Testaa: Sieni-ricottapasta ja nostalginen tuoremarjakiisseli mascarponella

Nyt nautitaan loppukesän luonnonantimista ja tehdään konstailematonta ja maukasta kotiruokaa. Sesongin sienistä syntyvä sieni-ricottapasta on kuin hellä syli, johon nojata. Se on täynnä makua ja niin hyvää! Jälkiruoaksi valmistuu nostalginen marjakiisseli, johon upotetaan pieni vaniljainen mascarponesydän.

Kesän tuoreet kasvikset, sienet ja marjat inspiroivat kokkaamaan rentoja ruokia ja usein parhaat annokset syntyvät muutamasta raaka-aineesta. Minusta on suorastaan ihmeellistä, että voimme mennä metsään ja kerätä ilmaiseksi jokamiehenoikeudella marjoja, sieniä ja muita metsän antimia, niin kutsuttua superruokaa.

Tätä etuoikeutta kannattaa hyödyntää, mutta jos metsään meno ei syystä tai toisesta houkuta, löydät K-citymarket Eastonin hevi-osastolta mahtavan valikoimaan marjoja ja sieniä, niin tuoreeltaan kuin pakastettuna. Kasvisten ja marjojen vaikutusta hyvinvointiin ei turhaan hehkuteta. Jo parista desistä marjoja saa suuren osan päivän C-vitamiinin tarpeesta sekä tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita. Kannustan kokeilemaan marjastusta ja sienestystä. Se on ihanaa ja palkitsevaa, jos onnistuu löytämään saalista.

Itse odotan joka kesä sitä hetkeä, kun pääsen metsään ja löydän ensimmäiset kantarellit ja tatit. Tänä vuonna alkukesän kuivuus on jonkin verran vaikuttanut sienisatoon, mutta sieniä on jälleen runsaasti tarjolla, kunhan etsii oikeista paikoista. Kerää kuitenkin vain niitä sieniä, jotka tunnistat. Sienet kannattaa puhdistaa hyvin ja usein se kannattaa tehdä jo metsässä. Tatit on hyvä halkaista paikan päällä, jotta ei kanna kotiin turhaan matoisia yksilöitä.

 Näin syntyy supermaukas sieni-ricottapasta

Tähän sieni-ricottapastaan et tarvitse kuin muutaman raaka-aineen. Tärkeintä on paistaa sienet oikein, koska silloin sienistä poistuu ylimääräinen neste, eivätkä ne jää vetisiksi. Sienten omaa makua korostetaan valkosipulilla, sipulilla sekä timjamilla. Lisää myös ripaus mustapippuria ja suolaa. Ihanan täyteläisen kastikkeen saat, kun käytät ricottajuustoa ja puristat mukaan hieman sitruunaa. Keitä kaveriksi laadukasta pastaa ja keitä se al denteksi. Voit korvata lehtikaalin halutessasi pinaatilla.

TARVITSET:

½ l puhdistettuja sieniä

2-3 lehtikaalin vartta

2-3 rkl öljyä

1 rkl voita

1-2 kpl sipulia (riippuen koosta)

2 valkosipulinkynttä

suolaa

mustapippuria

timjamia

lehtipersiljaa

rasiallinen ricottajuustoa

sitruunaa

hunajaa

parmesaania

400 g spagettia tai muuta pastaa

Teen näin:

 • Viipaloi sienet sopiviksi paloiksi ja lisää ne aluksi kuivalle kuumalle pannulle. Paista, kunnes neste on haihtunut ja sienet ovat saaneet kauniin värin. Mausta suolalla.
 • Keitä tässä vaiheessa spagetti/pasta ohjeen mukaan reilusti suolatussa vedessä.
 • Kuori ja hienonna sipulit ja silppua lehtikaali poistamalla siitä keskiruoto. Paista kasviksia voissa hetki, kunnes sipulit ja lehtikaali ovat pehmenneet.
 • Lisää sipuleiden ja sienien sekaan ricottajuusto sekä raasta sekaan hyvin pestyn sitruunankuorta, sitruunanmehua, suolaa ja mustapippuria. Pyöristä makua ihan pienellä lusikallisella hunajaa.
 • Hienonna lehtipersilija ja lisää kastikkeeseen pieni kauhallinen pastan keitinvettä, lehtipersilijaa ja sekoita.
 • Lopuksi voit raastaa päälle parmesaania

Jälkiruokana herkutellaan isoäidin marjakiisselillä

Nostalginen marjakiisseli on mitä ihanin jälkiruoka, joka on jäänyt viime aikoina vähemmälle huomiolle. Marjakiisseli on helppo kiehauttaa ja miten hyvältä se maistuukaan kun annoksen koristelee mascarponevaahtosydämellä. Lähes kaikki marjat sopivat kiisseliin.

