Ihana jäätelökesä! Vilvoittele kotijäätelöllä ja raikkaalla mansikka-raparperijuomalla
On paahtavan helteinen kesäpäivä, aurinko porottaa ja kaipaat viilennystä. Tehdäänkö virkistykseksi pirskahtelevaa vesimeloni-mansikkajuomaa ja pehmeän kermaista kotijäätelöä, jossa maistuvat syvän täyteläinen pistaasi ja raikas mansikka?
Jäätelöstä on moneksi ja siitä syntyy hetkessä myös näyttävä jäätelökakku, joka on täydellinen tarjottava kesän yllätysvieraille.
Kuumimman kesäpäivän virvoittaa maukas vesimeloni – Mansikkaspitz. Tämä kädenkäänteessä valmistuva juoma maistuu niin lapsille kuin aikuisille. Tarvitset vain mehevän vesimelonin ja kourallisen mansikoita. Voit pilkkoa kokonaisen vesimelonin valmiiksi pakastimeen ja valmistaa juomaa tarpeen mukaan. Jos palat ovat täysin jäätyneitä, ota ne hieman aiemmin hetkeksi pöydälle ennen valmistusta, jotta soseuttaminen on helpompaa.
TARVITSET:
1 vesimeloni
mansikoita
lime tai sitruuna
ripaus suolaa
Tee näin:
- Pese vesimeloni ja kuutioi siitä sopivan kokoisia kuutioita.
- Laita vesimelonin palat pakastimeen vähintään 2 tunniksi, jotta ne muuttuvat kohmeisiksi.
- Soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä vesimelonikuutioista ja tuoreista mansikoita juoma. Lisää ripaus suolaa ja purista limen tai puolikkaan sitruunanmehu joukkoon. Sekoita. Tarjoile kylmänä.
Jäätelössä yhdistyy moni nautinnollinen asia ja se on lähes kaikkien kesäherkku.
Itse tehty jäätelö on yllättävän helppoa valmistaa, etkä tarvitse siihen välttämättä jäätelökonetta. Muutaman raaka-aineen jäätelö syntyy kauravispistä ja kondensoidusta maidosta. Makua voi vaihdella fiiliksen mukaan.
Vegaanisen jäätelön valmistus onnistuu kaurakermalla ja kondensoidulla kookosmaidolla. Kondensoitua maitojäätelöä ei tarvitse sekoittaa pakastamisen aikana ja siksi se on nopea ja helppo valmistaa.
Valmista samalla vaivalla kaksi eri makua tällä samalla pohjareseptillä. Jaa kauravispi ja kondensoitumaitovaahto kahteen osaan ja mausta toinen puoli pistaasilla ja toinen mansikalla ja raparperilla. Voit käyttää halutessasi myös pelkkää mansikkaa. Voiko jäätelön valmistus olla näin helppoa.
TARVITSET:
5 dl Flora-vispiä
1 prk kondensoitua maitoa (makea kookosmaito)
½ prk pistaasitahnaa
70 g pistaasia (kuorittuja ja suolaamattomia)
100 g mansikoita ja pätkä (10 cm) raparperia
1rkl sokeria
pieni ripaus sormisuolaa
Tee näin:
- Vaahdota kerma paksuksi vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito kerman joukkoon ja vatkaa sileäksi vaahdoksi.
- Jaa kermaseos kahteen kulhoon ja laita toinen kulho odottamaan jääkaappiin.
- Lisää toiseen pistaasitahna ja sekoita.
- Rouhi veitsellä kuorittuja pistaaseja rouheeksi ja lisää ripaus sormisuolaa pistaasirouheeseen. Sekoita kevyesti.
- Kaada seos pakastuksen kestävään kannelliseen astiaan ja ripottele pinnalle hieman suolattua pistaasirouhetta.
- Pakasta vähintään 6 tuntia tai anna olla yön yli pakastimessa. Ota jäätelö ajoissa sulamaan, ennen tarjoilua.
- Valmista mansikka- raparperijäätelö:
- Keitä kattilassa ripaus sokeria pilkottu raparperi ja jäähdytä. Lisää tuoreet mansikat ja soseuta sauvasekoittimella.
- Lisää jääkaappikylmä marjapyre ja kauravispi kondensoituun maitovaahtoon. Sekoita kevyesti.
- Pakasta vähintään 6 tuntia tai mielellään yön yli. Ota jäätelö sulamaan noin 20 min. ennen tarjoilua, jotta esim. jäätelöpallojen pyörittäminen on helpompaa.
- Tarjoa jäätelön lisänä tuoreita mansikoita.
Helppo klassinen jäätelökakku 3 Kaverin jäätelöstä
En voinut olla huomioimatta tätä ihanan perinteistä jäätelökakkureseptiä Kia Arpian ja Tara Junkerin Kesäruokapäiväkirjassa. Tämä kaunis opus on täynnä mitä ihanampia kesäruokia. Klassinen jäätelökakku valmistetaan Kolmen kaverin jäätelöstä, josta syntyy kaunis kakku suoraan purkista. Tämä itähelsinkiläinen jäätelötehdas sijaitsee muuten Kivikossa.
Kolmen kaverin jäätelöt valmistetaan aidoista raaka-aineista, ilman keinotekoisia lisäaineita. On kiva suosia Itä -Helsingissä valmistettuja tuotteita. Jäätelökakkuun tarvitset purkkijäätelön lisäksi, valmista keksitaikinaa, vadelmia, kanamunaa ja sokeria.
TARVITSET:
1 prk jäätelöä
200 g vadelmia (tai haluamiasi marjoja)
2 rkl sokeria
valmista keksitaikinaa
Marenki
2 kanamunan valkuaista
1 ¼ dl sokeria
½ tl sitruunanmehua
Tee näin:
- Sulata keksitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Irrota jäätelöpurkin kansi, mutta jätä jäätelö pakastimeen. Painele neljä keksipalloa kannen sisälle tasaiseksi kiekoksi.
- Irrota kiekko kannesta ja paista uunissa 10 min. Jäähdytä.
- Keitä pakastevadelmat ja sokeri kasarissa soseeksi ja anna jäähtyä.
- Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kevyeksi vaahdoksi. Lisää sokeri ruokalusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes marenkivaahto on kiinteää ja kiiltävää. Lisää sitruunamehu ja sekoita hetki.
- Ota jäätelö sulamaan pöydälle hetkeksi. Laita keksikiekko tarjoiluvadille ja levitä päälle jäähtynyt vadelmahillo. Voit käyttää halutessasi myös tuoreita marjoja.
- Leikkaa saksilla jäätelöpurkki sivulta auki ja poista pakkaus niin, että jäätelö pysyy ehjänä. Nosta jäätelö keksin päälle ja paina hieman, jotta jäätelö pysyy paikallaan. Levitä marenki tasaisesti pintaan, niin että jäätelön pinta on kokonaan peittynyt. Pyöritä veitsenkärjellä pintaan pyörteitä ja paahda kaasupolttimella pinta kullanruskeaksi. Tarjoile vadelmasoseen tai tuoreiden marjojen kanssa.
Miltä maistui?
Itsetehdyn jäätelön valmistaminen on helpompaa kuin uskoisit, ja mitkä maut! Pistaasijäätelössä paahdetut pähkinät tuovat syvyyttä ja hienostuneisuutta, joka vie ajatukset italialaiseen gelateriaan. Mansikkajäätelössä puolestaan maistuu kesä pellon laidassa – makea, mehukas ja täydellisen viilentävä. Tarjoile kulhossa, vohvelissa tai suoraan lusikalla pakastimesta. Nämä jäätelöt ovat juuri sitä mitä kesä kaipaa.
Jäätelökakussa on jotain niin nostalgista. Lopputulos näyttää siltä, kuin olisit käyttänyt sen tekemiseen tunteja, vaikka koko herkku syntyy hetkessä. Paistettu keksipohja tuo kakkuun kivaa rakennetta ja kakun sydämenä voi käyttää tuoreita marjoja. Jäätelökakku is best!
Viilentävä vesimeloni-mansikkajuoma on täydellinen juoma kuumuuteen. Juoman juju on siinä, että siinä on ripaus suolaa, joka tasoittaa makua. Helteiden jatkuessa on hyvä huomioida elimistön suolan tarve, ja mikä olisikaan parempi drinkki kesään. Tämä vaaleanpunainen juoma kuplii kesää ja saa nautiskelijat hymyilemään jo ennen ensimmäistä jäätelölusikallista.

Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.