuitenkin tarkkana sienten tunnistamisessa. Kaveriksi sienimetsälle on hyvä ottaa kokenut sienestäjä sekä hyvä sienikirja, joskin diginatiivi voi tunnistella sieniä myös sieniapseilla. Itse suosin vanhanaikaista sienikirjaa, josta yleisimpien sienien tuntomerkit on helppo tarkistaa.Meillä sienimetsässä on tänä kesänä käyty tiheään. Usein pienikin piipahdus lähimetsään on taannut sylillisen kanttarelleja.
Tänä syksynä sieniä on ollut tarjolla poikkeuksellisen paljon, ja olenkin törmännyt metsäpoluilla ihmisiin, jotka ovat kertoneet innostuneensa sienestyksestä ihan viime aikoina.
Aloita kanttarelleista
Kokenut sienestäjä voi löytää metsästä varsin laajan kirjon mainioita ruokasieniä, mutta meille hieman varovaisille poimijoille suosittelen sienestyksen aloittamista kanttarelleista.
Kanttarellit kasvavat usein niin lähellä tien vierustaa, ettei polulta tarvitse edes paljoa poiketa. Kun löydät yhden, löydät usein monta. Nostele hieman maassa olevia varpuja ja roskia, niiden alta saattaa paljastua kokonainen kanttarellimeri.
Kanttarelli eli keltavahvero on kirkkaankeltainen sieni. Sillä on nuorena kupera lakki, joka muuttuu suppilomaiseksi ja reunoiltaan epäsäännölliseksi. Lakki kapenee suippenevaksi jalaksi, joka on kiinteä. Lakin alapinnalla on paksuja haaraisia poimuja. Malto on valkoista tai kellertävää ja se maistuu miedolta.
Usein myös lapset oppivat tunnistamaan kanttarellit ensimmäisten sienien joukossa. Totuuden nimissä täytyy sanoa, että meidän nuorisoa ei sienimetsä kiinnosta, mutta nuorimmaiset innostuvat metsäretkistä ja sienien keräämisestä. Samalla tulevat myös myrkylliset sienet tutuiksi, koska usein kirkkaat värit ja kärpässienet vetävät lapsia puoleensa.
Silti mikään ei voita herkkutattia
Itselleni suurin sienestysnautinto on löytää kesän ensimmäiset tatit.
Voissa paistetut tatit sipulin kera on kesän suurimpia herkkuja. Et tarvitse muuta kuin muutaman tatin, sipulia ja kunnon ruisleipää. Jo yksi tukeva tatti tietää herkkuateriaa.
Tatti on kohtuullisen helppo tunnistaa jykevästä lakistaan, joka seisoo muhkealla jalalla. Tatti viihtyy kuusi- ja mäntymetsissä ja kasvaa helposti hyvin kookkaaksi. Maukkaimmillaan tatit ovat kohtuullisen pienikokoisena. Voit halkaista tatin jo metsässä ja tutkia, löysivätkö toukat sen sittenkin ensin. Varo myös poimimasta karvasmakuista sappitattia. Yksikin sappitatti joukossa pilaa koko ruuan.
Herkullinen tattileipä
Tarvitset:
tatteja
sipulia
voita nokare mustapippuria
suolaa
muutama pala ruisleipää
Puhdista tatit roskista ja pilko ne sopiviksi paloiksi. Kuori ja silppua sipuli ja paista pilkottuja sieniä ja sipulia kunnon voinokareen kera, jotta sieni saa pintaansa kauniin värin. Lisää lopuksi rouhaisu mustapippuria ja suolaa. Kokoa paistos ruisleivän päälle ja nauti.K-ruoka sivustolta löytyy yli sata herkullista sienireseptiä, joihin kannattaa tutustua.
Jos sienimetsään meno ei houkuta, sienitarjonta on runsasta myös K-ruokakaupoissa. Kanttarelleja kaupassa on tarjolla pitkälle syksyyn ja kasvatettuja sieniä sekä sienisäilykkeitä saa läpi talven.
Vaihtoehtoisesti voi tietenkin käyttää myös tuttuja ja turvallisia herkkusieniä.
Kanttarellipiirakka maistuu illanistujaisissa
Harvoin kukaan pystyy vastustamaan sienipiirakkaa ja siksipä teimme eräisiin illanistujaisiin muhkean ja niin herkullisen kanttarellipiirakan. Piirakkaan voi vaihdella jauhoja ja sieniä oman maun mukaan. Vaikka resepti on varma ja hyvä, haluan silti jakaa siitä myös oman versioni.
Tarvitset:
Pohja
125 g kylmää voita
3 dl speltti vehnäjauhoja (myös muuta jauhot käy)
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
2 rkl vettä
Täyte
1 l kanttarelleja (muut sienet käy myös)
2 kpl shalottisipulia
2 rkl timjamia tai rosmariinia (tuoreena ja silputtuna)
150 g parmesaaniraastetta 2 munaa
2 rkl voita
2 dl ruokakermaa
1⁄2 tl suolaa
mustapippuria muutama rouhaisu .
Teen näin: valmista pohja. Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot sekaisin. (Itse teen sen ihan vatkaimella). Lisää raastettu parmesaani sekaan ja sekoita. Lopuksi mittaa vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
Painele taikina piirakkavuokaan (26 cm) pohjaan sekä reunoille. Laita valmis piirakkapohja hetkeksi jääkaappiin viilentymään.
Laita uuni lämpenemään 225-asteeseen. Pistele piirakkapohjan päälle haarukalla reikiä ja esipaista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia.
Puhdista sienet ja paloittele ne sopivan kokoisiksi. Kuori ja paloittele myös sipulit. Hienonna yrtit ja raasta juusto.
Paista sipuleita ja sieniä hetki voissa pannulla, jotta sienet päästävät nesteensä.
Sekoita munat, kerma, juustoraaste ja mausteet keskenään. Lisää piirakkapohjan päälle sienet ja sipuli. Lopuksi kaada päälle munakermaseos ja ripottele halutessasi vielä hieman juustoraastetta.
Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia.
Anna valmiin piirakan jäähtyä ja vetäytyä hieman ennen tarjoilua.
Miltä maistui?
Harva lapsi rakastaa sieniä. Meillä sienipiirakka ei saanut lasten keskuudessa suurta suosiota, vaikka se aikuisille niin hyvin maistuukin. Yhteispisteet nousivat kuitenkin kolmeen tähteen. Voisi sanoa, että mitä vanhemmasta lapsesta oli kyse, siitä korkeamman pistemäärän piirakka sai. Sienet vaativat siis meillä vielä totuttelua.
Aikuisten makuun piirakka olikin sitten ihan täydellinen. Hämärtyvät syysillat kynttilöineen ja syksyn ruokasadosta nauttien sopivat täydellisesti syksyn tunnelmiin laskeutumiseen. Toivotaan, että meille riittää vielä lukemattomasti kauniita ja kuulaita syysiltoja.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.