Villiyrtit talteen. Nyt on aika hortoilla luonnossa

Auringon lämmittäessä luontoa säteillään, heräävät villiyrtit kukoistukseensa. Ojanpientareet täyttyvät nokkosista ja maitohorsman hennoista aluista. Sienien tapaan yrteistä kannattaa poimia vai ne jotka varmasti tunnistaa, mutta jo tutuilla nokkosella ja ketunleivällä herkkusuu pääsee pitkälle.
Luonto täynnä vitamiineja

Luonnossamme kasvaa paljon syötäviä kasveja, joita voimme varsinkin näin keväällä hyödyntää ruokapöydissämme.  Saamme olla onnellisia, että asumme maassa, jossa luontoa arvostetaan ja jossa meillä kaikilla on mahdollisuus liikkua vapaasti keräten sen antimia.

K-ruoka sivustoilta löytyy mielenkiintoisia reseptejä ja ohjeita villiyrttien maailmaan.

Luonnon villikasveissa on moninkertainen määrä ravintoaineita viljeltyihin kasveihin verrattuna. Niistä löytyy A-, B- ja etenkin C-vitamiinia, joistain kasveista jopa D-vitamiinia. Lisäksi niistä saa erilaisia kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia sekä hivenaineita. Esimerkiksi nokkonen sisältää kolme kertaa enemmän kalsiumia kuin lehmänmaito. Pinaattiin verrattuna nokkosessa on kalsiumia jopa seitsenkertaisesti sekä rautaa ja C-vitamiineja kolminkertaisesti. Maitohorsmassa puolestaan on runsaasti C-vitamiinia, karoteenia ja valkuaisaineita.

Muista tämä kasveja kerätessäsi

Luonnonkasvien keräämisessä tulee huomioida, että keräät vain kasveja, jotka tiedät syötäviksi ja jotka tunnet varmasti. Useilla tutuilla lajeilla voi hyvinkin olla samannäköisiä lähilajeja, joista osa voi olla jopa myrkyllisiä.

Kerää vain nuoria, hyväkuntoisia kasveja puhtailta alueilta, älä koskaan autoteiden varsilta. Muista kasvien keruussa jokamiehenoikeudet ja kerää kasveja vain sen verran kuin tarvitset. Villiyrttejä ei saa kerätä luonnonsuojelualueilla, toisin kuin marjoja ja sieniä.

Itä-Helsingissä on paljon vehreitä metsiä ja virkistysalueita villiyrttien keräämiseen. Itse kerään nokkosia usein pyöräretkien yhteydessä. Sahalaitainen nokkonen on helppo tunnistaa ja nuoret nokkosenalut uskaltaa kerätä paljain käsin polttamatta käsiä.

Nuori nokkonen taipuu moneen

Nokkonen on usein aliarvostettu hyötykasvi. Usein ajatellaan, että se on kiusallinen rikkakasvi ymmärtämättä sen mahtavia ravintoarvoja. Jokainen meistä voi tuntea kirvelevän muiston ihollaan, kun on erehdyksessä astunut nokkospuskaan.

Nokkonen on parhaimmillaan heti keväällä auringonpaisteessa nuorina versoina. Näin sen ravintoaineet ovat enimmillään ja nitraatit vähimmillään. Nokkosia voi käyttää keitoissa, piiraissa, ohukaisissa, smoothiessa tai vaikkapa pestossa. Meillä syödään paljon pestoa ja olenkin kehittänyt oman versioni nokkospestosta. Tällä kertaa lisäsin sekaan hieman ketunleipää antamaan pestoon hapokasta makua, ja se toimi erinomaisesti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ketunleivän sisältävän oksaalihapon vuoksi sitä ei suositella munuaisvaivoista, niveloireista tai kihtiä sairastaville.

Ketunleipä maistuu lapsuuden kesille

Luonnossamme kasvaa myös syötäviä kukkia.

Ketunleipä eli käenkaali on suurimmalle osalle tuttu kasvi jo lapsuudesta. Sen apilanlehteä muistuttavat kolmiosaiset lehdet maistuvat lapsuuden kesille. Ketunleipien hapokas maku johtuu kasvissa olevasta oksaalihaposta.  Ketunleivän vaaleat kukat kukkivat touko-kesäkuussa ja kasvi viihtyy varjoisissa lehdoissa ja kuusikoissa. Ketunleipiä kukkineen voi käyttää tuoreeltaan esimerkiksi salaattien päällä koristeena, mutta muista kohtuus, liiallisesti nautittuna kasvi voi olla myrkyllinen.

Kaunis kallio-orvokki sopii koristeluun

Myös kallio-orvokit sopivat salaattien ja kakkujen koristeiksi. Niiden maku vivahtaa vaniljalle ja ne toimivat kauniina koristeena vaikkapa jäätelöannoksen päällä. Kallio-orvokkeja löytyy aurinkoisilta kallioilta aina toukokuusta eteenpäin. Kerää orvokit varovasti pieneen muovirasiaan ilmavasti ja heti käytä tuoreeltaan. Orvokit säilyvät jonkin aikaa viileässä, mutta niitä täytyy kohdella varoen. Pinseteillä on helppo siirrellä herkkiä kukkia.

