Sovi treffit mustikkaan
Mustikanpoiminnan lomassa voi istahtaa mättäälle nauttimaan eväistä ja kuuntelemaan heinäsirkan siritystä ja metsän hiljaista huokailua. Juuri nyt marjaa on tarjolla niin runsaasti, että sangot täyttyvät hetkessä. Metsän oma superfood taittuu moneen ja siitä syntyvät myös kauden parhaat jälkkärit.
Itä-Helsingin havu- ja kangasmetsät tarjoavat upeat puitteet marjanpoimintaan. Meillä on sekä aurinkoisia rinteitä että hieman varjoisempia notkelmia, jossa mustikka viihtyy hyvin. Tänä vuonna marjaa on ollut tarjolla niin paljon kuin sitä on jaksanut vain poimia, ja harmi kyllä, nyt vaikuttaa siltä, että iso osa saaliista jää poimimatta.
Mustikka on luonnon villiä superfoodia
Kun oli lapsi, mummoni kehotti minua syömään paljon mustikkaa, koska se parantaa näköä. Ja oikeassa mummo olikin; mustikka on todellista villinä kasvavaa superfoodiamme täynnä monenlaisia terveyshyötyjä.
Jo reilu desi mustikoita päivässä tukee terveyttä ja hyvinvointia.
Mustikan sisältämien antioksidanttien tiedetään esimerkiksi ylläpitävän silmien terveyttä, ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja, muistiongelmia, 2-tyypin diabetesta. Runsaskuituisena marjana mustikka tukee hyvää myös suoliston hyvinvointia.
Keittiössä mustikka taipuu moneen ja jokapäiväisen ruuanlaiton lisäksi sitä voi myös pakastaa, kuivattaa, hillota tai mehustaa.
Mustikan varpu on helppo tunnistaa
Mustikoiden, kuten muidenkin metsämarjojen poimiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Marjametsään mennessä kannattaa varata mukaan reilusti juotavaa ja olla tarkkana suuntavaistonsa kanssa. Metsässä kulkiessa on hyvä valita maastosta selkeitä maamerkkejä ja kertoa vaikkapa naapurille metsään lähdöstään, ihan varmuuden vuoksi. Tänä kesänä ihmisiä on eksynyt metsästysreissuilla jo ennätykseksi asti.
Toki on niitäkin, joita marjanpoiminta ei kiinnosta ja siksi on hyvä, että Eastonin Citymarketista saa nyt mustikkaa 5 kg:n laatikoissa ja isompaa pensasmustikkaa rasioissa läpi vuoden.
Mustikan kilohinta vaihtelee tarjonnan mukaan, mutta kannattaa muistaa, että luonnonmarjojen myyminen on pääsääntöisesti verovapaata tuloa. Olenkin yrittänyt innostaa omaa nuorisoamme marjametsään tienaamaan, mutta heikoin tuloksin.
Itse nautin marjastuksesta eikä vähiten siksi, että pakkaan mukaan hyvät eväät. Parasta on jos mukaan saa hyvän ystävän, jonka kanssa vaihtaa kuulumisia ja nauttia kesäisen metsän rauhasta.
Ja sitten herkkuihin
K-ruokasivustoilta löytyy paljon hyviä mustikkareseptejä. Itselleni ne toimivat usein inspiraationa, jonka pohjalta kehittelen resepteistä omia versioitani. Yksi hyvin arkinen ohje on minusta ylitse muiden. Rakastan tätä mustikkaruispuuroa ja sitä on syöty meillä paljon pitkin vuotta.
Puuro kannattaa vatkata kylmänä vaahdoksi, jolloin se säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän. Parhaalta tämä puuro maistuu, kun sen hunnuttaa vaniljavaahdolla ja tuoreilla mustikoilla.
Maista jännittäviä mustikkaleipiä
Mustikka sopii myös makean ja suolaisen liittoon ja paahdetut mustikkaleivät ovatkin kokeilemisen arvoisia. Näitä leipiä voi varioida sen mukaan mitä kaapista löytyy. Omasta jääkaapistani löytyi tällä kertaa rasia Creme Bonjour -parmesaanijuustoa ja käytin sitä, mutta myös fetajuusto tai vuohenjuusto sopivat täytteeksi mainiosti.
Mustikkaleipiin tarvitset:
paahtoleipää
tuoreita mustikoita
parmesaani-tuorejuustoa ja basilikaa
voita paistamiseen
Tee näin: leikkaa paahtoleivän reunat halutessasi pois. Voitele palat tuorejuustolla ja asettele päälle mustikat ja basilikat. Laita leivänpalat päällekkäin ja asettele ne paistinpannulle, johon olet sulattanut nokareen voita. Paista kummaltakin puolelta muutama minuutti, niin että pinta saa kauniin värin. Lopuksi halkaise leivät kulmittain kolmioleiviksi ja nauti heti lämpöisenä.
Helppo paistos rakastaa jäätelöä
Lapsille mustikka maistuu monessa muodossa, mutta erityisesti kesän ensimmäisistä marjoista teemme usein ruis-mustikkapaistosta, joka maistuu ihanalle heti uunista nostettuna ja kermajäätelön kanssa tarjottuna.
Helppo paistos on nopea tekaista esimerkiksi vierasvaraksi. Paistos syntyy yhtä hyvin tuoreista mustikoista tai pakastemarjoista ja on nopeimmillaan uunissa jo viidessä minuutissa!
Miltä maistui?
No hyvältä tietenkin!
Lasten suosikki oli mustikkapaistos kera jäätelön.
Viileän jäätelön kera nautittu paistos sopiikin lämpimään kesäpäivään kuin aurinko taivaalle.
Juustoiset mustikkaleivät herättivät hieman ihmetystä, mutta maku vei mennessään ja nekin saivat täydet pisteet. Arkinen mustikkapuuro on lapsille jo niin tuttua huttua, että sitä on vaikea arvioida, mutta sitä voi sanoa kaikkien kestosuosikiksi.
Testin perusteella mustikka ansaitsee täydet pisteet. Mikä parasta, herkkua voi nyt käydä hamstaamassa pakastimet täyteen ja ihan ilmaiseksi. Onneksi kesää on vielä jäljellä, joten kehotankin kaikkia vetämään saappaat jalkaan ja nenän kohti mustikkamättäitä.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.