Jos isänpäivänä herkutellaan, niin herkutellaan sitten kunnolla!
Ensi viikonloppuna juhlitaan isejä. Parasta hemmottelua isälle on kattaa pöytään runsas brunssi, jonka ääressä viihtyä pitkään yhdessä. Tarjottavat voi valmistaa lähes valmiiksi jo edellisenä iltana, jolloin juhlapäivänä voi keskittyä kahvinkeittoon ja nautiskeluun. Uunissa paistettu juustokakku ja muhkea foccacia kutsuvat yhteisen pöydän ääreen.
Eläköön kaikki isät!
Isänpäivä on juhlapäivä, jota vietetään isien kunniaksi ja muistoksi aina marraskuun toisena sunnuntaina. Isänpäivää on alettu virallisesti juhlia liputuksella vuonna 2019 ja sen vietto on koettu yhtä tärkeäksi kuin äitienpäivän juhliminen keväällä. Isät ansaitsevat päivänsä ja hemmottelunsa. Nyt tehdäänkin sellainen brunssi, jonka lapset saavat helposti kasaan aikuisen avustuksella.
Kysyessäni mieheni lisäksi muutamalta muulta isältä mikä isänpäivässä on parasta, vastaukset tulivat kuin yhdestä suusta. Isät arvostavat perheen yhdessäoloa ja lasten kanssa vietettyä aikaa. Lasten saaminen on usein elämän yksi kohokohdista ja sitä onkin ihanaa juhlia.
Isänä olemisessa ja isäksi kasvamisessa on kuitenkin monia sävyjä. Aina on myös niitä, joille isänpäivään liittyy haikeutta, kaipausta ja surua. Myös näitä isiä ja isyyden kanssa kipuilevia on syytä muistaa edes ajatuksissamme.
Lapset hoitavat koristelun
Meillä lapset haluavat osallistua isänpäivävalmisteluihin mahdollisimman vähän, joten helpotamme asiaa niin, että paistettu juustokakku tehdään edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin tekeytymään. Näin lapsille jää aamuiseksi tehtäväksi kakun koristelu ja tarjolle pano. Pöydänkin voi halutessaan kattaa valmiiksi jo edellisenä iltana.
Elämme vieläkin erityistä aikaa, jolloin täytyy huomioida riskiryhmät, juhlapäivistä kuitenkaan luopumatta.
Pakkaa kakku kauniiseen laatikkoon ja vie se yllätykseksi isovanhempien oven taakse.
Isänpäivää voi viettää myös videopuhelun välityksellä jutellen sekä kahvia ja kakkua nauttien.
Uunissa paistettu juustokakku on kakkujen kuningatar
Kerrotaan, että juustokakut ovat saaneet alkunsa Amerikasta, mutta todistettavasti juustokakkuja on valmistettu jo montaa sataa vuotta sitten antiikin Kreikassa. Tuhdista juustokakusta riittää tarjottavaa isommallekin porukalle tai halutessaan voi tehdä kaksi pientä kakkua.
K-ruoka sivustolla on useita reseptejä paistettuihin juustokakkuihin. Klassinen amerikkalainen juustokakku ei paljoa esittelyjä kaipaa ja se onkin monen suosikki. Itse olen ollut ihastunut Viimeistä murua myöten -blogin ohjeeseen, jossa kaikki komponentit ovat kohdillaan. Kakku on täydellistä ja sitä voi varioida eri tavoin. Jaan sen ohjeen nyt myös teille.
Juustokakku
200 g Digestive keksejä (12-14 kpl)
100 g voita
ripaus suolaa
Täyte:
600 g tuorejuustoa
2 dl sokeria
200 g creme fraichea
3 kanamunaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl vehnäjauhoja tai maizenaa
ripaus suolaa
Koristelu:
erilaisia marjoja
Tee näin: Murskaa Digestive keksit monitoimikoneessa tai muovipussissa. Laita keksit pussiin ja sulje pussinsuu toisella kädellä kiinni pitäen. Murskaa keksit esim. lihanuijalla tasaiseksi pieneksi muruksi pussin päältä hakaten.
Sulata voi ja lisää ripaus suolaa ja keksinmurut sekaan.
Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja taputtele keksinmuru pohjalle ja reunoille.
Nosta vuoka jääkaappiin kylmenemään. Lämmitä uuni 175 asteiseksi.
Vatkaa tuorejuusto ja sokeri sekaisin ja vatkaa lopuksi creme fraiche joukkoon. Vatkaa kanamunat yksitellen sekaan. Sekoita sitruunankuoriraaste, sitruunanmehu ja vehnäjauho joukkoon. Lisää lopuksi ripaus suolaa ja sekoita.
Kaada täyte pohjan päälle ja peitä vuoka foliolla.
Paista kakkua noin 50 minuuttia. Kytke uuni pois päältä ja jätä uuninluukku raolleen.
Jätä kakku jäähtymään uuniin tunniksi. Nosta kakku tämän jälkeen pöydälle jäähtymään ja lopulta jääkaappiin.
Tarjoile kakku kylmänä marjojen kera.
Suolaisennälkään muhkeaa focacciaa
Isänpäivämme toinen päätarjottava on suolainen focaccia. Foccacia on italialaisen leipäkulttuurin kulmakiviä; leipää on perinteisesti paistettu avotulella ja sen juuret ovat syvällä Italian historiassa.
Focaccia on tyypillisesti suorakaiteen muotoinen 3-4 cm. korkuinen litteä suolainen leipä, jonka teossa käytetään reilusti laadukasta öljyä. Leivän voi täyttää rosmariinilla, valkosipulilla, oliiveilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ym. Päälle kannattaa ripotella hyvää sormisuolaa.
Foccaciaa voi varioida täysin oman mielensä mukaisesti. Leipä on parasta uunituoreena, mutta hyvin säilytettynä se maistuu myös seuraavana päivänä. Itse leivoin leivän suorakaiteen mallisen vuoan puutteessa isoon kakkuvuokaan, ja hyvä tuli niinkin.
Tässä reseptissä käytetään tavallista hiivaa ja minulta kysytäänkin usein, onko se kuivahiivaa parempaa. K-ruoka sivustoilta löytyy vastaus tähänkin ongelmaan. Itse käytän usein kuivahiivaa, mutta foccacian leivonnassa, jolloin taikina on yön jääkaapissa, suosittelen tuorehiivaa, koska se kohoaa paremmin. Yleisesti kuivahiivan etu on, että se säilyy paremmin, joten sitä on helppo varastoida kaappiin.
Focaccia
Tarvitset:
½ palaa tuorehiivaa
2 tl suolaa
3 ½ vettä
7 dl vehnäjauhoa
½ – 1 dl oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
Tee näin: Tee taikina edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin hiljalleen kohoamaan. Taikinaa ei tarvitse erikseen vaivata, vaan sen voi sekoittaa puukauhalla sekaisin. Laita paistovuoan pohjalle leivinpaperi ja pirskottele pohjaan reippaasti oliiviöljyä. Kaada taikina vuokaan ja peitä se yön ajaksi keittiöliinalla tai kelmulla. Anna taikinan kohota hiljalleen vähintään 8 h jääkaapissa.
Aamulla laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Nosta vuoka hyvissä ajoin jääkaapista huoneenlämpöön kohoamaan. Painele taikinaan sormilla reikiä ja pirskottele focaccian pinta runsaalla oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle ainakin tuoretta rosmariinia ja sormisuolaa. Paista foccaciaa noin 25 minuuttia uunista riippuen. Tarkkaile leipää paistaessa, että se ei tummu liikaa.
Vinkki! Halutessasi voit tehdä foccacian aamulla ja liottaa hiivan 37 asteiseen veteen. Lisää kuiva-aineet ja vaivaa taikinaa hetki. Lisää lopuksi vaivaten ½ dl öljyä ja anna taikinan kohota 30 min. Tämän jälkeen toimi samalla tavoin kuin edellisessä ohjeessa ja pirskottele öljy, paina sormilla reikiä taikinaan ja lisää rosmariini ja sormisuola. Anna taikinan vielä tässä vaiheessa kohta 45 minuuttia ja lopuksi paista foccaciaa noin 25 minuuttia.
Focaccia on herkullista sellaisenaan, mutta meillä sitä tykätään dipata hummukseen. Isänpäivänä tarjolle voi laittaa myös leikkelelautasen, jossa on vaikka muutamaa aromikasta juustoa.
Koska meillä lapset hoitelevat tarjoilun ja esillepanon on pöydässä sitä mitä lapset on sinne keksineet laittaa tarjolle. Kiva ja kevyt vastapaino tuhdille juustokakulle ja on hedelmätarjotin, josta jokainen voi napsia suosikkihedelmiään.
Tärkeintä on yhdessä vietetty aika ja kiireettömyys.
Miltä maistui?
Juustokakku on mehevyydellään ja marjojen kanssa tarjoiltuna kaikkien suosikki. Sen sitruunainen maku taittuu koko perheen suuhun ja se sai täydet viisi pistettä. Kakku on niin riittoisa, että sitä riittää nautittavaksi useampaan herkuttelukertaan. Lapset pitivät erityisesti paistetusta kaurakeksi-pohjasta. Jos haluat rukiinpaa makua, kannattaa valita täysjyväkeksiä.
Foccacia ansaitsee myös täydet viisi pistettä. Sen kuohkeus ja suolainen pinta vievät kielen mennessään. Foccacia on herkkujen herkku ja sitä voi muuntaa omaan makuunsa mihin suuntaan vain, samoin kuin esimerkiksi pizzaa.
Toivotan ensi sunnuntaille rentoa otetta keittiöön ja ikimuistettavia hetkiä perheen kesken. Juhlitaan kaikkia isejä ja osoitetaan välittämistä herkullisten tarjottavien ja yhdessäolon merkeissä.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.