Laskeudu maavinkkeliin tekemään löytöjä

Tämän kertainen reseptini syntyi keräämistäni nokkosista sekä ketunleivistä, jotka löysin Helsingin ja Sipoon rajan metsistä. Ulkoillessa on aina hyvä olla mukana tyhjä pussi, jonne voi hyvän apajan löydyttyä kerätä metsänantimet. Eräänäkin iltana eteeni suorastaan tupsahti jättikokoisia korvasieniä, jotka poimin mukaan saman tien. Ympäristöä kannattaa aina tutkailla myös maavinkkelistä, jolloin silmiin voi sattua jotain sellaista mitä ei muuten huomaisi.

Luonto tarjoaa herkkupeston

Nokkospesto on erittäin helppo ja nopea valmistaa melkein samassa ajassa kuin pasta kiehuu. Nokkoset täytyy ryöpätä ja se tarkoittaa sitä, että nokkosenlehtiä keitetään hetken aikaa kiehuvassa vedessä. Ketunleivät lisätään tuoreeltaan sekaan.

TARVITSET:

1 l nokkosta (ennen ryöppäystä)

ketunleipää (pieni nippu)

1 dl manteleita

1 dl raastettua parmesaanijuustoa

2 kpl kuorittua valkosipulinkynttä

1 ½ dl oliiviöljyä

2 rkl silputtua ruohosipulia suolaa (maun mukaan n. ½ tl)Aloita peston valmistus ryöppäämällä nokkoset kiehuvassa vedessä. Keitä vajaa 5 minuuttia, siivilöi ja jätä nokkoset siivilään, jotta turhat nesteet valuvat pois.

Sekoita kapeaan ja korkeareunaiseen kulhoon kaikki muut aineet paitsi öljy. Voit hienontaa ne tasaiseksi monitoimikoneessa tai esimerkiksi sauvasekoittimella. Jotkut tykkäävät tehdä peston mortellissa itse murskaten.

Lisää lopuksi öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Voit tarjota pestoa pastan, uusien perunoiden tai vaikkapa kalan kanssa. Pesto säilyy jääkaapissa esim. suljetussa lasipurkissa useita päiviä.

Terveellinen kuusenkerkkä maistuu teekupissa

Koska pidän retkeilystä ja metsissä ja rannoilla samoilusta, lapseni oppivat siinä samalla tutkimaan luontoa ja tunnistamaan eri kasveja. Eräänkin kerran pyysin lapsia kuvailemaan miltä kuusenkerkkä maistuu ja eräs heistä totesi sen olevan ”hyvin vihreän ja liian terveellisen makuista”. Niin meillä jäi sillä kertaa kuusenkerkät keräämättä.

Kuusenkerkkää voi kuitenkin käyttää monin tavoin. Herkullinen tee syntyy hauduttamalla 2 rkl kerkkiä ja ½ l kuumaa vettä noin 10 minuuttia.  Maku paranee lisäämällä kuppiin lusikallisen hunajaa. K-ruokasivustoilta löytyy myös kivat reseptit kuusenkerkkäsiirapista ja kuusenkerkkälattesta.

Tärkeää on aina huomioida allergiat. Joillekin kuusi voi olla hyvin allergisoiva ja siksi on suotavaa, aina tietää kenelle mitäkin tarjoilee. Googlaamalla villiyrtit netistä löytyy hyviä sivuja kasvien tunnistukseen.

No, miltä maistui?

Tällä kerralla meidän nuoriso oli hieman epäilevä, koska tuntui hassulta ajatukselta syödä nokkosesta ja ketunleivästä valmistettua ”terveyspestoa”. Mutta ensimmäinen haarukallisen jälkeen suut kääntyivät hymyyn, koska pesto oli ihan järkyttävän hyvää myös heidän mielestään. Jätin itse tarkoituksella manteleihin hieman suutuntumaa ja tässä se toimi erinomaisesti. Pesto sai yksimielisesti viisi tähteä koko perheeltä. Tämä oli jopa parempaa, kuin basilikasta tehty versio.

Suosittelen rohkeasti tutustumaan lähiympäristön kasveihin ja minusta onkin helppo aloittaa ”hortoilu” nokkosista. Nokkoletut maistuvat varmasti kaikille ja ovat helppo rasti hortoilun aloittamiseen.

Itse aion vielä kerätä pakastimen täyteen nokkosta. Tässä pätee sama kuin marjoissa, on hullua olla käyttämättä jokamiehenoikeuttaan. Kerätään yhdessä vitamiinit talteen ja opitaan hyödyntämään mahtavia villikasvejamme.

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Parasta marjoista: Sydämeni sykkii kinuskiselle manoffeelle

Kesään kuuluvat herkkuhetket. Kokeile helppoa ja herkullista manoffee-kakkua, johon ainekset löydät lähimetsästä.

Miltä maistui?
26.07.2021

Grillinyytit ovat juhannuksen herkku ja kesäiltojen nerokas retkieväs

Helppoa juhannus- ja kesäruokaa ovat grillinyytit, joiden sisällä maistuvat ihanat uudet perunat, tai ihan mitä vaan haluat.

Miltä maistui?
22.06.2021

Villiyrtit loistavat ranskalaisessa galette-piirakassa

Nokkonen on yksi kevään parhaista ja monikäyttöisimmistä villiyrteistä. Kokeile nokkosta helppotekoisessa galette-piiraassa.

Miltä maistui?
19.05.2021

Villit vinkit sesonkiherkutteluun: parsa pistää nyt parastaan!

Juuri nyt parasta on parsa! Näin valmistat sitä monella tavalla.

Miltä maistui?
14.04.2021

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje