Vartiokylän Shiatsu-Kati tietää, ettei rentoutumiseen riitä pikainen niskahieronta
Jos tarvitset energiaa ja voimaa arjen keskelle, Vartiokylässä asuva hyvinvointialan yrittäjä Kati Rosendahl osaa auttaa. Täällä ihmisiä ei hoideta sekuntikellon säestyksellä, sillä Kati ymmärtää miten hektiseksi työelämä on viime vuosikymmenen aikana muuttunut.
Selkä on jumissa, töitä on liikaa ja stressi kalvaa mieltä. Kun asiakas saapuu Vartiokylässä asuvan Kati Rosendahlin, 45, vastaanotolle, kännykkä on heti alkuun laitettava äänettömälle. Tänne tullaan rentoutumaan pitkän kaavan mukaan. Se tarkoittaa sitä, että kehoa ja mieltä huolletaan päästä varpaisiin.
Eteisessä tuoksuvat eteeriset öljyt, ja seinillä näkyy värejä kuin sambakarnevaaleilla. Jos on tottunut 45 minuutin urheiluhierontaan, jossa maataan kylmässä kliinisessä huoneessa kirkkaan keinovalon alla ja kuunnellaan radiota, Katin vastaanotolla tunnelma on täysin päinvastainen. Entisen sambaohjaajan luo saavutaan etenkin silloin, kun halutaan päästä eroon hartiakireyksistä tai mielen ylivoimaisesta painolastista. Täällä ei hoideta ihmisiä sekuntikellon säestyksellä, vaan ajan kanssa.
–En itse käy koskaan alle tunnin hoidoissa sen takia, koska haluan kokea syvärentoutumisen, hyvinvointialan yrittäjä kertoo.
Siihen on syynsä, miksi asiakas ohjataan eteisestä alakerran hämärästi valaistuun huoneeseen, jossa pääsee suoraan lämpimän peiton alle.
Asetun vatsalleni, laitan pääni tyynylle ja valmistaudun elämäni ensimmäiseen shiatsu-hierontaan.
Samaan aikaan, kun Kati työskentelee kehoni eteen, minä saan mielessäni vaeltaa rentoutusmusiikin säestyksellä omiin maailmoihin. Kukaan tai mikään ei keskeytä ajatuksiani, voin vain maata hiljaisuudessa ja pötköttää.
Syvän rentoutumisen ja suggestiohoitojen avulla voi päästä eroon esimerkiksi pelkotiloista tai riippuvuuksista, Kati kertoo.
Toisin kuin nykyajan työelämässä, Katin luona tunnelma on kiireetön. Mikään laite ei piippaa, eikä minun tarvitse puhua jonninjoutavia. Painallus painallukselta ymmärrän, miten jumissa olen. Kipeitä kohtia löytyy selän takaa sellaisista paikoista, jonne oma käsi ei yletä. Hoitava kosketus käy koko kehoni läpi. Jopa korvannipukat, sormenpäät ja kallonpohjan lihakset saavat kyytiä.
Katin mukaan niska-hartiaseudun ja selän kolotukset ovat nykyään erittäin yleisiä vaivoja, vaikka työergonomian tärkeys tiedostetaankin entistä paremmin. Vaativan työelämän aikaansaannokset näkyvät ja tuntuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun asiakas rojahtaa patjan päälle.
Kosketusta kaivataan
Yksityisasiakkaita käy Katin luona Itä-Helsingissä niin lähiseuduilta kuin pidemmän matkan päästä.
Monet valittelevat kiirettä, huonoa unenlaatua ja kasvanutta työtaakkaa. On niitäkin, joille pomo soittaa perään vapaa-ajalla.
–Stressi vetää monella hartiat korviin. Kun porukkaa vähennetään työpaikoissa, eikä ketään palkata tilalle, niin jäljelle jäävät joutuvat tekemään muidenkin hommat.
Kati tietää, mistä puhuu. Vuodesta 2008 lähtien Ihana Hyvinvointipalvelu -nimistä yritystä Mellunkylän viljelypalstojen kupeessa luotsannut nainen on nähnyt paalupaikalta, miten hektiseksi työelämä on viime vuosikymmenen aikana muuttunut.
Sähköposteihin ja puheluihin on vastattava mielellään heti. Älypuhelimen kilahtaessa tekee mieli katsoa, kuka laittoi viestiä. Informaatiotulva on loputon.
Oman itsensä kohtaamiseen ei jää aikaa, ellei sitä ymmärrä erikseen ottaa.
Koronan myötä henkisen hyvinvoinnin ja fyysisen kosketuksen merkitys on korostunut entisestään. Kati muistuttaa, ettei esimerkiksi shiatsu-hoito ei ole ainoastaan lihashierontaa, vaan vuorovaikutusta, jossa asiakkaan kanssa kommunikoidaan. Osa liikuttuu hoidon aikana ja purkaa mieltään samalla tavoin kuin terapiassa.
– Joku tulee tänne lihasjumin takia, joku hoidollisen puolen takia. On paljon yksinäisiä leskiä, joita ei koskaan kosketeta. Jokainen kuitenkin tarvitsee kunnioittavaa kosketusta.
Sellaiseen ei pysty yksikään kännykkä tai tietokone. Se on yksi syy, miksi Kati viihtyy paremmin ihmisten kuin laitteiden kanssa. Yksin asuva yrittäjä kertoo äskettäin näkemästään jutusta, jossa kerrottiin REM-unen olevan syvempää niillä, jotka nukkuvat kumppanin vieressä.
–Minulla ei ole nyt ketään, kenen kainaloon menisin, Kati naurahtaa.
Kauas on tultu niistä nuoruudenpäivistä, jolloin hän vielä asui ex-miehensä ja poikansa isän kanssa Oranssi Asuntojen navettakommuunissa Itäväylän Teboilin takana.
Kalenteri uusiksi
Viimeisen vuoden aikana koronapandemia on muuttanut yrittäjän arjen lähes täysin. Riskiryhmään kuuluvat iäkkäämmät kanta-asiakkaat ovat siirtäneet vastaanottoaikojaan, ja yrityksille suunnatut ryhmäliikuntatunnit ovat tauolla. Tilalle on tullut byrokratiaa, paperitöitä ja päivärahaa, mutta aikaa on vapautunut myös uudelle. Takana on virtuaalisesti vedettyjä online-tunteja, ja keväälle on varattu energiaparantamisen kurssi.
Yrittäjä korostaa koulutuksen ja kurssien merkitystä. Ne lisäävät omaa hyvinvointia samalla tavoin kuin kehonhuolto. Siksi Kati lukee mielellään henkiseen kasvuun ja itsensä kehittämiseen liittyviä kirjoja ja nappaa lehdistä talteen parhaimmat aiheeseen liittyvät tekstit.
Vapaa-ajallaan Myllypurosta kotoisin oleva nainen liikkuu mielellään lähiluonnossa. Joskus hän päätyy ystävien kanssa Vartiokylänlahden Meridian kahvilaan, joskus sushille Itikseen tai Eastoniin. Hyvinvointialan yrittäjä tietää, että päivään on mahduttava omia hiljentymishetkiä.
– Tykkään käydä erilaisissa hoidoissa myös itse. Ties, missä spassa lilluisin, jos niitä olisi lähempänä. Rakastan kaikkia kehonhoitoja yhtä paljon kuin omia hiljaisia hetkiä.
Normaalitilanteessa Kati vetäisi kehonhuolto-, tanssi- ja rentoutumistunteja sekä työnohjausta ympäri Helsinkiä. Hänen tunneillaan on nähty niin valtion virkahenkilöitä, opettajia, eläkeläisiä, liikuntaseurojen jäseniä, merenkulkijoita kuin poliisejakin. Jumit ovat silti kaikilla samat, ammatista riippumatta. Burnoutin voi kokea kuka tahansa, eikä pelkkä kuntosalin ylätalja tai särkylääkepurkki ratkaise työuupumusta.
Katin mukaan hän osaa aistia jo tunnin alussa, minkälainen työpäivä ihmisillä on takana. Jos joku on allapäin, ohjaaja yleensä vaistoaa sen. Mitä tutumpi porukka tunneille tulee, sitä suoremmin Katille avaudutaan raskaasta päivästä. Joillekin jumppatuokio on päivän odotetuin hetki, joka auttaa jaksamaan.
– Joku saattaa heti tunnin alussa ilmoittaa, että tatti on otsassa ja sen perään kysyä, voiko jo mennä matolle makaamaan. Nyt kun tunteja ei ole, niitä ihmisiä alkaa olla jo ikävä.
Ryhmätunneilla korostuu vuorovaikutuksen ja tilannetajun merkitys. Muun muassa suggestoterapeutiksi, hypnoosiohjaajaksi, kosmetologiksi ja ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi vuosien aikana opiskellut Kati näkee ihmisen aina kokonaisuutena, johon kuuluu sekä fyysinen että psyykkinen hyvinvointi. Hän tietää, milloin tunneilla kannattaa soittaa Reijo Taipaletta ja milloin maailmanmusiikkia.
– En ole sellainen turhantärkeä, vaan minun tunneilla saa nauru raikaa. Olen siellä muita varten. Se ei ole minun liikuntatuntini. Teen kaikkeni, että kaikki lähtevät sieltä hyvällä fiiliksellä.
Kaava pätee myös shiatsu-hierontaan. Hoidon päätteeksi olo tuntuu kevyemmältä, eikä päätä kiristä enää yhtään.
Katin vinkit arjen hyvinvointiin:
Etsi itsellesi parhaiten sopiva hoitomuoto. On olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin perinteinen niska-hartiahieronta.
Muista nollata vähintään kerran päivässä. Rentoudu niin, että olet oikeasti itsesi kanssa etkä tee mitään. Unohda suorittaminen. Uupumus ei lähde millään raivolenkillä. Ole armollinen itsellesi.
Nuku päiväunia, laita kännykkä äänettömälle. Muista pitää lepopäiviä.
Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.