Koomikko Saana Peltola voitti pelkonsa ja tekee nyt arjestaan huumoria

Stand up -koomikko Saana Peltola muistelee kauhulla nuoruusvuosiaan Kontulassa, mutta pitää itähelsinkiläisiä kivana yleisönä. Koomikkona hän on siirtynyt maailmanangstista henkilökohtaiseen ja nauraa asioille, jotka ovat brutaalilla rehellisyydellä tarkasteltuna surkuhupaisia.
Asut nykyään Suomenlinnassa. Millainen on suhteesi Itä-Helsinkiin?

Käyn täällä harvoin, mutta asuin 18-vuotiaana kimppakämpässä Kontulassa. Ryyppäsimme ostarin kapakoissa ja raahasimme jätkiä kämpillemme jatkoille. Se oli hirveää aikaa.

Myöhemmin asuin vähän aikaa alivuokralaisena erään pariskunnan kodin yläkerrassa Marjaniemessä. Se taas oli ihan erilaista elämää.

Oletko käynyt idässä keikoilla?

Esiinnyin kesällä Puotilan kartanon Svenkka Stand Up -klubilla, joka pidettiin kartanon isossa puutarhassa. Paikka oli tosi kiva ja tunnelmallinen.

Miten päädyt stand up- koomikoksi?

Kaverini kokivat, että olen hauska, ja he patistivat minua stand up -kursseille. Itseäni ajatus kauhistutti. Kun täytin 30 vuotta, ystäväni olivat jopa keränneet rahat kurssia varten, mutta ajattelin etten pysty ja käytin rahat astanga joogaan ja johonkin tanssikursseihin.

Kun jäin äitiyslomalle, olin tehnyt jonkun aikaa radiodokumentteja, ja aloin pohtia, mitä tekisin seuraavaksi. Kun kerroin ystävälleni haluavani floristiksi (visioin sommittelevani kauniita kukkakimppuja jossain kauniissa töölöläisessä kivijalkaliikkeessä) ystäväni sai raivokohtauksen ja huusi, että nyt turpa kiinni, menet sinne kurssille. Ajattelin, että nyt on pakko totella, ja menin.

Kurssilla meidän piti kirjoittaa kolmen minuutin setti, mutta itse sain kasaan vain kymmenen sekuntia. Kun esitin sen, muut kurssilaiset nauroivat ja se antoi minulle rohkeutta vetää ensimmäisen keikkani On The Rocksissa vuonna 2012. Keikka meni hyvin, mikä oli pelastukseni. Myöhemmin kauheita lavakuolemia on kyllä tullut.

Mitä sitten tapahtui?

Tein heti alusta alkaen 100 keikkaa vuodessa. Se tarkoitti, että saatoin matkustaa viiden minuutin slotin takia Jyväskylään omalla kustannuksellani. Elääkseni tein hanttihommia, kuten työskentelin copywriterina.

Nykyään voin sanoa olevani ammatti-koomikko, tosin kärsin jatkuvasti hirveästi huijarisyndroomasta. Koomikoksi kun ei voi valmistua koulusta tai saavuttaa muuten muodollista pätevyyttä. Pitää vaan uskoa itseensä ja tehdä keikkoja.Olen mukana mm. viiden naisen All Female Panel -koomikkokollektiivissa. Pääpaikkamme on Manalassa ja lisäksi kierämme paljon ympäri Suomea. Omien settieni lisäksi toimin usein myös MC:nä, jolloin tehtäväni on lämmitellä yleisö iltaa varten ja pitää setti kasassa. Oma settini on valmiiksi kirjoitettua, kun taas MC:n työ on puhdasta improa.

Parasta on, kun yleisön kanssa onnistuu sulahtamaan yhteiseen huumorijunaan, se on kuin taikaa.

Nauretaanko idässä eri asioille kuin eteläisessä Helsingissä?

Helsinkiläinen yleisö on erilaista kuin Pohjanmaalla ja isoissa kaupungeissa on erilaista kuin pienissä. Helsingissä merkitsee eniten se, millainen klubi on, ei niinkään missä se on.

Mukavimpia esiintymispaikkoja ovat teatteriravintolat, kauhein taas kapakka, jonne kukaan ei ole tullut katsomaan esitystä vaan se tuntuu lähinnä häiritsevän kaikkea muuta.

Yleisesti voisin ehkä sanoa, että idässä yleisö on hieman rennompaa ja helpommin lähestyttävämpää.

Millaisista asioista teet huumoria?

Teemani ovat vaihtuneet vuosien varrella. Aluksi olin angstisempi blaastaaja ja halusin käsitellä maailman vääryyksiä. Minulla oli vähän naivi vaikuttamisen halu.

Ajattelin, että kun tuon vääryydet esille, kaikki tajuu.

Nykyään settini on henkilökohtaisempi ja lähtee enemmän itsestäni. Idea voi lähteä esimerkiksi keskustelusta ystävän kanssa. Ystäväpiirissämme hauskuttaa brutaalin raaka rehellisyys omaa elämää ja rankkojakin aiheita kohtaan. Tykkään sekoittaa synkkiä ja erittäin kepeitä aiheita.

En pidä vitsailusta vitsailun takia (vaikka saatankin siihen joskus sortua), vaan tavoitteeni on, että huumorissani olisi myös jotain syvällistä ja koskettavaa.

Anna joku vinkki stand up -urasta haaveilevalle.

Juuri nyt on kyllä tosi huono aika aloittaa. Haalisin alan kirjallisuutta, menisin kurssille ja katsoisin Netflixistä erityyppisiä settejä laidasta laitaan. Omia suosikkejani ovat Hannah Gadsby ja Joni Koivuniemi, joka on eräänlainen zen-mestari lähiötwistillä. Hän on lopettanut, mutta toivon hänen vielä palaavan lavoille.

Muiden esityksiä ei kuitenkaan kannata katsoa kopioidakseen muita, vaan saadakseen kuvan koko genrestä ja nähdäkseen mitä kaikkea stand up voi olla. Tärkeintä on löytää oma tyylinsä.

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialainen BiBi-ravintola tarjoaa makuja, jotka tuovat ihmiset yhteen.

Minun reseptini
21.02.2024

King Kebab saapui Eastoniin! Testaa nämä annokset!

Suomen kovin kebabravintolaketju King Kebab on saapunut Itäkeskukseen! Löydät ravintolan Kauppakartanonkadulta Eastonin katutasolta.

Minun reseptini
03.05.2023

Stand up -koomikko Mebe myy salit täyteen Itä-Helsingissä

Stand up -koomikko Mebe pitää Itä-Helsingin stand up -tarjontaa yhtenä Suomen parhaimmista.

Summeri soikoon!
22.03.2023

TwentyTwo – Idän makein vohvelikahvila

Eastonissa sijaitseva kahvila TwentyTwo tarjoilee Helsingin makeimmat vohvelit, ja pannukakut, joissa ei suklaata säästellä.

Minun reseptini
04.04.2022

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje