Täydellinen pääsiäisateria keväisistä raaka-aineista
Nyt nautitaan tekemisen meiningistä ja muokataan kana ja perunat uuteen muotoon, litteiksi! Kokonainen broileri maustuu mehukkaaksi sitruunan, rosmariinin ja valkosipulin siivin. Kevään ensimmäiset parsat sujautetaan varhaiskaalin sekaan ja lisäkkeeksi tehdään helppo jogurttikastike. Lopuksi herkutellaan hedelmäisellä mango-passion -kakulla.
Pääsiäisenä kunnioitetaan usein perinteitä ja halutaan tarjota juhlapöydässä jotain tuttua ja turvallista, mutta välillä on kiva kokeilla myös jotain uutta. Pääsiäismenua suunnitellessa on hyvä miettiä pääraaka-aineet ja ruokailijoiden mieltymykset ja valmistaa jokaiselle jotain. K- ruokasivustot tarjoavat monenlaista ideaa ja virikettä pääsiäisajan tarjoiluihin. Kannustan käymään sivuilla kurkkaamassa herkullisia reseptejä.
Useissa juhlapöydissä nähdään pääsiäisenä broileri ja siitä saakin näyttävän pääruuan. Hauska tapa valmistaa kokonainen broileri on litistää se litteäksi ja saada näin nopeutettua sen kypsymistä.
Litistetty broileri valmistuu herkulliseksi myös esimerkiksi grillissä halsterin välissä. Tärkeintä on, että broileri saa rauhassa kypsyä kohtuullisen alhaisessa lämpötilassa. Valkosipuli, sitruuna ja rosmariini maustavat lihan herkulliseksi, käytä mausteita surutta reilusti ja anna broilerin marinoitua kunnolla. Itse lorautan marinadiin tilkkan viinietikkaa, joka mureuttaa lihan ja antaa siihen pienen hapon. Muokkasin hieman K-ruoka -sivuston reseptiä muutamilla lisämausteilla.
Monille kokonaisen broilerin käsittely voi tuntua haastavalta, mutta voin kokemuksesta sanoa, että sitä on turha arkailla. K-Citymarket Eastonissa on tarjolla pakastettua sekä tuoretta kokonaista broileria. Pakastebroileria käyttäessä varaa tarpeeksi aikaa sen sulatteluun, voit esimerkiksi ottaa broilerin sulamaan jääkaappiin yöksi. Hyvänä apuna keittiössä ovat lihan käsittelyyn sopivat terävät keittiösakset.
TARVITSET:
1 kokonainen broileri (maustamaton)
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 dl öljyä
½ dl sitruunanmehua
3 valkosipulinkynttä
¼ dl tuoretta rosmariinia
2 rkl Dijon sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl siirappia
voita
Tee näin: Poista broilerin selkäranka leikkaamalla saksilla rangan molemmilta puolilta. Ota selkäranka pois ja levitä broileri litteämmäksi. Käännä vatsaontelo alaspäin ja paina broileria. Suolaa ja pippuroi liha kauttaaltaan.
– Sekoita öljyyn sitruunamehu, sinappi, valkoviinietikka, siirappi, hienonnetut valkosipulinkynnet ja rosmariinit. Nosta broileri isoon tukevaan muovipussiin ja kaada marinadi mukaan. Sulje pussi ja kääntele, niin että marinadi levittyy tasaiseksi. Anna marinoitua huoneenlämmössä noin tunti.
– Asettele broileri uunin kestävään vuokaan. Vuole broilerin pintaan voilastuja. Paista uunin keskitasolla aluksi 175-astetta noin 30 minuuttia ja sen jälkeen alenna lämpö 125-asteeseen ja annan lihan kypsyä 65-asteiseksi. Lämpömittarin avulla on helppo seurata kypsymistä.
Voit paistaa halutessasi broilerin valmiiksi etukäteen edellisenä päivänä. Kääri tällöin liha jäähtyneenä kelmuun. Ennen tarjoilua grillaa broileria kohtalaisella kuumuudella molemmin puolin, 5-10 min. per puoli, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin ja liha on lämmennyt läpikotaisin.
Lyttypotut maustuvat uunissa
Kutkuttavan herkulliset lyttypotut keitetään, litistetään ja paistetaan lopulta uunissa rapeiksi suupaloiksi, jolloin ne sopivat erinomaisesti broilerin kaveriksi. Parhaan lopputuloksen saat aikaiseksi uusista perunoista, mutta tällä hetkellä niiden puutteessa toimii hyvin esimerkiksi puikulaperuna
TARVITSET:
1 kg perunaa
oliiviöljyä
suolaa
Tee näin:
– Pese ja harjaa perunat hyvin puhtaaksi ja keitä ne kattilassa kypsiksi.
– Nosta kypsät ja hieman jäähtyneet perunat uuninpelille ja litistä perunoita esim. mukin pohjalla, niin että osa perunasta menee kasaan.
– Sivele perunan pinta oliiviöljyllä ja ripottele pintaan suolaa.
– Paista uunin keskitasolla 250-asteessa noin 10–15 minuuttia tai kunnes perunat ovat saaneet väriä ja rapeutta.
–Tarjoile perunat kuumina raikkaan kastikkeen kanssa.
Maukas jogurttikastike syntyy muutamasta raaka-aineesta. Voit sekoittaa kastikkeen valmiiksi jääkaappiin maustumaan ajoissa. Jogurttikastikkeeseen voit silputa sekaan myös haluamiasi yrttejä.
TARVITSET:
3 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl Dijon-sinappia
½ sitruunan mehu
100 g fetaa
suolaa
sokeria
Tee näin: Turkkilaiseen jugurttiin sekoitetaan ruokalusikallinen Dijon-sinappia, ripaus suolaa ja sokeria, reilu puristus sitruunaa ja pala fetaa, joka murskataan jogurtin sekaan muruiksi ja sekoitetaan.
Nopeasti valmistuva lisäkesalaatti ei juuri esittelyitä kaipaa. Juuri nyt kauppoihin on parsojen lisäksi ilmestyneet varhaiskaalit. Nämä mehukkaat pallerot, ovat usein aivan aliarvostettuja. Kaali itsessään on kelpo kaveri lautaselle, mutta muutamalla jipolla, teet kaalista sellaista herkkua, että halua muuta syödäkään.
TARVITSET:
1 varhaiskaali
nippu tuoretta parsaa
kevätsipulinvarsi
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
hunajaa
manteleita
Tee näin: Pilko kaali ja sipuli aivan ohueksi siivuksi. Huuhtele kaali siivilässä hyvin.
– Pese ja puhdista parsat ja napsauta parsankannasta pala pois, siitä kohdasta mistä se taittaessa katkeaa. Pilko parsa sopiviksi suupaloiksi.
– Paista parsoja paistinpannulla oliiviöljyssä muutama minuutti. Mausta suolalla, mustapippurilla ja ripauksella hunajaa. Lisää pannuun pieni loraus vettä ja laita hetkeksi kansi paistinpannun päälle, niin että parsat hieman höyrystyvät.
– Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää päälle manteleita. Jogurttikastike sopii erinomaisesti kaalisalaatin kaveriksi.
Pääsiäispöydässä tulee aina olla jonkinlainen kakku. Mango-passion -kakku on kerrassaan täydellinen tarjottava, hehkuvan värinsä ja hedelmäisen makunsa vuoksi. Koska en itse pidä keksipohjasta, tein kakkuun ohuen kakkupohjan, muuten tein tämän linkin takana olevan ohjeen mukaisesti. Juustokakun tekeminen vaatii hieman aikaa ja hermoja, mutta palkitsee tekijänsä. Oma vinkkini on käyttää apuna kakkukalvoja irtopohjavuoan reunoilla. Näin kakusta tulee siisti reunainen ja kaunis.
Miltä maistui?
Tässä menussa yhdistyi moni kevään herkku. Erityisesti lyttypotut olivat lasten mieleen ja täytyy sanoa, että nämä rapsakat perunat olivat todella super! Broileri oli maukas ja vuoan pohjalle valunut voiliemi, oli rosmariinin ja valkosipulin lisäksi pökerryttävän hyvää. Kaalisalaatti ja jogurttikastike toivat sopivan keveyden ateriaan.
Kuitenkin paras ja mehukkain asia oli jälkiruoaksi nautittu juustokakku. Kakussa oli niin paljon makua ja rakennetta. Passionhedelmän siemet poksahtelivat suussa ja saivat hymyn syöjänsä huulille. Tämä kokonaisuus oli ehdottomasti täysien pisteiden arvoinen. Lienee parasta teidän kokata koko menu!
Ihanaa ja iloista pääsiäistä jokaiselle!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.