Fiilistellään yötöntä yötä ja syödään hyvin mutta simppelisti
Monille alkukesä edustaa vapautta, lomien alkua ja lepoa. Siksi tarjottavien tulee olla simppeleitä, mutta herkullisia. Lautaselta löytyvät kaikki kesän maut uusista perunoista itse savustettuun kalaan. Lisäkkeenä nautiskellaan kesäistä salaattia, grillattuja sieniä ja mansikkaista limetorttua.
Keskikesän juhla juhannus on perinteikäs ja pidetty juhla, jolloin nautitaan hyvästä ruuasta ja seurasta. Monille juhannuksesta alkaa loma ja kesä on vasta alussaan. Kaupungit tyhjenevät lomalle lähtijöistä ja moottoritiet ruuhkautuvat mökkiläisistä. On kuitenkin myös niitä, jotka haluavat kokea kaupunkijuhannuksen ja nauttivat hiljaisista rannoista ja autioista kaduista. Itä-Helsinki tarjoaa mielestäni Helsingin upeimmat rannat keskikesän juhlan viettämiseen veden äärellä. Juhannuskokkoja voi nähdä metsäpalovaroituksen sen salliessa eri puolilla Helsinkiä.
Yksi juhannuksen ehdottomasti parhaista tarjottavista on savukala.
Kalan savustaminen onnistuu myös ihan tavalliselta kotikokilta, joten sitä on turha jännittää. Mikäli et halua savustushommaan lähteä, voit yhtä hyvin ostaa kalat kalatiskistä valmiiksi savustettuna. Esimerkiksi Eastonin K-Citymarketin kalatiskin ammattitaitoinen henkilökunta tarjoaa mielellään vinkkejä ja neuvoja kalan käsittelyyn ja tarjoiluun.
Itselläni on sähkökäyttöinen Muurikka-savustuspönttö, joka on ollut meillä aktiivisessa käytössä jo vuosia. Sähkösavustin on siinä mielessä kiva kapistus, että se pitää savut sisällään ja sen puhdistaminen on helppoa. K-ruokasivustoilta löydät hyvät ja selkeät ohjeet kalojen savustamiseen. Itselleni savustamisesta tulee aina kesäinen fiilis ja se, että kalan saa lämpimänä ja tuoreena pöytään on minusta luksusta.
Voit savustaa kalan kokonaisena tai fileinä. Itse ostin Eastonin kalatiskiltä kokonaisen kalan, jonka henkilökunta ystävällisesti fileoi minulle valmiiksi. Vinkkinä, usein kalan fileoinnin saa samaan hintaan.
Jos kala on limainen, pese se kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Suolaa kala hyvin merisuolalla tai upota kala vaihtoehtoisesti suolaveteen. Tähänkin tarkemmat ohjeet löytyvät K-ruoka-sivustolta. Sirottele merisuolaa sekä fileen alle että päälle. Kääri kala vaikka leivinpaperiin ja laita jääkaappiin suolaantumaan.
Jos käytössäsi on sähkösavustin, lisää pellille leppälastut ja laita lastut savustumaan 15 minuuttia ennen kalan sisään laittamista. Päästä ensimmäiset savutupsahdukset pois, jotta kalasta ei tule kitkerää. Poista kalasta ylimääräinen suola ja asettele kalafile ritilän päälle. Voit halutessasi hieroa fileen päälle ripauksen sokeria tai hunajaa. Osa tykkää laittaa sokerin sokeripalana leppälastujen sekaan, mutta siinä on vaara, että se palaa peltiin kiinni. Savustusaika vaihtelee kalan koon mukaan. Iso file tai kokonainen kala savustuu noin 45 minuutissa. Pienemmät fileet vaativat lyhyemmän savustuksen.
TARVITSET:
800 g lohta (tai haluamasi määrä)
merisuolaa
ripaus sokeria (tai hunajaa)
leppälastuja
sähkösavustin
Kesän ehdoton mustlisäke ovat hölskykurkut, toiselta nimeltään mummonkurkut. Hölskykurkkujen nimi tulee siitä, että niitä tosissaan hölskytellään lasipurkissa, jotta kurkut mehustuvat suolan, sokerin, tillin ja etikan kanssa. Tässä on yksi helpoimmista lisäke tarjottavista, joka nostattaa muistoja monille mummola kesän antimista.
TARVITSET:
3 kpl avomaan kurkkua
nippu tilliä
2 rkl sokeria
¼ tl suolaa
3 rkl väkiviinietikkaa
Leikkaa kurkut ohuiksi siivuiksi, vaikka juustohöylän avulla. Lado kurkut, suola, sokeri ja tilli päällekkäin puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje kansi. Hölskyttele kurkkuja voimakkaasti edestakaisin, niin että huomaat kurkkujen selkeästi mehustuvan. Lisää lopuksi etikkaa haluamasi määrä ja silppua reilusti tilliä kurkkujen päälle. Sulje kansi ja laita kurkut tekeytymään viileään.
