Testaa: Sieni-ricottapasta ja nostalginen tuoremarjakiisseli mascarponella
Nyt nautitaan loppukesän luonnonantimista ja tehdään konstailematonta ja maukasta kotiruokaa. Sesongin sienistä syntyvä sieni-ricottapasta on kuin hellä syli, johon nojata. Se on täynnä makua ja niin hyvää! Jälkiruoaksi valmistuu nostalginen marjakiisseli, johon upotetaan pieni vaniljainen mascarponesydän.
Kesän tuoreet kasvikset, sienet ja marjat inspiroivat kokkaamaan rentoja ruokia ja usein parhaat annokset syntyvät muutamasta raaka-aineesta. Minusta on suorastaan ihmeellistä, että voimme mennä metsään ja kerätä ilmaiseksi jokamiehenoikeudella marjoja, sieniä ja muita metsän antimia, niin kutsuttua superruokaa.
Tätä etuoikeutta kannattaa hyödyntää, mutta jos metsään meno ei syystä tai toisesta houkuta, löydät K-citymarket Eastonin hevi-osastolta mahtavan valikoimaan marjoja ja sieniä, niin tuoreeltaan kuin pakastettuna. Kasvisten ja marjojen vaikutusta hyvinvointiin ei turhaan hehkuteta. Jo parista desistä marjoja saa suuren osan päivän C-vitamiinin tarpeesta sekä tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita. Kannustan kokeilemaan marjastusta ja sienestystä. Se on ihanaa ja palkitsevaa, jos onnistuu löytämään saalista.
Itse odotan joka kesä sitä hetkeä, kun pääsen metsään ja löydän ensimmäiset kantarellit ja tatit. Tänä vuonna alkukesän kuivuus on jonkin verran vaikuttanut sienisatoon, mutta sieniä on jälleen runsaasti tarjolla, kunhan etsii oikeista paikoista. Kerää kuitenkin vain niitä sieniä, jotka tunnistat. Sienet kannattaa puhdistaa hyvin ja usein se kannattaa tehdä jo metsässä. Tatit on hyvä halkaista paikan päällä, jotta ei kanna kotiin turhaan matoisia yksilöitä.
Näin syntyy supermaukas sieni-ricottapasta
Tähän sieni-ricottapastaan et tarvitse kuin muutaman raaka-aineen. Tärkeintä on paistaa sienet oikein, koska silloin sienistä poistuu ylimääräinen neste, eivätkä ne jää vetisiksi. Sienten omaa makua korostetaan valkosipulilla, sipulilla sekä timjamilla. Lisää myös ripaus mustapippuria ja suolaa. Ihanan täyteläisen kastikkeen saat, kun käytät ricottajuustoa ja puristat mukaan hieman sitruunaa. Keitä kaveriksi laadukasta pastaa ja keitä se al denteksi. Voit korvata lehtikaalin halutessasi pinaatilla.
TARVITSET:
½ l puhdistettuja sieniä
2-3 lehtikaalin vartta
2-3 rkl öljyä
1 rkl voita
1-2 kpl sipulia (riippuen koosta)
2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
timjamia
lehtipersiljaa
rasiallinen ricottajuustoa
sitruunaa
hunajaa
parmesaania
400 g spagettia tai muuta pastaa
Teen näin:
- Viipaloi sienet sopiviksi paloiksi ja lisää ne aluksi kuivalle kuumalle pannulle. Paista, kunnes neste on haihtunut ja sienet ovat saaneet kauniin värin. Mausta suolalla.
- Keitä tässä vaiheessa spagetti/pasta ohjeen mukaan reilusti suolatussa vedessä.
- Kuori ja hienonna sipulit ja silppua lehtikaali poistamalla siitä keskiruoto. Paista kasviksia voissa hetki, kunnes sipulit ja lehtikaali ovat pehmenneet.
- Lisää sipuleiden ja sienien sekaan ricottajuusto sekä raasta sekaan hyvin pestyn sitruunankuorta, sitruunanmehua, suolaa ja mustapippuria. Pyöristä makua ihan pienellä lusikallisella hunajaa.
- Hienonna lehtipersilija ja lisää kastikkeeseen pieni kauhallinen pastan keitinvettä, lehtipersilijaa ja sekoita.
- Lopuksi voit raastaa päälle parmesaania
Jälkiruokana herkutellaan isoäidin marjakiisselillä
Nostalginen marjakiisseli on mitä ihanin jälkiruoka, joka on jäänyt viime aikoina vähemmälle huomiolle. Marjakiisseli on helppo kiehauttaa ja miten hyvältä se maistuukaan kun annoksen koristelee mascarponevaahtosydämellä. Lähes kaikki marjat sopivat kiisseliin.
Käytä sokeria tarvittaessa marjojen happamuuden mukaan. Itse valmistan aina kiisselin pohjan keittämällä hapokkaita marjoja. Kun kiisseli on saostunut ja pulpahtanut muutamaan otteeseen, lisään tuoreet tai pakastetut marjat. Pakastetut marjat jäähdyttävät kiisselin nopeasti.
TARVITSET:
500 g marjoja
½ l vettä
3/4 dl sokeria
2 ½ rkl perunajauhoja
½ dl kylmää vettä
Lisäksi:
2 dl kermaa
½ rs mascarponejuustoa
tilkka maitoa tai muuta nestettä
1 tl vaniljasokeria
Tee näin:
- Mittaa vesi kattilaan. Voit käyttää halutessasi myös marjamehua.
- Jos teet kiisselipohjan tuoreita marjoista, keitä vesi ja lisää marjat. Kiehauta n. 5 minuuttia. Voit halutessasi siivilöidä marjat tässä vaiheessa pois.
- Sekoita perunajauhot kierrevatkaimella kylmään veteen ja sekoita seos kuumaan nesteeseen samalla vatkaten. Lisää tässä vaiheessa sokeri. Kuumenna kiehumispisteeseen asti ja siirrä sivuun, kunnes kiisseli pulpahtaa. Lisää sekaan marjat ja sekoita ja anna jäähtyä.
- Tarjoile lisänä vaahdotettua mascarponekermaa.
Miltä maistui?
Kesäisin sienet ovat yksi lempiasioistani marjojen lisäksi. Sienet jakavat mielipiteen perheessämme ja osalle ne eivät yksinkertaisesti maistu. Omasta mielestäni ricottajuusto tekee sienipastasta ihanan täyteläisen ja sitruuna tuo annokseen tasapainottavaa hapokkuutta. Voisin syödä kyseistä ruokaa tämän tästä.
Marjakiisseli tuo monenlaisia muistoja ja haikeimmat ja omalla tavalla kauneimmat niistä liittyvät omaan edesmenneeseen mummooni, joka keitti mustaviinimarjoista kiisselipohjan ja lisäsi sekaan makeampia marjoja. Mummo usein toisteli, kuinka tärkeää on saada vitamiineja ja näin varmistaa, että pysyy terveenä. Kuinka oikeassa mummo olikaan. Tätä samaa perinnettä olen jatkanut ja haluankin nostaa kiisselit taas siihen arvoon, johon ne kuuluvat.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.