Butter chickenin ja linssi-kookoskastikkeen kanssa maistuva naanleipä syntyy helposti myös kotona
Lumisista maisemista on helppo siirtyä paahteiseen Intiaan, kun keittiössä leijailee haudutetun inkiväärin, juustokuminan ja korianterin tuoksu. Butter chickenin ja huumaavan hyvän kookos-linssikastikkeen kyytipojaksi tehdään naanleipää, jota on helppo valmistaa myös kotiuunissa.
Reippaan talvisen ulkoilun jälkeen ruokapöytään on mukava kattaa höyryävä riisikattila ja maukkaita intialaisia kastikkeita. Koska perheessämme osa on kasvissyöjiä, tein ruoasta myös herkullisen kasvisversion. K-ruoka -sivustolla voit fiilistellä laajemmin intialaista ruokakulttuuria.
Intialaiseen ruokaan kuuluu vahvasti ohut ja maukas naanleipä, jota Intiassa käytetään lusikan tavoin syömisvälineenä. Tällöin leivästä revitään sopivia suupaloja ja kastikkeet ja muhennokset kaavitaan suuhun leivän avulla. Mitä ohuempi leipä on, sen rapempi se on pintaltaan. Jugurtti tekee leivän rakenteesta sisältä ihanan pehmeän ja voin vannoa, että moni on ihastunut intialaiseen ruokaan juurikin naanleivän vuoksi.
Minua intialaisessa ruokakulttuurissa kiehtovat yksinkertaiset kasvispainotteiset ja puhtaat raaka-aineet, jotka ovat täynnä makua. Harvoissa ruokakulttuureissa käytetään mausteita näin monipuolisesti ja kehittyneesti. Moninaiset mausteet ja maustesekoitukset antavat intialaiselle ruoalle oman tunnistettavan ilmeensä. Tunnetuimpia niistä ovat curry-, garam masala- ja tikka masala -seokset, joita saa onneksi myös kaupasta valmiina mausteseoksina. Usein ruoanvalmistus aloitetaan kuumentamalla mausteita kasviöljyssä. Näin mausteiden maut avautuvat kunnolla. Laiska nappaa valmiit mausteseokset suoraan K-Citymarket Eastonista, jossa on laaja valikoima mausteita.
Aito naanleipä paistetaan hyvin kuumassa 300–400 asteisessa tandoori-savi-uunissa, mutta ihan kotona olevalla uunillakin pärjää. Leivät voi paistaa halutessaan myös paistinpannulla, niiden saadessa näin kauniita tummia pilkkuja.
Naanleipään saa halutessaan lisämakua, ripottelemalla pintaan yrttejä. Leipä on usein ravintoloissa hyvin ohut ja pisaran mallinen. Kotitekoisella leivällä tärkeintä ei ole kuitenkaan ulkomuoto, vain maku.
TARVITSET:
2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
1 tl sokeria (hunajaa)
- 10 dl vehnäjauhoa
50 g voita sulatettuna
Lisäksi 50–100 g kirkastettua voita* voiteluun ja korianteria
Tee näin:
– Lämmitä vesi ja jogurtti mikrossa 42-asteiseksi. Sekoita sekaan hiiva, suola ja sokeri.
-Lisää jauhot sekaan vähitellen vaivaten.
-Lisää sulatettu voi vaivauksen loppuvaiheessa ja jätä taikina kohoamaan leivinliinan alle noin 30 minuutiksi.
-Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele niistä palloja, jotka voivat kohota vielä hetken liinan alla.
-Muotoile kaulimen avulla ohuita, pisaran muotoisia leipiä.
-Paista leivät uunin kuumimmalla teholla (vähintään 250 astetta) muutama minuutti, niin että ne saavat hieman väriä. Voit halutessasi paistaa leivät paistinpannulla.
-Voitele valmiit leivät kirkastetulla voisulalla.
*Kirkastettu voi eli ghee syntyy näin: Sulata voi kattilassa. Anna voisulan levätä muutama minuutti kattilan pohjalla. Kuori pinnalle syntynyt vaahto ja kaada kirkas voi eri astiaan. Kattilan pohjalle jääneen sakan voi käyttää esimerkiksi leivontaan.
Butter chicken eli intialainen voikana on intialaisen keittiön klassikko ruoka, jota meillä syödään usein riisin kanssa. Kastikkeessa yhdistyy kana ja mausteinen tomaatti-kermakastike. Butter chicken voidaan valmistaa marinoimalla kananfilepaloja jugurttikastikkeessa, mutta tällä kertaa tein K-Ruoka -sivuston ohjeella kastikkeen helposti ja nopeasti. Tofuversioon löytyy myös kiva resepti. Kastikkeen päälle kannattaa pilkkoa runsaasti tuoretta korianteria.
Intialaisen kasvisruokien kirjo on erittäin monipuolinen ja oma lempireseptini on tämä linssi-kookoskastike -ohje, jonka olen saanut aikoinaan työkaveriltani. Hän on erinomainen kokki. Linssikastike on täynnä väriä ja makua ja siksi ehdoton ikisuosikkini. Tämä on niitä ruokia, jotka ovat edullisia tehdä ja joihin lähes aina löytyy ainekset kuiva- ja jääkaapista. Kastike vain paranee jääkaapissa ja se maistuu eri lisukkeiden kanssa. Tämän reseptin perään vieraani kyselevät aina maistettuaan tätä mahtavaa soosia.
Linssit ovat maukkaita ja helppokäyttöisiä palkokasveja. Monen lihareseptin liha on korvattavissa linsseillä, jotka ovat erinomaisia kasviproteiinin lähteitä.
Linssi-kookoskastike hautuukin lähes itsekseen kattilassa, tarvitset vain hieman viitseliäisyyttä kasvisten pilkkomiseen. Kaupan kuiva-ainehyllyillä on yleisemmin punaisia, mustia ja vihreitä linssejä. Litteät punaiset linssit sopivat parhaiten kastikkeisiin ja keittoihin. Linssit, nämä värikkäät pienet pallerot voivat yllättää myös monet lihan himoiset ruokailijat.
TARVITSET:
1 iso sipuli
2 porkkanaa
1 paprika
5–6 valkosipulinkynttä
1 rkl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
3 tl tikka masala -mausteseosta
(chiliä tai cajunpippuria)
400 g tomaattimurskaa
2 dl kuivia punaisia linssejä
1 dl vettä
400 ml kookoskermaa
Tee näin:
-Pilko sipulit, porkkanat ja paprika ihan pieneksi kuutioiksi.
-Kuullota vihannekset ja mausteet oliiviöljyssä
-Lisää tomaattimurska, vesi ja kylmällä vedellä huuhdellut linssit
-Keitä kastiketta hiljakseen välillä sekoittaen, noin 20 minuuttia.
-Lisää kookoskerma ja sekoita kastiketta muutama minuutti.
-Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Miltä maistui?
Naanleipä maistui ihan kaikille ja sillä olikin herkullista kahmia loput kastikkeet lautaselta. Yllätystä herätti se, että jokainen perheenjäsen tykkäsi enemmän kasvisruuasta, kuin voikanasta. Voikana on tuttu ruoka kaikille ja osa suostui maistamaan kasvisversiota ensimmäistä kertaa ja yllättyi sen maukkaudesta. Kokonaisuus oli täysien pisteiden arvoinen ja sopii niin lounaaksi, kuin lämmitettynä jääkaapista syötäväksi.
Jos et jaksa tai ehdi nyt kokata itse, maistuvaa intialaista ruokaa ja herkullista naanleipää saat Eastonin Maharajasta.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.