Syksyllä hurmaannutaan pataruoista
Syksyn tullen kaivetaan uunipadat esiin ja annetaan ruoan hautua rauhassa. Mehevässä Lyonin kanapadassa hapokas punaviinietikka ja ranskankerma tekevät kanalle ihmeitä. Tämä herkullinen pataruoka taipuu myös maukkaaksi kasvisruoaksi, kun kana korvataan tofulla.
Syksyn tullen alkaa tehdä mieli tuhdimpaa ja mausteisempaa ruokaa. Uunissa hautuvat helposti lähes itsekseen erilaiset padat, joiden valmistaminen on mielenkiintoista ja inspiroivaa. Voit käyttää pataruokiin lähes mitä tahansa lihaa, kalaa, sieniä tai kasviksia. Mitä pidempään hauduttelet ruokia matalalla lämmöllä, sitä mureampaa on lopputulos.
Helpotat kokkailun aloitusta, kun kokoat kaikki tarvittavat raaka-aineet pöydälle, luet reseptin ja mietit työjärjestyksen. Helpoimmissa pataresepteissä ainekset voi vain latoa päällekkäin ja laittaa ruoan uuniin hautumaan. Padassa tai kannellisessa uunivuoassa voi valmistaa halutessaan koko aterian. K-ruoka -sivustolta löytyy kootusti erilaisia pataruokia moneen makuun.
Lyonin kanapataan sopivat niin kanankoivet, kuin paisteleike tai rintafile. Padassa on erittäin etikkainen kastike, mutta ranskankerma pyöristää hapon mukavasti. Herkullisen kasvisversion saat käyttämällä kanan tilalla tofua, esimerkiksi Jalotofun maustettua paahtopalaa.. Ranskankerman voi vaihtaa maidottomaan versioon, käyttämällä kaurafraichea.
LYONIN KANAPATA
TARVITSET:
800 g broilerin rintafilettä / paistileikettä / broilerin koipia
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2–3 (90 g) salottisipulia
4-6 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
3 rkl Pirkka tomaattisosetta
1,5 dl punaviinietikkaa
1 dl vettä
1 rkl Pirkka kanafondia
1 laakerinlehti
3 rkl tuoretta ranskalaista rakuunaa hienonnettuna
tai 1 tl kuivattua rakuunaa
1 tlk (200 g) crème fraîchea (ranskankermaa, ei kevyt)
Tee näin:
- Ota broilerin fileet huoneenlämpöön 30 minuuttia aiemmin. Kuivaa broilerin fileet. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kuori ja hienonna salottisipulit. Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja poista kuoret. Kynnet saavat olla kokonaisia.
- Ruskista broilerit padassa voi-öljyseoksessa ja nosta lautaselle odottamaan. Lisää pataan sipulit ja tomaattisose, kuullota 5 minuuttia. Siirrä broilerit takaisin pataan. Nosta lieden lämpö ja kaada etikka pataan. Etikka saa sihahtaa pataan kaadettaessa. Keitä voimakkaasti kiehuttaen 5 minuuttia.
- Lisää vesi, kanafondi ja laakerinlehti. Peitä pata kannella ja anna hautua 15 minuuttia.
- Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen. Hienonna rakuuna.
- Kaavi ranskankerma kulhoon. Ota padasta 1 dl kuumaa lientä ja sekoita se muutamassa erässä kerman joukkoon. Valuta seos pataan ja sekoita joukkoon myös rakuuna.
- Nosta pata uuniin ilman kantta ja kypsennä vielä 35–40 minuuttia, kunnes broileri on kypsää. Tarjoa perunasoseen tai keitetyn riisin kanssa.
Lyonin pata maistuu perunasoseen kanssa
Padan kanssa tarjoiltava perunasose on hyvä tehdä jauhoisista perunoista. Perunalajikkeella on todella väliä, riippuen siitä mitä olet tekemässä.
Pirkka-perunapussien värit kertovat, mihin mitäkin perunaa kannattaa käyttää. Vihreissä pusseissa on kiinteitä perunoita, punaisissa jauhoisia ja keltaisissa monikäyttöisiä yleisperunoita. Kiinteissä perunoissa tärkkelyksen määrä on pieni. Ne sopivat keittämiseen, salaatteihin ja muihin ruokiin, missä perunan koossa pysyminen on tärkeää, Jauhoisissa perunoissa tärkkelyksen määrä on suuri, jolloin perunan rakenne hajoaa helpommin. Ne soveltuvat parhaiten uuniperunoiksi tai muussiin / soseeseen.
PERUNASOSE
TARVITSET:
1 kg jauhoista perunaa
vettä
1 ½ tl suolaa
2-2 ½ dl maitoa
30 g voita
Tee näin:
- Pese, kuori ja paloittele perunat. Laita kattilaan vesi kiehumaan.
- Lisää kiehuvaan veteen paloitellut perunat. Keitinvettä on hyvä olla niin paljon, että perunat peittyvät veteen.
- Anna kiehua kannen alla noin 15-20 minuuttia tai kunnes perunat ovat haarukalla koittaessa pehmeitä.
- Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat sähkövatkaimella.
- Lisää maito pienissä erissä ja lopuksi suola.
- Vatkaa perunasoseesta kuohkeaa. Lisää halutessasi lopuksi voita ja sekoita.
KASVISLISÄKE RUOKAPÖYTÄÄN
Helppo lisäke ruoalle syntyy juureksista, kuten punajuurista, jotka kuoritaan ja paloitellaan uunivuokaan. Päälle pirskotellaan oliiviöljyä ja lisätään suolaa, mustapippuria, yrttejä ja pieni loraus siirappia. Juurekset paahdetaan noin 200 asteessa 20 minuuttia.
TARVITSET:
3 – 4 kpl punajuuria
2 – 3 rkl oliiviöljyä
½ – 1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl siirappia
yrttejä
Miltä maistui?
Tämä ikuinen suosikki ei petä koskaan. Etikkainen kana taittuu meheväksi rasvaisen creme freshin ansioista. Kasvisversio on makumaailmaltaan hyvin samankaltainen. Tofu on oiva kanan korvike. Voin todeta, että huijarikana oli hyvää!
Lisäkkeenä oleva kuohkea perunamuusi sopii niin kanan kuin kasvisversionkin kaveriksi ja paahteiset punajuuret tuovat annokseen makeutta. Kokonaisuus oli kaikkien mieleen ja tätä tehdään pian uudestaan. Jatkossakin kannattaa kaivaa padat esiin ja laittaa uuni lämpiämään vaikka ulkoilun ajaksi. Niin helppoa ja hyvää!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.