Sitä itää -voittaja FC Kontu opettaa pelin ohessa tunnetaitoja

Jalkapallo on urheilun kuningaslaji, joka herättää suuria tunteita niin kentällä kuin katsomossakin. Lapsille ja nuorille Sitä itää -äänestyksen voittanut kontulalainen FC Kontu -jalkapalloseura tarjoaa turvallisen ympäristön oppia kentällä myös tärkeitä elämäntaitoja.

Easton Helsingin Sitä itää -kanta-asiakasohjelma sponsoroi vuosittain itähelsinkiläisiä toimijoita, jotka rikastuttavat itähelsinkiläisten elämää ja yhteisöllisyyttä. Äänestyksen osallistujat ja voittaja valitaan yleisön ehdotusten ja äänten perusteella.

Tämän kevään äänestyksen voittaja FC Kontu on yksi Suomen kansainvälisimmistä jalkapalloseuroista, jonka kentillä puhutaan jopa 50 eri kieltä. Treeneissä tulkkausapua tarjotaan suomen lisäksi mm. arabian, somalin ja venäjän kielillä.

Kuten monen muunkin urheiluseuran, myös FC Kontun toiminta perustuu pääosin vapaaehtoisten talkoohenkeen, sillä palkattuja työntekijöitä seuralla on vain muutama. Kentällä ahkeroinnin lisäksi seuran yhteisöllisyys näkyi Sitä itää -äänestyksen viimeisen äänestyspäivän loppukirinä, vaikka toiseksi tullut Myllypuron Mustarastaat -partiolippukunta tarjosikin FC Kontulle kovan vastuksen.

Vuonna 1967 perustetun jalkapalloseuran pelaajat tulevat pääosin Kontulan lähialueilta Vesalasta, Kurkimäestä ja Mellunkylästä. Seuraan kuuluu yli 1100 jäsentä leikin varjolla harjoittelevista parivuotiaista aikuisiin. Miesten ja naisten edustusjoukkueet pelaavat tällä hetkellä Kolmosessa.

Futis kuuluu kaikille

Vuonna 1967 perustettu FC Kontu on profiloitunut kasvattajaseuraksi, johon kaiken tasoiset pelaajat ovat tervetulleita ja, jossa kustannukset pyritään pitämään mahdollisimman matalana. Tästä huolimatta toisinaan alueen perheiden taloudellinen tilanne voi estää lasten harrastamisen, koska seura- ja joukkuemaksuihin, harjoitusleireihin ja pelivarusteisiin uppoaa useita satasia vuodessa.

–Itä-Helsingissä näkyy paljon maahanmuuton, syrjäytymisen ja työttömyyden aiheuttamia ongelmia, joita korona-aika on monessa perheessä pahentanut. On surullista, että osa pelaajista joutuu luopumaan harrastuksestaan, koska monessa perheessä joudutaan tinkimään kaikesta ylimääräisestä, FC Kontun puheenjohtaja Heli Liuha kertoo.

Vähävaraisten lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen turvaamiseksi FC Kontu perusti vuonna 2016 tukirahaston, joka tarjoaa vähävaraisille perheille mahdollisuuden hakea avustusta esimerkiksi joukkue- ja leirimaksujen maksamiseen.

Easton Helsingin Sitä itää -kanta-asiakasohjelman tarjoamalla 3000 € avustuksella FC Kontu järjestää alkusyksyllä ylimääräisen tukihakukierroksen, joka tarjoaa noin 20 lapselle ja nuorelle tukea harrastuksensa jatkamiseen.

Easton Helsingin kauppakeskuspäällikkö Mika Ohenoja onnitteli FC Kontun puheenjohtaja Heli Liuhaa Sitä itää -äänestyksen voitosta.

Joukkueurheilu opettaa paljon muutakin kuin pelitaitoja

Heli kertoo joukkueurheilun opettavan lapsille ja nuorille liikuntataitojen ohella myös muita elämäntaitoja, joista on hyötyä niin nuorena kuin aikuisenakin.

– Kentällä pelaajat oppivat esimerkiksi tiimityöskentelyä, vuorovaikutustaitoja ja erilaisten tunteiden käsittelemistä. Pettymysten käsittely turvallisessa ympäristössä tukee lapsen itsesäätelytaitojen kehittymistä. Toiminta tapahtuu jalkapallon ehdoilla, mutta kasvatuksellisuus ja suvaitsevaisuus ovat tärkeä osa toimintaamme, Heli sanoo.

Helin mukaan treeneissä ja etenkin pelitilanteissa näkee, että lapsilla ja nuorilla on varsin erityyppisiä selviytymismalleja, joilla he käsittelevät häviämisen ja epäonnistumisen kokemuksia. Joskus epäonnistuminen voi purkautua kiukkuna tai toisten syyttelynä.

–On tärkeää, että joukkueessa vallitsee yhteishenki, jossa sekä voitamme että häviämme yhdessä.

Turvallinen ympäristö kokea tunteita

Parhaimmillaan urheiluseura tarjoaa nuorille turvallisen ympäristön, jossa joukkuehengen tarjoama yhteisöllisyys ja säännölliset treenit tuovat nuorten elämään rytmiä, joka estää heitä esimerkiksi ajautumasta rikollis- tai päihdeporukoihin mielekkään tekemisen puuttuessa.

– Joillekin lapsille ja nuorille seuratreenit voivat olla ainoa turvallinen paikka viettää vapaa-aikaa, jos kotona on paljon ongelmia. Meille on tärkeää, ettemme hyväksy minkäänlaista kiusaamista tai häirintää, vaan puutumme ongelmiin välittömästi.

Helin mukaan joukkueurheilun tarjoamat kaverisuhteet ovat erityisen tärkeitä kasvuiässä oleville tytöille, joiden itsetuntoa joukkueurheilun on erityisesti todettu kehittävän. Heli iloitsee siitä, että korona-aikaan seuran toimintaan on hakeutunut tavallista enemmän tyttöjä ja myös maahanmuuttajatytöt ovat löytäneet lajin pariin.

– Usein joukkueurheilu luo jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita. Kentällä pitää olla hyvä fiilis, muuten yhdessä pelaamisesta ei tule mitään.

Hyvän fiiliksen luominen on ensisijaisesti joukkueen toimihenkilöiden tehtävä, myös yhtä lailla vastuu siitä kuuluu jokaiselle pelaajalle sekä vanhemmalle.

Urheilumaailmaan tarvitaan enemmän avointa keskustelua

Päätyönään HUS:n sairaanhoitajana työskentelevän Helin henkilökohtaisena tavoitteena on tuoda urheilumaailmaan avoimempaa keskustelukulttuuria ja rohkaista ihmisiä puuttumaan näkemäänsä häirintään. Hänestä häirintää on totuttu vähättelemään ja katsomaan läpi sormien, koska monet ihmiset pelkäävät oman asemansa puolesta. FC Kontussa on määritelty toimintatavat mahdollisten häirintä- ja kiusaamistilanteiden esiintuomiseen ja käsittelyyn ja ne on tiedotettu koko seurayhteisölle.

– Asenteiden muuttamiseksi urheilumaailmaan tarvitaan avoimempaa keskustelua ja läpinäkyvämpää toimintakulttuuria. Lasten ja nuorten tulevaisuuden takia tätä kaikkea kuitenkin tehdään.

Kuvat: Jenna Lehtonen

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Kotikutoisuus on Myllypuron Taitoluisteluklubille vahvuus

Myllypuron Taitoluisteluklubi kiihdytti voittoon tiukassa Sitä itää -taistelussa. Onnea seuralle ja sen luistelijoille!

Sitä itää
18.01.2024

Sitä itää -voiton vei Myllypuron taitoluisteluklubi. Lämpimästi onnea!

Syksyn 2023 Sitä itää -äänestyksen voittaja on Myllypuron taitoluisteluklubi.

Sitä itää
12.12.2023

Massia itään! Äänestä Itä-Helsingin parasta toimijaa!

Sitä itää -äänestyksemme on käynnissä. Äänestä suosikkiasi Itä-Helsingin ykköstoimijaksi.

Sitä itää
21.11.2023

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje