Lihattoman lokakuun lohturuoka kasvislasagne syleilee makuhermoja
Lihatonta lokakuuta on vietetty meillä useamman vuoden ajan. Onkin virkistävää osallistua omilla valinnoilla ilmastonmuutostalkoisiin ja lisätä reilusti kasviksia ruokavalioon. On aivan väärä luulo, että kasvisruoka olisi mautonta. Parhaimmillaan se voi viedä makunystyrät täysin uusiin ulottuvuuksiin, kunhan ruoan maustaa oikein. Mehevä kasvislasagne on syysiltojen täydellistä lohturuokaa. Ateria päätetään syntisen hyvällä tiramisulla.
Meidän perheen lapsilta kysyttäessä, heidän lempikasvisruokansa on kasvislasagne tai pizza. Lasagne tunnettiin jo muinaisessa Roomassa ja se on säilyttänyt suosionsa myös tämän päivän ruokapöydissä. Internetin salaisen maailman mukaan eniten googlattu resepti on lasagne. Vanhan italialaisen uskomuksen mukaan täydellinen lasagne on viiden kerroksen korkuinen keko, suussa sulavaa herkkua. Reseptejä on moneksi ja jokaisella on herkun valmistamiseen omat niksinsä.
Itse en ole syönyt punaista lihaa useampaan vuosikymmeneen ja nyt osa omasta nuorisostani seuraa jalanjäljissäni. He ovat hyvin tietoisia ilmastonmuutoksesta ja sen seurauksista ja haluavat siksi välttää lihansyöntiä. Kasvavat nuoret tarvitsevat kuitenkin paljon energiaa ja proteiineja, ja siksi ruuan tulee olla sekä ravitsevaa että täyttävää.
Kotimme kuiva-ainekaapissa on aina jos jonkin sortin tomaattisäilykkeitä, pastaa ja lasagnelevyjä. Mutti-kirsikkatomaattisäilykkeet ovat täydellisen hyviä ja sopivat syvän makunsa ansiosta lasagnen pohjaksi.
Lasagneni sydän ja salaisuus on täydellisen mausteinen tomaattikastike. Valkokastikeen sen sijaan oikaisen käyttämällä vedellä notkistettua mascarponea ja juustoraastetta.
Käytän tomaattikastikkeessani tomaattien lisäksi porkkanaa, sipulia, valkosipulia, suolaa, mustapippuria, siirappia ja paljon yrttejä. Reilu kourallinen tuoretta basilikaa, oreganoa ja timjamia tekee ihmeitä. Kuivat yrtit ajavat saman asian, mutta lisää ne aiemmin kastikkeeseen.
Kasvislasagnen valmistamisen voi aloittaa munakoisojen itkettämisellä. Lapsista munakoisojen itkettäminen kuulostaa rääkkäykseltä ja nuorimmaisella tulee suru, kun näkee munakoisojen pinnalla ”kyyneleitä”. Tätä brutaalia toimenpidettä ei kannata kuitenkaan jättää välistä, koska silloin munakoiso tiristää ylimääräiset mehut itsestään ulos, eikä lopputulos ole vetinen.
Ripottele munakoisojen pintaan suolaa ja odota hetki. Pienen itketyksen jälkeen pyyhi munakoisojen pinta, vaikka talouspyyhkeellä ja roiski oliiviöljyä munakoisojen pintaan ja rouhi muutama kierros mustapippuria ja suolaa päälle. Itse laitan aina paahtaessa pienen sipaisun siirappia kasvisten pintaan ja näin makeus pyöristää maut. Kesäkurpitsoille riittää vain öljyn pirskoittelu ja suola, mustapippuri ja sipaus siirappia. Uuniin 225 astetta noin 10-15 min. Paista kuitenkin niin kauan, että kasvisten pinta on ruskea tai lähes mustaksi paahtunut.
Tarvitset:
1-2 munakoisoa
1 kesäkurpitsa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
sipaus siirappia
Tomaattikastike
Tomaattikastike tekeytyy kuin itsekseen ja sen voi laittaa liedelle porisemaan myös jo ennen paahtohommia, jos siltä tuntuu. Lorauta kattilan pohjalle oliiviöljyä ja lisää kirsikkatomaatit. Raasta iso porkkana ja pilko sipulit ja chili sekaan. Kuullota öljyssä ja lisää jonkin ajan päästä kirsikkatomaattisäilykeet ja mausteet. Anna kastikkeen kiehua liedellä miedolla lämmöllä jonkin aikaa ja lisää tarvittaessa 1 dl vettä ja sekoita tomaattipyree sekaan ja anna sen tekeytyä hellalla niin pitkään, että pääset latomaan lasagnea vuokaan. Tomaattikastike kannattaa maustaa rohkeasti, koska munakoisot imevät makuja!
Tarvitset:
reilu kourallinen tuoreita kirsikkatomaatteja
240 g kirsikkatomaatti säilykettä (Mutti)
120 g tomaattipyreetä
1 iso porkkana raastettuna
1-2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2-3 rkl oliiviöljyä
1 dl vettä
chiliä
tuoretta basilikaa
tuoretta timjamia
suolaa (maun mukaan)
hyppysellinen mustapippuria
1-2 rkl siirappia / hunajaa
Lisäksi tarvitset:
300 g mascarponejuustoa
1 dl vettä
150 g juustoraastetta
pala Pecorino tai parmesanjuustoa
tuoretta basilikaa
tuoretta timjamia
3 rkl oliiviöljyä
10 -12 kpl lasagnelevyjä
Tarjoiluun: kirsikkatomaatteja ja yrttejä
*Jos haluat tehdä lihaversion paista 400g paistijauhelihaa hyvin maustettuna ja lisää lopuksi tomaattikastikkeen sekaan. Myös lohi sopii erinomaisesti tähän versioon. Käytän silloin vain sipulin tilalla reilusti purjoa. Lohi kuutioidaan sopiviksi suupaloiksi ja lisätään raakoina paloina tomaattikastikkeen päälle.
Usein lasagnevuoka on suorakulmainen, näin lasagnelevyjen latominen on helpompaa. Minä tykkään kuitenkin tehdä pyöreään vuokaan, koska näin vuoasta tulee korkea. Napsaisen aina lasagnelevystä kulmat pois ja näin kaksi levyä menee vierekkäin vuokaan. Reunoille ladon epämääräisiä paloja.
Lorauta vuoan pohjalle oliiviöljyä. Aloita tomaattikastikkeella, lado päälle munakoiso ja kesäkurpitsa ja basilikanlehdet ym. yrtit. Tämän komeuden päälle lasagnelevyt ja sen päälle muutama ruokalusikallinen notkistettua mascarponea ja juustoraastetta reilusti. Toista niin usein, kun kerroksia riittää. Varmista, että päällimmäiseksi jää tomaattikastiketta. Lopuksi kuorruta koko komeus reilulla juustoraasteella. Itse raastan aina jääkaappiin jääneet juustonpalat lasagnen päälle, mitä sillä hetkellä nyt sattuu löytymään. Kypsennä uunissa kauniin kuplivaksi 200 astetta noin n. 40 minuuttia riippuen uunin tehosta.
Lopuksi tulee malttamattomalle kriittisin hetki! Anna kasvislasagnen vetäytyä rauhassa, ainakin 15 minuuttia. Koristele basilikalla ja tuoreilla kirsikkatomaateilla.
Jälkiruoka tiramisu
Jälkiruoaksi tein simppelit tiramisulasit jäljelle jääneestä mascarponesta, cantucci kekseistä ja vispikermasta. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää mascarpone ja sokerit, sekoita tasaiseksi massaksi. Kostuta Cantucci keksit vahvalla kahvilla ja pilko sopiviksi suupaloiksi. Lado ensin keksinpaloja lasinpohjalle, päälle mascarponevaahtoa ja toista kunnes lasi on täynnä. Lopuksi hunnuta päällinen tummalla kaakaolla. Laita jälkiruoka hetkeksi jääkaappiin tekeytymään.
Tarvitset:
2dl vispikermaa
100 g mascarponea
½ dl vahvaa tummaa kahvia
½ dl sokeria
2 tl vanilijasokeria
2 rkl tummaa kaakaota
12 kpl Cantucci keksejä
Lisäksi: Pieniä laseja annosten kokoamiseen
Miltä maistui?
Meillä kaikki rakastavat lasagnea sekä tiramisua. Tämä kokonaisuus sai täydet viisi pistettä joka ikiseltä perheenjäseneltä. Lasagnen täyteläinen koostumus oli mascarponen ansioista varsin mykistävää. Paahteiset kasvikset antoivat ihanan syvän maun ja ruoka oli täyttävää ja sitä oli tarpeeksi.
Lopuksi paljastettakoon, että tein myös lihaa sisältävän version, koska osa nuorisosta sitä vaatimalla vaati! Täydet pojot siitäkin. Ruuanlaitto ei ole ryppyotsaisten touhua. Ruokaa tehdään rakkaudella kunkin perheen tarpeiden mukaan.
PS. K-Ruoka -sivustolta löydät lisää herkullisia lasagne-reseptejä, kuten linssilasagne ja pinaattilasagne, joita kannattaa myös testata.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.