Koska suomalaiset ovat makkaraa rakastavaa kansaa, niin grilli kuumenee juhannuksena tämän tästä. Helppo kasvislisäke syntyy herkkusienistä, jotka täytetään sinihomejuustolla, yrteillä ja halutessasi ohuilla kevätsipulin renkailla. Päälle voi lorauttaa oliiviöljyä, jotta sienet eivät pääse kuivumaan ja lopuksi kääri sienet folionyytteihin. Moni lihansyöjät käärivät herkkusienet pekoniin ja se tuokin pintaan mukavan rasvaisuuden ja suolan. Mausta lihattomat versiot suolalla, mustapippurilla ja yrteillä maun mukaan. Grillaa sieniä noin 15 minuuttia, riippuen grillin kuumuudesta.
TARVITSET:
Herkkusieniä
Aura-homejuustoa
timjamia (mitä tahansa yrttiä)
oliiviöljyä
ripaus sormisuolaa
mustapippuria
kevätsipulia
Foliota (grillaukseen kasvisversioissa)
Minusta jokaiseen ateriaan kuuluu salaatti, joka tukee muita tarjottavia. Pakasteherneet toimivat tässä erinomaisesti ja tuovat salaattiin kivaa mehukasta rakennetta. Nyt kesällä on toki tarjolla tuoreita herneitä ja niistä kannattaakin valita mahdollisimman tuoreita yksilöitä, eli ei vielä kovin pulleita herneenpalkoja, jotka ovat päässeet kuivahtamaan.
TARVITSET:
Salaattia
1 ps. pakasteherneitä
1-2 hentoa kesäsipulia
fetajuustoa
pensasmustikoita
½ sitruunaa
nippu basilikaa
mustapippuria
kourallinen manteleita
oliiviöljyä
Tee näin: Lado alimmaksi salaattia, jota ei saa olla liikaa suhteessa muihin raaka-aineisiin. Lado päälle pari minuuttia suolavedessä kiehutettuja herneitä, jotka huuhdellaan siivilässä lopuksi, jotta kypsyminen lakkaa. Murenna päälle reilusti fetajuustoa, jonka päälle purista puolikkaan sitruunan mehu ja pirskottele vähän oliiviöljyä. Lisää pensasmustikat. Riivi reilusti basilikaa pintaan ja lisää lopuksi mantelit ja ripsauta mustapippuria.
Juhannuskakun voit valmistaa halutessaan pakastimeen odottamaan ja kuorruttaa sen juuri ennen tarjoilua. Kokoa mansikka-limekakku kääretorttupohjalle ja lisää väliin mansikoita, pensasmustikoita, lime curdia ja limen raastettua kuorta.
Viimeistele juhannnuskakku Creme vispillä, sulatettua valkosuklaalla ja mascarponejuustolla. Mitä muuta hyvä kakku tarvitsekaan kuin makoisat raaka-aineet. Voit rullata kakun kääretortuksi tai tehdä siitä erillisiä leivoksia. Kääretorttupohjaa ei turhaan voi kehua, se taipuu niin moneen tarjottavaan.
TARVITSET:
4 huoneenlämpöistä munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
Tee näin: Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekoitetut kuiva-aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille tasaisesti. Paista 225-asteessa keskitasolla, noin 6 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä hetki.
TÄYTE:
Lime curd -tahnaa
4 dl Creme Vispiä
1 prk mascarponejuustoa
100 g sulatettua valkosuklaata
1 limen raastettu kuori
Vatkaa Creme Vispi ja lisää sulatettu valkosuklaa ja lopuksi notkistettu mascarbone-juusto. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ohuesti lime curd -tahnaa ohuesti ja kaada päälle kermamassa, marjat ja limen kuoriraastetta. Kääri pohja rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Kuorruta kakku ja koristele marjoilla ja limeraasteella. Anna kakun tekeytyä viileässä mielellään useampi tunti ennen tarjoilua.
Miltä maistui?
Kesällä kaikki aistit avautuvat ja on ihana nauttia tuoreista raaka-aineista ja kasviksista. Jos itse saisin valita, voisin elää kesän uusilla perunoilla, kera voinokareen ja tuoreiden kasvisten.
Meillä savustetaan kalaa läpi vuoden, mutta juuri juhannuksena on tärkeää, että pöydästä löytyy lämmintä savukalaa, jonka valmistus jo itsessään on oma juhannusrituaali saunavihdan teon lisäksi. Koko setti ansaitsee täydet pisteet! Oma suosikkini oli tällä kerralla salaatti, jossa yhdistyivät sitruunan hapokkuus ja suussa poksuvat herneet ja pensasmustikat. Salaatti sopii myös grilliherkkujen kylkeen keventämään ateriaa.
Nyt kaikki nauttimaan yöttömästä yöstä ja tekemään juhannustaikoja. Ihanaa ja rentouttavaa juhannuksen aikaa!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.