Tuunaa donitsit ja munkit iloiseen vappuasuun
Kevään hauskin ja värikkäin juhla vappu, on pian täällä! Valmista piknikille tai vappupöytään rennot tarjottavat tuunaamalla kaupan valmistuotteita. Pirkka-donitsit ja rahkamunkit muuttuvat pienellä twistillä upean näköisiksi tarjottaviksi. Suolaisena suupalana maistuvat rouheat bagelit, joiden kanssa nautitaan rennosti lautaselta kuohkeaa tuorejuusto-savulohimoussea.
Vappupäivä on aina toukokuun 1. ja juhlinta aloitetaan usein jo edellisenä iltana. Tänä vuonna vappu sijoittuu keskelle viikkoa ja siksi on kiva valmistaa helppoja ja nopeasti syntyviä tarjottavia. Bongasin Pirkka-lehden välissä ilmestyvästä huhtikuun ruoka-lehdestä huippukivoja ideoita rentoon juhlintaan. Käy poimimassa sieltä omasi.
Kaikkea ei todellakaan tarvitse tehdä itse, mutta jos intoa ja aikaa riittää, voit paistaa uunissa nopeasti valmistuvat donitsit. Taikinan juju on piimä, joka tekee taikinasta ihanan kuohkeaa. Mikä parasta, nyt ei tule öljynkäryä. Leipomista helpottavat pursotinpussi ja donitsivuoka.
Donitsit onnistuvat myös pursottamalla taikinaa rinkuloiksi leivinpaperilla päällystetylle pellille. Teet sitten donitsit itse tai jätät tekemättä, tärkeintä on, että keittiössä on mutkaton tunnelma. Tuunattuihin donitseihin / munkkeihin tarvitset muutamaa erilaista kuorrutetta sekä koristeita. K-Citymarket Eastonin laajasta valikoimasta löydät niin valmistuotteita kuin puolivalmisteita pakastealtaasta sekä paistopisteeltä vappuherkkujen tuunaamiseen. Sokeri ei haittaa kaupan donitsien pinnassa, kuorruttaminen onnistuu kivasti myös näin.
Taikina 12 kpl
TARVITSET:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
½ tl kardemummaa
50 g voita (öljyä)
1 ½ dl piimää
1 kanamuna
½ dl sulatettua voita voiteluun
Tee näin:
- Sekoita jauhot, sokeri, sooda, leivinjauhe, kardemumma keskenään. Sulata voi. Sekoita voisula, piimä ja kanamuna jauhoseokseen.
- Voitele donitsipellin kolot. Pursota taikina rinkuloiksi pursotinpussia apuna käyttäen.
- Paista donitsit 200 asteisessa uunissa noin 13-15 min.
- Paiston jälkeen sipaise sulatettua voita ohuesti donitsien pintaan pullasudilla.
- Koristele jäähtyneet donitsit haluamillasi kuorrutteilla ja koristeilla.
TARVITSET:
valkosuklaata
maitosuklaata
kinuskikastiketta (valmista)
karkkeja
strösseleitä
marjoja
popkornia
Tarjoile suolaisena tarjottavana bageleita eli vesirinkeleitä, joita löytyy valmiina mm. paistopisteeltä. Kiva idea oli levittää täyte tarjoiluastiaan tai puiselle leikkuulaudalle. Jos kuitenkin innostut leipomaan, K-ruoka sivuston ohje on hyvä.
Halusin itse testata bageleiden valmistusta ja se ei ollutkaan vaikeaa, mutta siinä oli monta kohotusta ja työvaihetta, joten vappupöytään suosittelen hommaamaan bagelit kaupasta.
TARVITSET
2 prk Arla Lempi kuohkeaa tuorejuustoa, valkosipuli & yrtit
½ pkt Pirkka kylmäsavukirjolohiviipaleita
1 rkl kapriksia
tilliä
Pikamarinoitu punasipuli
½ pieni punasipuli
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
½ rkl sokeria
¼ tl suolaa
Lisäksi
Bageleita
Tee näin:
- Kuori ja viipaloi punasipuli. Sekoita öljy, etikka ja suola punasipuleiden joukkoon. Anna maustua hetki.
- Levitä notkistettu tuorejuusto paksuksi kerrokseksi leikkuulaudalle tai tarjoiluvadille. Saat tehtyä kauniin aaltomaisen kuvion, kun levität tuorejuuston yksittäisinä vetoina lusikan tai voiveitsen avulla.
- Leikkaa kylmäsavulohiviipaleet puoliksi. Koristele tuorejuusto lohella, valutetuilla kapriksilla, marinoidulla punasipulilla ja tillillä. Tarjoile bageleiden kanssa.
Miltä maistui?
Vappuna maistuu kaikki käsillä napsittava herkku. Donitsit ja munkit kuuluvat vahvasti vappuun siman lisäksi. Värikkäät , tuunatut donitsit ja munkit ovat kivannäköistä ja makoisaa tarjottavaa ja ne maistuvat kaikille. Mitä enemmän päällä on kuorrutetta ja koristetta, sitä muhkeampia niistä saat.
Bagelit ovat superhyviä varsinkin tuoreina. Savukalamousse on ihana tarjottava, koska siinä on riittävästi makua. Pikkelöity sipuli ja poksahtelevat kaprikset ovat hyvä makupari savukalan kanssa. Pidä huoli, että täytettä on tarpeeksi. Se on niin hyvää!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.