Käytä sokeria tarvittaessa marjojen happamuuden mukaan. Itse valmistan aina kiisselin pohjan keittämällä hapokkaita marjoja. Kun kiisseli on saostunut ja pulpahtanut muutamaan otteeseen, lisään tuoreet tai pakastetut marjat. Pakastetut marjat jäähdyttävät kiisselin nopeasti.

TARVITSET:

500 g marjoja

½ l vettä

3/4 dl sokeria

2 ½ rkl perunajauhoja

½ dl kylmää vettä  

Lisäksi:

2 dl kermaa

½ rs mascarponejuustoa

tilkka maitoa tai muuta nestettä

1 tl vaniljasokeria

Tee näin:

 • Mittaa vesi kattilaan. Voit käyttää halutessasi myös marjamehua.
 • Jos teet kiisselipohjan tuoreita marjoista, keitä vesi ja lisää marjat. Kiehauta n. 5 minuuttia. Voit halutessasi siivilöidä marjat tässä vaiheessa pois.
 • Sekoita perunajauhot kierrevatkaimella kylmään veteen ja sekoita seos kuumaan nesteeseen samalla vatkaten. Lisää tässä vaiheessa sokeri. Kuumenna kiehumispisteeseen asti ja siirrä sivuun, kunnes kiisseli pulpahtaa. Lisää sekaan marjat ja sekoita ja anna jäähtyä.
 • Tarjoile lisänä vaahdotettua mascarponekermaa.

 Miltä maistui?

Kesäisin sienet ovat yksi lempiasioistani marjojen lisäksi. Sienet jakavat mielipiteen perheessämme ja osalle ne eivät yksinkertaisesti maistu. Omasta mielestäni ricottajuusto tekee sienipastasta ihanan täyteläisen ja sitruuna tuo annokseen tasapainottavaa hapokkuutta. Voisin syödä kyseistä ruokaa tämän tästä.

Marjakiisseli tuo monenlaisia muistoja ja haikeimmat ja omalla tavalla kauneimmat niistä liittyvät omaan edesmenneeseen mummooni, joka keitti mustaviinimarjoista kiisselipohjan ja lisäsi sekaan makeampia marjoja. Mummo usein toisteli, kuinka tärkeää on saada vitamiineja ja näin varmistaa, että pysyy terveenä. Kuinka oikeassa mummo olikaan. Tätä samaa perinnettä olen jatkanut ja haluankin nostaa kiisselit taas siihen arvoon, johon ne kuuluvat.

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Kesäjuhlissa maistuvat mansikkajätskin makuinen täytekakku ja pirskahteleva mansikkajuoma

 Mansikkajäätelön makuinen täytekakku on ihanaa vaaleanpunaista pumpulia, joka maistuu kesälle! Varma herkku kesän jokaiseen juhlapöytään.

Miltä maistui?
21.05.2024

Tuunaa donitsit ja munkit iloiseen vappuasuun

Kevään hauskin ja värikkäin juhla vappu, on pian täällä! Tuunaa vapuksi bageleita ja donitseja.

Miltä maistui?
28.04.2024

Rennon pääsiäisen muhkeat pullat

Nämä pullat vievät syöjänsä aivan totaaliseen pullaeuforiaan

Miltä maistui?
26.03.2024

Puhtia ja energiaa raikkaasta kulhosalaatista

Raikas, mutta ruokaisa kulhosalaatti on helppo lounasruoka, joka antaa energiaa ja pitää pitkään kylläisenä.

Miltä maistui?
14.03.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

 1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
 2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
 3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
 4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
 5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje