Apteekki Easton Itäkeskuksessa on yrittäjäparin unelmien täyttymys: ”Halusimme vielä kerran laittaa osaamisemme yhteen”

Itäkeskuksessa viisi vuotta Eastonin asiakkaita palvellut Apteekki Easton on yrittäjäpari Seija ja Jukka-Pekka Mannermaan vision mukaan toteutettu kokonaisuus, joka poikkeaa tavallisten apteekkien joukosta.

– Ai, tämä on apteekki!

Se on lausahdus, jonka yrittäjäpariskunta Seija ja Jukka-Pekka Mannermaa ovat viiden vuoden aikana kuulleet useaan otteeseen. Kun Eastonin apteekki avasi ensi kertaa ovensa, itähelsinkiläisen kauppakeskuksen suosituimmaksi selfie-kuvien taustaksi muodostui apteekin sisäänkäynnin edustalla oleva koivikko. Sen somistuksesta voi edelleen päätellä, mikä vuodenaika on meneillään. Vuosien varrella puissa on roikkunut niin Citymarketista lainattuja Hai-saappaita kuin joulutähtiä.

Nyt, keskellä syksyä, aitoja koivunrunkoja koristavat sateenvarjot ja linnunpöntöt. Ne antavat asiakkaalle osviittaa siitä, mistä Eastonin apteekki tunnetaan. Perinteisten valkoisten hyllyrivien ja vihreän logon sijaan vastassa on jotain vähemmän kliinistä ja enemmän luonnonläheistä. Sisustuksessa on hyödynnetty puumateriaalia, joka ulottuu jopa jäteastioihin asti. Mannermaat kertovat, että he halusivat alusta saakka luoda apteekin, joka erottuu joukosta.

– Ei Suomesta löydy toista samanlaista, Jukka-Pekka sanoo.

Apteekki Easton on hänelle ja Seija-vaimolle jo toinen yhteinen työpaikka Itä-Helsingissä. Ennen nykyistä toimitilaa Mannermaat luotsasivat Hansakäytävällä sijainnutta Itäväylän apteekkia. 2010-luvulle tultaessa liikepaikan suosio alkoi kuitenkin hiipua ja monet kauppakäytävän 1990-luvun vetonauloista siirtyivät muualle. Itäväylän apteekki seurasi perässä. Kun Easton valmistui, apteekin nimi vaihtui ja yrityksellä alkoi uusi ajanjakso modernin kauppakeskuksen tiloissa.

– Tämä paikka on rakennettu meidän näköiseksemme, asiakkaitamme varten. Halusimme vielä kerran laittaa osaamisemme yhteen ja luoda apteekin, joka vastaa toiveitamme siitä, millainen apteekin pitäisi meidän mielestämme olla.

Lopputuloksesta paistaa läpi pariskunnan arvostus luontoa ja sen hyvinvointivaikutuksia kohtaan. Silloin kun Porvoossa asuvat Mannermaat eivät keskity töihin, parin voi bongata esimerkiksi pyöräily-, hiihto- tai kävelylenkiltä. Sekä Seija että Jukka-Pekka uskovat, että rakkaus luontoa ja terveyttä kohtaan välittyy myös apteekin asiakkaille asti.

Rakkaus syttyi apteekissa

Kun pariskunnalta kysyy, onko Eastonin apteekki heille unelmien apteekki, vastaukseksi saa hymyn ja nyökkäyksen. Pitkään alalla olleet proviisorit tietävät, mistä puhuvat. Apteekki edustaa Mannermaille paitsi työpaikkaa, myös ympäristöä, jossa pari aikoinaan kohtasi ensimmäisen kerran. Vielä 1970-luvun lopussa asetelma oli toisenlainen kuin nyt.

Vuonna 1978 Jukka-Pekka työskenteli oululaisessa apteekissa harjoittelijana, Seija oppilaana. Se tarkoitti sitä, että vasta toisella heistä oli opiskelupaikka.

– Olin wannabe-opiskelija, joka teki kaikenlaisia ei-farmaseuttisia hommia, Jukka-Pekka täsmentää.

Ennen farmasia-alaa hän haaveili hetken aikaa lääkärin töistä, mutta opiskelupaikka lääketieteelliseen ei irronnut ensimmäisellä yrittämällä. Nuorukainen kaipasi kuitenkin jotakin tekemistä päiviinsä. Vaihtoehtona oli hakea joko pesukonemyyjäksi tai harjoittelijaksi apteekkiin. Lääketehtaan konttoripäällikön pojalle jälkimmäinen vaihtoehto tuntui luontevalta ratkaisulta, joka johti elämän mittaiseen matkaan Seijan kanssa.

Kohtaamisen myötä Jukka-Pekka alkoi päntätä farmasian pääsykokeisiin. Sisäänpääsy yliopistoon ei ollut läpihuutojuttu siihenkään aikaan. Lukeminen kannatti, sillä myöhemmin ovet opinahjoon aukesivat erinomaisilla koepisteillä. Myös Seija korostaa, miten paljon hän näki vaivaa ammatillisen unelmansa eteen pyrkiessään yliopistoon.

– Muistan vieläkin sellaisten rohdosten nimiä, joita ei ole koskaan työssäni tarvinnut, apteekkari nauraa.

Proviisoriksi ja farmasian tohtoriksi myöhemmin kouluttautunut Jukka-Pekka ehti työskennellä pitkään teollisuudessa ja yliopistolla ennen kuin hän lopulta siirtyi vaimonsa siivittämänä apteekkimaailmaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hänen nykyiset työtehtävänsä liittyisivät suoranaisesti apteekin näkyvimpiin toimintoihin, kuten asiakaspalveluun tai henkilöstöhallintoon. Päinvastoin. Ne kuuluvat Seijan tontille. Jukka-Pekka työskentelee mieluummin ei-farmaseuttisten asioiden, kuten strategian ja talouden, äärellä.

Selkeä työnjako lienee yksi syy, miksi yrittäjäpariskunta on onnistunut luomaan apteekin, johon asiakkaat tulevat kauempaakin kuin Itä-Helsingistä.

Ruskeista lasipulloista lääkerobottiin

Kauas on tultu päivistä, kun apteekeissa jonotettiin lakki kourassa kuin virastoon ja lapset kinusivat salmiakkijauhoa. Siinä missä lääkkeitä ennen valmistettiin reseptien mukaan ruskeisiin pulloihin, tämän päivän apteekissa lääkepakkauksia noutaa lääkerobotti, eikä reseptejä enää kirjoiteta käsin.

Vaikka ajat ja tavat ovat vuosikymmenten aikana muuttuneet, apteekin perustehtävä – lääkkeiden toimitus ihmisille – on säilynyt ennallaan. Mannermaat muistuttavat, että nykyään apteekin henkilöstöllä on lupa antaa ilmaista lääkeneuvontaa. Vielä 1970-luvulla sellainen oli kiellettyä muilta kuin lääkäreiltä. Nyt tilanne on täysin toisenlainen. Kun asiakas astelee sisään Eastonin apteekkiin, häneltä kysytään vikkelästi, kelpaako apu. Parhaimmillaan se on kullanarvoista. Seijan mukaan Eastonin apteekissa kaikki tähtää asiakkaan kohtaamiseen.

– Terveyskeskus menisi nopeasti tukkoon, jos kaikki asiakkaamme menisivät sinne kyselemään.

Jukka-Pekka on samaa mieltä vaimonsa kanssa.

– Apteekissa tehtävän lääkeneuvonnan avulla me säästämme yhteiskunnan varoja. Henkilökuntamme on yliopistokoulutettua väkeä. He selvittävät asiakkaiden tarpeita ja tekevät samalla lääketurvallisuustyötä.

Apteekki on matalan kynnyksen palvelupaikka, jonne kenellä tahansa on mahdollisuus astella sisään ilman ajanvarausta.

Se näkyy siinä, miten erilaisia kysymyksiä farmaseutit kohtaavat. Kun yksi asiakas pyytää apua iho-ongelmiin, toinen on tehnyt itselleen diagnoosin Googlen avulla. Silloin punnitaan luotettavan tiedon ja ammattilaisten merkitys. Digitaalisten tietokantojen ja henkilökunnan valppauden avulla apteekissa saadaan monesti kiinni myös sellaiset läheltä piti -tilanteet, jossa asiakkaalle on määrätty lääkkeitä, joita hänen ei pitäisi ottaa.

Video: Näin toimii apteekissa ahkeroiva lääkerobotti

 

– Teemme täällä sellaista hoiva- ja huolenpitotyötä, joka on asiakkaillemme erittäin arvokasta, mutta alan ulkopuolella siitä ei paljon puhuta, eikä tehtyä työtä ja sen tuloksia nosteta mielestämme riittävästi esille, Mannermaat muistuttavat.

Kanta-asiakkaista päätellen Eastonin apteekki on lunastanut tehtävänsä asiakkaiden ongelmien ratkojana. Koivunrunkojen äärelle pistäytyy varmasti jatkossakin niitä, jotka tekevät apteekissa muutakin kuin ottavat selfien. Pian on taas se aika vuodesta, kun sateenvarjot vaihtuvat joulutähtiin.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median perustaja ja päätoimittaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

”Apteekkityö on ollut aina suurin intohimoni” 

Marjaniemessä asuva Taru Pietiläinen aloitti uutena apteekkarina Eastonissa.

Hyllyjen välissä
04.03.2024

Apteekki Eastonin yrittäjäpariskunta siirtyy ansaitulle eläkkeelle

Apteekki Eastonin yrittäjäpariskunta, Seija ja Jukka-Pekka Mannermaa jäävät tänään eläkkeelle ja huomisesta alkaen Apteekki Eastonin vetäjän saappaisiin astuu uusi yrittäjä.

Neuvosta vaari
07.02.2024

Mitä lahjaksi lapselle? – Tässä joulun parhaat lahjaideat Eastonista

Kauppakeskuspäällikkömme Olli ideoi lahjavinkkejä monen ikäisille lapsille ja eri kukkarolle – kaikki Eastonista.

Hyllyjen välissä
07.12.2023

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje