Raikkaassa pääsiäismenussa maistuvat vihreä parsa, sitruuna ja kevään yrtit
Tänä vuonna pääsiäispöydässä hurmaa risotto Primavera, joka saa makunsa vihreästä parsasta ja kevään yrteistä. Alkupalaksi nautitaan helppotekoisia avokadotäytteisiä kananmunia ja aterian kruunaa ihana kirpsakka sitruuna- marenki juustokakku, joka muistuttaa maultaan lapsuuden jäätelökakkua.
Kevät keikkuen tulevi, mutta silti sen merkit alkavat olla ilmassa: Ihana tietoisuus siitä, että talvi on selätetty ja kesää kohti mennään. Päivät ovat selkeästi pidempiä ja iltalenkillä saattaa kuulua jo mustarastaan vieno liverrys. Odotukset ovat jo kevään suurimmassa ruokajuhlassa, pääsiäisessä.
Pääsiäisen aikaan liittyy paljon perinteitä ja se näkyy myös pääsiäisajan tarjoiluissa. Harvempi enää paastoaa ennen pääsiäispyhiä, mutta ennen sitä oltiin 40 vuorokauden paastolla ja sen jälkeen pääsiäisajan herkut tuntuvat luksukselta.
Nykyään pääsiäispaaston ovat korvanneet hyvä ruoka ja yhdessäolo.
Kaikkien aikojen rakastetuimmat pääsiäisen ruokaohjeet löydät K-ruoka-sivustolta. Sivustolle on koottu kaikki herkullisimmat reseptit ja vinkit, jotta pääsiäiseen virittäytyminen olisi mahdollisimman helppoa.
Italialainen klassikko risotto on pääsiäisen täyteläinen ja iki-ihana herkkuruoka.
Rakkaudella valmistetun risoton valmistus käy rentoutusharjoituksesta ja siihen kuluu hieman aikaa, mutta se on sen väärti. Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka odottavat joka kevät parsojen ilmestymistä kauppoihin ja ryntään sinne heti kun hennot tankoparsat ovat ilmestyneet, parsarisotto tietysti mielessä.
Risotto Primavera pursuaa vihreää parsaa ja keväisiä yrttiä. Valmistin risoton K-ruoka -sivuston reseptiä mukaillen. Primavera-risottoon tulee täyteläinen vihersose parsasta, herneistä, pinaatista ja reilusta määrästä yrttejä. Lisänä on kaunis ja houkuttava väri! Aloita risoton valmistus kokoamalla kaikki tarpeet esille ja esivalmistele kaikki raaka-aineet mitä suinkin pystyt. Käytä risoton valmistuksessa aina puukauhaa tai nuolijaa. Näin riisin rakenne ei mene rikki sekoittaessa.
Risotto Primavera
Tarvitset:
2 valkosipulinkynttä
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2-3 rkl voita
3 dl risottoriisi
2 dl kuivaa valkoviiniä (alkoholiton)
oliiviöljyä
1 sitruuna
parmesaania
Tee näin:
- Kiehauta ensin kasvisliemi, eli litra vettä ja lisää kasvisliemikuutio.
- Pilko salottisipuli aivan pieniksi kuutioiksi ja kuullota sipuleita hetki oliiviöljyssä. Lisää riisi ja kuullota niin, että riisi on läpikuultavaa.
- Lisää valkoviini, myös tuore omenamehu käy. Sekoita risottoa aluksi koko ajan.
- Kun viini on haihtunut, lisää kasvislientä loraus kerrallaan, niin kauan kunnes liemi on imeytynyt lähes kokonaan. Jatka kunnes riisi on a la dente (n. 20 min).
- Sekoita joukkoon vihersose ja sitruunan mehu sekä -kuori.
- Sammuta levy ja lisää kylmä voi kuutio kerrallaan ja sekoita voimakkaasti. Näin riisistä vapautuu tärkkelystä ja risotto on ihanan täyteläisen makuista.
- Lisää lopuksi raastettu parmesaani ja mustapippuria.
- Nosta annokset lautaselle ja raasta päälle lisää parmesaania, lisää parsan nuput ja yrttejä.
Vihersose
Parsaa (nippu)
pinaattia (kourallinen)
1 ps pakasteherneitä
1 ruukku basilikaa
(muita yrttejä)
vettä
suolaa
mustapippuria
Tee näin:
- Napsauta parsoista puumaiset kannat pois ja keitä suolalla maustetussa vesitilkassa 2 min. Ota parsan nuput erilleen.
- Siivilöi parsat ja käytä kylmän veden alla. Nappaa pieni kuppi keitinvettä talteen.
- Laita blenderin kulhoon parsat, nippu pinaattia, kourallinen basilikaa (halutessasi muita yrttejä) ja sekoita tasaiseksi. Jos et omista blenderiä myös sauvasekoitin toimii. Lisää tarvittaessa parsan keitinvettä ja tilkka oliiviöljyä. Voit puristaa sekaan myös sitruunamehua ja lopuksi rouhaisu mustapippuria.
Kananmunista valmistuu pääsiäispöytään ihania alkupaloja. Paholaisen munat syntyvät helposti risoton ollessa liedellä. Toki älä unohdu munien pariin risoton alkuvaiheessa, jossa risotto vaatii jatkuvaa sekoittelua ja liemen lisäämistä. Muna symbolisoi pääsiäisenä uutta elämää ja elämän jatkumoa. Kanamunat ovat varsin suosittua ja monipuolista pääsiäisruokaa ja niistä saa valmistettua helposti monenlaista nopeasti valmistuvaa tarjottavaa.
Pääsiäisjälkkärinä toimivan sitruuna-marenkijuustokakun voi tehdä hyytymään jääkaappiin jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Marenkihunnun voi lisätä halutessaan juuri ennen tarjoilua. Sanotaan, että moni kakku päältä kaunis, mutta tämän kakun juju on kirpeä sisus, jonka vastapainona on pumpulimainen marenki. Seuraa kakun valmistuksessa K-ruoka sivuston helppolukuista reseptiä. Jos et omista kaasupoltinta, älä huoli kakku maistuu samalta, vaikka et pintaa liekittäisi.
Sveitsiläinen marenki kuumennetaan vesihöyryssä 60 asteiseksi. Näin sokeri sulaa ja marenkimassa on paksua, kiiltävää ja notkeaa. Marenki säilyy pari päivää jääkaapissa suljetussa rasiassa ja sillä voi päällystää kakun juuri ennen tarjoilua.
Pieni vinkki! Laita irtopohjavuoan reunoille muovikalvoa, näin kakku irtoaa kauniisti. Jos sinulla ei ole kalvoa, voit leikata leivinpaperista sopivat suikaleet vuoan reunoille. Sitruuna-juustokakun voi laittaa pakastimeen kylmenemään, ennen marengin levittämistä. Näin varmistat, että kakku ei lämpene, vaikka käyttäisit kaasupoltinta.
Miltä maistui?
Tämä pääsiäismenu oli kiva ja kevyt kokonaisuus. Alkupaloiksi nautitut munat olivat samanhenkisiä kuin Primavera-risotto. Risotto oli aivan täydellistä ja se sai ihanan kermaisen rakenteen, kun lopuksi malttoi lisätä voita.
Niin kaunis annos ja mikä maku!
Vihersoseen täyteläinen maku ja väri pääsivät risotossa kauniisti esille. Jälkiruoaksi tarjoiltu kakku oli samalla kirpeää ja aivan hattaraisen makeaa. Laitoin sekaan reilusti sitruunaa sekä myös hieman limemehua. Niin raikas ja ihana kakku, joka on samalla näyttävä ilmestys. Kokonaisuus saa täydet pisteet.
Ihanaa pääsiäisen aikaa kaikille!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.