Fiilistellään yötöntä yötä ja syödään hyvin mutta simppelisti

Monille alkukesä edustaa vapautta, lomien alkua ja lepoa. Siksi tarjottavien tulee olla simppeleitä, mutta herkullisia.  Lautaselta löytyvät kaikki kesän maut uusista perunoista itse savustettuun kalaan. Lisäkkeenä nautiskellaan kesäistä salaattia, grillattuja sieniä ja mansikkaista limetorttua.


Keskikesän juhla juhannus on perinteikäs ja pidetty juhla, jolloin nautitaan hyvästä ruuasta ja seurasta. Monille juhannuksesta alkaa loma ja kesä on vasta alussaan. Kaupungit tyhjenevät lomalle lähtijöistä ja moottoritiet ruuhkautuvat mökkiläisistä. On kuitenkin myös niitä, jotka haluavat kokea kaupunkijuhannuksen ja nauttivat hiljaisista rannoista ja autioista kaduista. Itä-Helsinki tarjoaa mielestäni Helsingin upeimmat rannat keskikesän juhlan viettämiseen veden äärellä. Juhannuskokkoja voi nähdä metsäpalovaroituksen sen salliessa eri puolilla Helsinkiä.

Yksi juhannuksen ehdottomasti parhaista tarjottavista on savukala.

Kalan savustaminen onnistuu myös ihan tavalliselta kotikokilta, joten sitä on turha jännittää. Mikäli et halua savustushommaan lähteä, voit yhtä hyvin ostaa kalat kalatiskistä valmiiksi savustettuna. Esimerkiksi Eastonin K-Citymarketin kalatiskin ammattitaitoinen henkilökunta tarjoaa mielellään vinkkejä ja neuvoja kalan käsittelyyn ja tarjoiluun.

Itselläni on sähkökäyttöinen Muurikka-savustuspönttö, joka on ollut meillä aktiivisessa käytössä jo vuosia. Sähkösavustin on siinä mielessä kiva kapistus, että se pitää savut sisällään ja sen puhdistaminen on helppoa.  K-ruokasivustoilta löydät hyvät ja selkeät ohjeet kalojen savustamiseen. Itselleni savustamisesta tulee aina kesäinen fiilis ja se, että kalan saa lämpimänä ja tuoreena pöytään on minusta luksusta.

Voit savustaa kalan kokonaisena tai fileinä. Itse ostin Eastonin kalatiskiltä kokonaisen kalan, jonka henkilökunta ystävällisesti fileoi minulle valmiiksi. Vinkkinä, usein kalan fileoinnin saa samaan hintaan.

Jos kala on limainen, pese se kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Suolaa kala hyvin merisuolalla tai upota kala vaihtoehtoisesti suolaveteen. Tähänkin tarkemmat ohjeet löytyvät K-ruoka-sivustolta. Sirottele merisuolaa sekä fileen alle että päälle. Kääri kala vaikka leivinpaperiin ja laita jääkaappiin suolaantumaan.

Jos käytössäsi on sähkösavustin, lisää pellille leppälastut ja laita lastut savustumaan 15 minuuttia ennen kalan sisään laittamista. Päästä ensimmäiset savutupsahdukset pois, jotta kalasta ei tule kitkerää. Poista kalasta ylimääräinen suola ja asettele kalafile ritilän päälle. Voit halutessasi hieroa fileen päälle ripauksen sokeria tai hunajaa. Osa tykkää laittaa sokerin sokeripalana leppälastujen sekaan, mutta siinä on vaara, että se palaa peltiin kiinni. Savustusaika vaihtelee kalan koon mukaan. Iso file tai kokonainen kala savustuu noin 45 minuutissa. Pienemmät fileet vaativat lyhyemmän savustuksen.

TARVITSET:

800 g lohta (tai haluamasi määrä)

merisuolaa

ripaus sokeria (tai hunajaa)

leppälastuja

sähkösavustin

Kesän ehdoton mustlisäke ovat hölskykurkut, toiselta nimeltään  mummonkurkut. Hölskykurkkujen nimi tulee siitä, että niitä tosissaan hölskytellään lasipurkissa, jotta kurkut mehustuvat suolan, sokerin, tillin ja etikan kanssa. Tässä on yksi helpoimmista lisäke tarjottavista, joka nostattaa muistoja monille mummola kesän antimista.

TARVITSET:

3 kpl avomaan kurkkua

nippu tilliä

2 rkl sokeria

¼ tl suolaa

3 rkl väkiviinietikkaa

Leikkaa kurkut ohuiksi siivuiksi, vaikka juustohöylän avulla. Lado kurkut, suola, sokeri ja tilli päällekkäin puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje kansi. Hölskyttele kurkkuja voimakkaasti edestakaisin, niin että huomaat kurkkujen selkeästi mehustuvan. Lisää lopuksi etikkaa haluamasi määrä ja silppua reilusti tilliä kurkkujen päälle. Sulje kansi ja laita kurkut tekeytymään viileään.

 Koska suomalaiset ovat makkaraa rakastavaa kansaa, niin grilli kuumenee juhannuksena tämän tästä. Helppo kasvislisäke syntyy herkkusienistä, jotka täytetään sinihomejuustolla, yrteillä ja halutessasi ohuilla kevätsipulin renkailla. Päälle voi lorauttaa oliiviöljyä, jotta sienet eivät pääse kuivumaan ja lopuksi kääri sienet folionyytteihin. Moni lihansyöjät käärivät herkkusienet pekoniin ja se tuokin pintaan mukavan rasvaisuuden ja suolan. Mausta lihattomat versiot suolalla, mustapippurilla ja yrteillä maun mukaan. Grillaa sieniä noin 15 minuuttia, riippuen grillin kuumuudesta.

TARVITSET:

Herkkusieniä

Aura-homejuustoa

timjamia (mitä tahansa yrttiä)

oliiviöljyä

ripaus sormisuolaa

mustapippuria

kevätsipulia

 Foliota (grillaukseen kasvisversioissa)

Minusta jokaiseen ateriaan kuuluu salaatti, joka tukee muita tarjottavia. Pakasteherneet toimivat tässä erinomaisesti ja tuovat salaattiin kivaa mehukasta rakennetta. Nyt kesällä on toki tarjolla tuoreita herneitä ja niistä kannattaakin valita mahdollisimman tuoreita yksilöitä, eli ei vielä kovin pulleita herneenpalkoja, jotka ovat päässeet kuivahtamaan.

TARVITSET:

Salaattia

1 ps. pakasteherneitä

1-2 hentoa kesäsipulia

fetajuustoa

pensasmustikoita

½ sitruunaa

nippu basilikaa

mustapippuria

kourallinen manteleita

oliiviöljyä

 Tee näin: Lado alimmaksi salaattia, jota ei saa olla liikaa suhteessa muihin raaka-aineisiin. Lado päälle pari minuuttia suolavedessä kiehutettuja herneitä, jotka huuhdellaan siivilässä lopuksi, jotta kypsyminen lakkaa. Murenna päälle reilusti fetajuustoa, jonka päälle purista puolikkaan sitruunan mehu ja pirskottele vähän oliiviöljyä. Lisää pensasmustikat. Riivi reilusti basilikaa pintaan ja lisää lopuksi mantelit ja ripsauta mustapippuria.

 Juhannuskakun voit valmistaa halutessaan pakastimeen odottamaan ja kuorruttaa sen juuri ennen tarjoilua. Kokoa mansikka-limekakku  kääretorttupohjalle ja lisää väliin mansikoita, pensasmustikoita, lime curdia ja limen raastettua kuorta.

Viimeistele juhannnuskakku Creme vispillä, sulatettua valkosuklaalla ja mascarponejuustolla. Mitä muuta hyvä kakku tarvitsekaan kuin makoisat raaka-aineet. Voit rullata kakun kääretortuksi tai tehdä siitä erillisiä leivoksia. Kääretorttupohjaa ei turhaan voi kehua, se taipuu niin moneen tarjottavaan.

TARVITSET:

4 huoneenlämpöistä munaa

1 ½ dl sokeria

1 dl vehnäjauhoa

1 dl perunajauhoa

1 tl leivinjauhetta

Tee näin: Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekoitetut kuiva-aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille tasaisesti. Paista 225-asteessa keskitasolla, noin 6 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä hetki.

TÄYTE:

Lime curd -tahnaa

4 dl Creme Vispiä

1 prk mascarponejuustoa

100 g sulatettua valkosuklaata

1 limen raastettu kuori

Vatkaa Creme Vispi ja lisää sulatettu valkosuklaa ja lopuksi notkistettu mascarbone-juusto. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ohuesti lime curd -tahnaa ohuesti ja kaada päälle kermamassa, marjat ja limen kuoriraastetta.  Kääri pohja rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Kuorruta kakku ja koristele marjoilla ja limeraasteella. Anna kakun tekeytyä viileässä mielellään useampi tunti ennen tarjoilua.

Miltä maistui?

Kesällä kaikki aistit avautuvat ja on ihana nauttia tuoreista raaka-aineista ja kasviksista. Jos itse saisin valita, voisin elää kesän uusilla perunoilla, kera voinokareen ja tuoreiden kasvisten.

Meillä savustetaan kalaa läpi vuoden, mutta juuri juhannuksena on tärkeää, että pöydästä löytyy lämmintä savukalaa, jonka valmistus jo itsessään on oma juhannusrituaali saunavihdan teon lisäksi. Koko setti ansaitsee täydet pisteet! Oma suosikkini oli tällä kerralla salaatti, jossa yhdistyivät sitruunan hapokkuus ja suussa poksuvat herneet ja pensasmustikat. Salaatti sopii myös grilliherkkujen kylkeen keventämään ateriaa.

Nyt kaikki nauttimaan yöttömästä yöstä ja tekemään juhannustaikoja. Ihanaa ja rentouttavaa juhannuksen aikaa!

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Rapeat yön yli -sämpylät ja samettinen kasvissosekeitto lämmittävät kehoa ja mieltä

Sytytä kynttilät ja nautiskele sielua lämmittävää ja ihanasti inkivääristä kurpitsa-linssikeittoa sekä rapeita yön yli -sämpylöitä, jotka syntyvät lähes itsestään.

Miltä maistui?
05.11.2024

Syksyllä hurmaannutaan pataruoista

Hitaasti haudutettu Lyonin kana sulaa suuhun, ja maistuu kera kuohkean perunasoseen ja paahdettujen punajuurien. Annos maistuu myös kasvisversiona.

Miltä maistui?
15.10.2024

Mausteinen kala-äyriäiskeitto bouillabaisse itähelsinkiläisittäin

Mausteinen bouillabaisse on keittojen aatelia. Sen syvä mausteisuus ja houkuttava ulkoasu todella herättävät makuhermot nauttimaan.

Miltä maistui?
05.09.2024

Metsä pursuaa nyt marjoja ja sieniä, joista syntyy elämäsi paras sienipiirakka

Lähde metsään virkistävälle löytöretkelle. Paras sienipiirakka ja kuohkea vispipuuro syntyvät itse poimituista sienistä ja marjoista.

Miltä maistui?
16.08.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje