”Suomessa on kissakriisi ja haluan saada sen kuriin” – Kontulan Katja auttaa kissoja, jotka etsivät uutta kotia

Kontulalainen Katja Noro, 49, tietää, että koti ilman kissoja tuntuu tyhjältä. Eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoisena toimiva nainen haluaa saada Suomen kissakriisin kuriin.  

Sohvan päälle hyppää oranssiturkkinen kissa, joka alkaa pestä tassuaan. Toisella laidalla, muutaman tyynyn päässä, kehrää toinen samanlainen. Jos ympärilleen pälyilee vielä tarkemmin, näkee sängyn alta pilkistävät silmäparit. Niitä Kontulassa asuvan Katja Noron asunnossa riittää.

Rekku-Rescuen vapaaehtoistyöntekijänä 11 vuotta toimineen naisen asunnossa piileskelee haastatteluhetkellä seitsemän kissaa, joista neljä on paikalla vain väliaikaisesti.

–Täällä ei tarvitse puhua seinille, Katja kertoo.

Kerrostalokolmio toimii sijaiskotina kissoille, jotka syystä tai toisesta etsivät uutta alkua elämälleen. Se ei ole kovin harvinaista Suomessa, sillä maassamme hylätään vuosittain yli 20 000 kissaa. Kissakriisi ja sen kuriin saaminen on intohimo naiselle, joka oli omien sanojensa mukaan eläinsuojelija jo lapsena. Kun naapurin lapset kohtelivat kaltoin orvoksi jääneitä kissanpentuja, tomera tyttö pelasti yhden niistä itselleen.

–Kysyin vanhemmiltani, voiko kissanpentu jäädä meille yhdeksi yöksi.

Lopulta samainen Miisu-kissa eli perheessä 18 vuotta. Siitä sai alkunsa kissarakkaus, joka on kestänyt näihin päiviin asti. Tällä hetkellä Katja niin sanotusti siivoilee liian suuriksi kasvaneita kissapopulaatioita ja kampanjoi maatiaiskissojen leikkausten puolesta.

–Suomessa on kissakriisi ja intohimoni on saada se kuriin.

Vaikka asenteet kissan omistamista kohtaan ovat jossain määrin muuttuneet parempaan suuntaan, epäkohtia riittää.

Kasvavat kissapopulaatiot

Katjan mukaan kissa on edelleen, etenkin maaseudulla, aliarvostettu eläin. Sellainen, jonka voi unohtaa ladon nurkille pyörimään oman onnensa nojaan ja jättää käyttämättä eläinlääkärissä. Monesti välinpitämättömyys johtaa siihen, että leikkaamattomat ja tehokkaasti lisääntyvät kissat löytävät toisensa kiima-aikaan, ja ennen pitkää heinäkasasta tai navetan vintiltä löytyy maukuva kasa pentuja. Jos kukaan ei katso niiden perään, ei-toivottu kissapopulaatio jatkaa kasvamistaan.

Katja kertoo, että hän on vuosien varrella törmännyt pienemmässä mittakaavassa kissapopulaatioilmiöön myös Itä-Helsingissä. Tuolloin kissanomistaja ymmärsi tilanteen riistäytyneen käsistä, kun pihapiirissä eli yhden kissan sijaan kymmeniä kissoja. Omistajan resurssit tulivat vastaan, sillä kissan steriloiminen ei ole ilmaista. Lopulta kissalauman koko kasvoi niin suureksi, että ulkopuolinen apu tuli tarpeeseen. Katja oli se, johon otettiin yhteyttä.

–Se oli kissanomistajalta vastuullista toimintaa, johon haluan ihmisiä kannustaa.

Valitettavasti vapaana kulkevat kissat ovat tuttu näky myös urbaaneissa ympäristöissä. Vaikka lemmikki olisi leikattu ja sirutettu, kumpikaan toimenpide ei takaa sitä, etteikö kissa voisi joutua vaaraan. Katja muistuttaa, että omistaja ottaa aina riskin, kun pitää kissaa vapaana alueella, jossa liikkuu autoja, villieläimiä ja vieraita ihmisiä. Pahimmillaan lemmikki voi jäädä loukkuun, kitumaan tien varteen tai päätyä väärin käsiin. Joskus teille tietämättömille joutunut eläin löytyy paikasta, jonne se ei ole voinut tassutella omin avuin.

Katja muistaa tapauksen, jossa Marjaniemestä kadonnut kissa ilmestyi hänen kotitalonsa edustalle. Kukaan ei koskaan saanut selville, miten eläin päätyi kilometrien päähän omalta reviiriltään alle vuorokaudessa. Voi olla, että joku nappasi kissan autoonsa ja vapautti sen myöhemmin. Ilman Katjan apua kissa ei välttämättä olisi palautunut vauhdilla oikealle omistajalleen. Onneksi tarkkaavainen kissanainen bongasi omistajan julkaiseman katoamisilmoituksen Facebookissa ja tarttui puhelimeen.

–Sanoin, että kuule, kissasi on täällä Naapurintiellä Kontulassa.

 

Kun omistaja myöhemmin saapui paikalle huutelemaan, tuttu ääni sai kissan tulemaan esiin piilostaan. Sillä kertaa ei tarvinnut käyttää mikrosirunlukijaa tai loukkuja. Niitäkin Katjan parvekkeelta löytyy. Kerrostalokoti on tehty kissaystävälliseksi vyöhykkeeksi. Parvekkeelta on mahdotonta luikkia karkuun tai pudota, eikä asunnosta löydy myrkyllisiä kasveja, vaan tähystyspaikkoja, laadukasta ruokaa, leluja ja turvaa. Kaikkea, mitä kaupunkikissat tarvitsevat elääkseen aktiivista arkea – valjaissa ja niiden ulkopuolella.

Hyvä kissanomistaja tuntee lemmikkinsä tarpeet

Itähelsinkiläisen kissa-aktiivin mukaan koronapandemia on kasvattanut myös kissojen kysyntää, ja jopa maatiaiskissoista on pyydetty poikkeuksellisia hintoja. Katja kertoo kuulleensa jopa pentutehtailusta ja siitä, että kasvattajilta viedään niin sanotusti kissat käsistä. Suurisilmäistä kotia etsivää kissanpentua voi olla vaikea vastustaa, kun sellainen osuu kohdalle.

–Kissanpennut ovat järjettömän söpöjä. Siinä katoaa järki, kun sellaisen näkee.

Katjan mielestä hyvä kissanomistaja toimii vastuullisesti jo kissaa hankkiessaan, eikä valitse sairasta rotua, jolla on liioitellut piirteet, kuten esimerkiksi persialaisella tai scottish fold -rodulla. Kun omistaja varautuu tulokkaan eläinlääkärikustannuksiin madotuksista rokotuksiin ja sirutuksesta ruokintaan, tuleva pentu saa paremmat lähtökohdat elämälleen kuin se, joka otetaan, kun halvalla saadaan. Mitä paremmin kissan käyttäytymiseen ja tarpeisiin perehtyy, sitä onnellisemman lemmikin saa. Kissa tarvitsee seuraa, aktivointia ja liikuntaa siinä missä koirakin.

–Kissoja kohdellaan edelleen huonosti, vaikka kyseessä on sielukas ja tunteva eläin. Jokainen on oma persoonansa, Katja muistuttaa.

Toisin kuin monesti luullaan, hyvinvoiva kotikissa vaatii jotain muuta kuin avoimen oven, josta luikkia ulos. Kaikki eivät sitä ymmärrä. Katjan asunnossa pyörivistä kissoista kaikki ovat sellaisia, joita yhdistää epäonninen tarina. Yksi vieroitettiin emosta aivan liian aikaisin, toinen syntyi vahinkopentuna ja kolmannella oli jalka poikki. Eläinsuojeluyhdistyksille päätyvillä kissoilla on usein takanaan samankaltainen – toisinaan traumaattinen – tarina.

Nykysuosituksen mukaan kissanpentu on luovutusikäinen 14-viikkoisena, mutta siitä huolimatta pentuja kaupataan nettimarkkinoilla huomattavasti nuorempina. Liian varhain emostaan ja sisaruksistaan vieroitetulla kissalla voi olla myöhemmin erilaisia ongelmia stressistä virtsamerkkailuun.

Koska maatiaiskissan hankkiminen on etenkin maaseudulla melko vaivatonta, joskus eläin päätyy kotiin harkitsemattomasti hetken mielijohteesta. Katjan mukaan ihmisillä on edelleen ennakkoasenteita, joiden mukaan kissa on helppo lemmikki, jolle voi syöttää mitä tahansa ruokaa.

–Monesti kuulee tarinoita siitä, että kissa eli 20-vuotiaaksi, eikä sitä täytynyt koskaan käyttää eläinlääkärissä.

Se lienee vuosikymmenten vanhentama satu, jonka vuoksi voi nostaa kissan pöydälle.

Lue lisää kissakriisistä Suomen eläinsuojeluyhdistyksen sivuilta.

Tutustu Rekku-Rescuen toimintaan.

Hankinnat aktiivisen ja hyvinvoivan kissan elämään teet Eastonin Citymarketista, Mustista ja Mirristä ja Puuilosta.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Eastonin Perhepäivässä riemastuttivat vauhdikkaat leikit ja suloiset eläimet

Tunnelmia Eastonin lauantaisesta Perhepäivästä, joka keräsi paikalle hyväntuulista yleisöä.

Hyllyjen välissä
27.05.2024

”Apteekkityö on ollut aina suurin intohimoni” 

Marjaniemessä asuva Taru Pietiläinen aloitti uutena apteekkarina Eastonissa.

Hyllyjen välissä
04.03.2024

Eastonin Sitä itää -ohjelman voittajat on nyt valittu!

Tässä tämänkertaiset Sitä itää -voittajat.

Sitä itää
15.05.2023

Itäkeskuksen Puuilon myymäläpäällikkö Leonard: ”Tulin Puuiloon ihmisten vuoksi”

Leonard Käse työskentelee myymäläpäällikkönä Itäkeskuksen Eastonin Puuilossa, jonka valikoimaan kuuluu yli 30 000 tuotetta.

Summeri soikoon!
13.04.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje