Herkuttele vietnamilaisilla kesärullilla ja rullaile kohti kevympää kevättä
Kuulas talvi on täällä. Lumesta valkoisina hohtavat puut ja hanget houkuttavat ulos reippailemaan. Ulkoilun jälkeen on hyvä hetki ladata lautanen täyteen väriä ja vitamiineja ja nautiskella vietnamilaisia kesärullia, gỏi cuốneja, jotka ovat mausteisten kastikkeiden kanssa kevyttä, mutta ah, niin maukasta syötävää.
Ihanaa, että olemme saaneet nauttia täällä etelässä kunnon talvesta. Sukset ja luistimet ovat kaivettuna esiin ja lumitöitä on riittänyt ihan kuntoiluksi asti. Talvinen reippailu on hyväksi keholle ja mielelle. Nyt on hyvä laskea stressitasoja metsälenkillä luonnon kauneutta ihaillen ja sen jälkeen nauttia hyvästä ruuasta.
Kesärullat eivät kuulosta kovin talviselta, mutta nimestä viis, ne ovat mahtava tapa herkutella kaikella terveellisellä.
Käytännössä kesärullat ovat riisipaperiin käärittyjä salaatteja, joita dipataan maukkaisiin kastikkeisiin. Rullien valmistus on mukavaa puuhastelua perheen kesken tai omaksi iloksi. Valmistusta varten tarvitset vain terävän ja hyvän veitsen sekä kunnon leikkuulaudan.
Perussääntö on, että mitä värikkäämpiä vihanneksia käytät, sitä näyttävämpiä saat rullistasi.
Ennen aloittamista kannattaa katsoa vietnamilaisten kesärullien valmistusohje K-ruoka -sivustolta. Ohjeessa on kuvattu työvaiheet yksityiskohtaisesti, jos et ole aiemmin niitä pyöritellyt. Sivustolta löytyy myös hyviä ideoita erilaisiin täytteisiin ja kastikkeisiin.
Koska itse halusin rulliini mukavaa suutuntumaa, valitsin täytteeksi rapsakoita vihanneksia, paahdettuja cashewpähkinöitä sekä jättikatkaravunpyrstöjä. Jättikatkaravunpyrstöt kannattaa laittaa heti aluksi sulamaan. Laita ravut siivilään ja huuhtele niitä kylmällä vedellä, jolloin ne sulavat nopeammin. Anna rapujen kuivua hyvin, ettei niistä enää lähde nestettä.
Kesärullien juju ovat ehdottomasti hyvät kastikkeet. Ne kannattaa tehdä tässä vaiheessa valmiiksi maustumaan. Yksinkertaisten kastikkeiden teko sujuu käden käänteessä.
MAAPÄHKINÄKASTIKE
1 dl maapähkinävoita (esim. Pirkka)
2 rkl limenmehua
1 iso valkosipulinkynsi
1 tl shirachaa
1 ½ rkl ruskeaa sokeria
1 ½ rkl soijakastiketta
- ½ dl vettä
Tee näin: Hienonna valkosipuli. Surauta kaikki kastikkeen ainekset sekaisin sauvasekoittimella. Lisää vettä tarpeen mukaan, koska kastike jähmettyy jääkaapissa.
SOIJA-LIMEKASTIKE
1 valkosipulinkynsi
½ chili tai shirachaa
1 ½ rkl limemehua
1 ½ rkl ruskeaa sokeria
1 tl riisiviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl vettä.
Tee näin: Hienonna chili ja valkosipuli. Sekoita ainekset keskenään.
Paahda sitten cashewpähkinät paistinpannulla. Muista olla tässä vaiheessa skarppina, jotta pähkinät eivät pala. Paahtuminen tapahtuu nopeasti. Siirrä pähkinät odottamaan kulhoon, etteivät ne jatka pannulla paahtumista. Siirry nyt pilkkomaan kasviksia.
Pese ja kuori ne tarvittaessa. Rullat on helpompi koota, kun kaikki tarvittava on esivalmisteltu oikeaan olomuotoon.
TARVITSET:
kurkkua
porkkanaa
kevätsipulia
punakaalia
sokeriherneitä
salaattia
2 kpl limeä
cashewpähkinöitä
valkosipulia
minttua
riisipaperiarkkeja
jättikatkaravunpyrstöjä (pakaste)
cashewpähkinöitä
Pilko kaikki kasvikset ohuiksi suikaleiksi terävällä veitsellä, jätä niihin kuitenkin suutuntumaa. Voit halutessasi käyttää mitä vain kasvista, kanaa, tofua ym. rullien täytteenä.
PAAHDETUT JÄTTIKATKARAVUNPYRSTÖT
3 rkl hunajaa
1 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
¼ chilihiutaleita
1tl inkivääriä
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 200–300 g jättikatkarapuja (pakaste)
1 rkl oliiviöljyä
suolaa (maun mukaan)
pippuria
voita paistamiseen
Sekoita hunaja, soija, chilihiutaleet, inkivääri ja pieneksi hienonnettu valkosipuli keskenään. Sekoita toisessa kulhossa katkaravut, oliiviöljy, suola ja pippuri. Sulata voi keskilämmöllä paistinpannulla, lisää ravut pannulle ja paista minuutin per puoli. Pitkät pinsetit ovat tässä kelpo apu. Lisää marinadi päälle ja paista vielä 1 min. katkarapuja käännellen. Ota ravut sivuun levyltä.
Noi niin, tässä vaiheessa kaikki tarvittava on esivalmisteltu ja voit aloittaa rullien täyttämisen. Riisipaperiarkkeja löydät kaikista hyvin varustelluista ruokakaupoista, ja tietenkin myös Eastonin Cittarin hyllystä.
Varaa riisipaperiarkkien kasteluun kädenlämpöistä vettä lähettyville ja kasta arkkia noin 30 sekuntia ennen täyttöä lämpimässä vedessä. Täytä rullat leivinpaperia apuna käyttäen. Levitä leivinpaperi leikkuulaudan päälle ja kääri rullat sen päällä.
Asettele kasvikset, pähkinät ja ravut keskelle riisipaperiarkkia suorakaiteen muotoiseksi keoksi. Taita kolme reunaa keon päälle ja rullaa lopuksi tiukaksi paketiksi.
Rullia on hyvä varata useampi per syöjä, nälästä ja rullien koosta riippuen
Dippaa rullia kastikkeisiin ja pääset makumatkalle kaukomaille. Kesärullat kannattaa syödä tuoreina. Riisipaperi kovettuu, jos rullat laittaa jääkaappiin. Jos täytettä ja kastiketta jää yli, niistä voi koota seuraavana päivänä salaatin tai jalostaa esimerkiksi linssikeiton, kuten itse tein.
Miltä maistui?
Nuoriso oli siinä määrin kiinnostunut rullailusta, että huutelivat vain sohvalta mitä haluavat täytteeksi. Nuorimmainen kuitenkin tarttui itsekin toimeen ja totesi, että tämä ruuanlaittohan on kivaa puuhaa. Rullien pyörittely vaati hieman harjoittelua, mutta pian se alkoi onnistua.
Nälkäisen raadin arvio oli, maapähkinäkastikkeen makeus tuki rapsakoiden vihannesten makuja ja hyvin maustetut ravut olivat todella herkullisia. Kesärullat kastikkeineen ansaitsivat täydet pisteet, vaikka ne keskellä lumista talvea nautiskeltiinkin.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.