Testaa kahvipöydän luodinkestävät makuparit
Makuparit ovat kaikkea muuta kuin helppo asia. Herkut höyryävien juomien rinnalle syntyvät kuitenkin melko vaivattomasti, vaikkei olisikaan syntynyt pullasuti kädessä.
Pulla ja kahvi ovat klassinen makupari – ja syystäkin! Pullan kaneli ja kardemumma korostavat karvaudellaan kahvista esiin makeuden ja hapokkuuden.
Pidän ruoanlaitosta ja leipomisesta. Pulla on kuitenkin itselleni ollut aina akilleen kantapää. Johtuukohan levottomuudesta tai kärsimättömyydestä, mutta vaivata en ikinä jaksaisi tarpeeksi kauan.
Ensimmäinen asia, jonka opin ala-asteen kokkikoulussa tekemään, oli teeleipä. Päätin siis luottaa vahvuuksiini, ja luoda kahvin kanssa tarjottavan, joka toimisi maullisesti yhtä hyvin kuin pulla, mutta säästäisi minut (ja vieraat) säälittäviltä pullan tapaisilta. Näiden teeleipien kanssa sopii erityisen hyvin jokin tasapainoinen ja pähkinäinen etelä-amerikkalainen, kuten kolumbialainen kahvi. Reseptin löydät jutun lopusta.
Olen tee-perheen kasvatti
Meillä on kotona aina juotu teetä. Vasta noin kahdeksan vuotta sitten aloittaessani baristan työt, pääsin kahvin makuun. Ja niin pääsi myös perheeni.
Tee on kuitenkin hieno juoma sekin. Täynnä historiallisia ja kulttuurisia aspekteja sekä kasvualueille ominaisia laatuja ja makuja. Muistoja löytyy teenkin höyryisistä aamuista: mummilan aromaattiset Keisarin morsian -kupilliset, Istanbulin sukulaisilla ohuista ja kauniista lasikupeista nautitut haudutetut turkkilaiset teet sekä asiaan vihkiytyneellä teehuoneella oikein haudutettu herkkä ja kukkainen kiinalainen valkoinen Pai Mu Tan -tee.
Teen kanssa tarjottavien keisarit ja keisarinnat näyttävät olevan Isossa-Britanniassa. Teen alkuperämaissa ei ymmärtääkseni teen kanssa niinkään suunnitella tarjottavia. Se kun on hienoa jo itsessään. Japanilaiseen teeseremoniaan kuuluu tosin yleensä jokin pieni makea, kuten keksi. Siihen minäkin päädyin, kun suunnittelin kahvipöytään makuparia bergamotin täyteiselle ja viettelevälle Earl Grey -teelle. Katso, mikä mauste sopii erityisen hyvin kyseisen teen kanssa jutun lopusta löytyvästä reseptistä.
Isäni yllätti myös omilla tarjoiluillaan. Olemme suuria viikunan – niin tuoreen kuin kuivatunkin – ystäviä. Teen kanssa eteemme tarjoiltiin uunissa käytetty tuore viikuna, jonka päälle isäni oli lusikoinut voita, hunajaa ja tujauksen konjakkia, sekä hunnuttanut lämpimät ja makeat viikunat turkkilaisella jogurtilla. Toimi erittäin hyvin myös teen kanssa, jonka karvaus puolestaan korosti viikunan makeutta entisestään.
Glögikausi korkattu!
Glögin aisaparina on totuttu näkemään mausteiset piparkakut. En kuitenkaan koe, että vielä olisi niiden aika. Onhan ulkona vielä värejä puissa ja meri virtaa vapaana jäistä.
Kuten mainitsin, viikunat maistuvat. Turkkilaisessa ruokakulttuurissa on paljon täytettyjä asioita: paprikoita, munakoisoja, viininlehtikääryleitä – myös viikunoita. Kuivattu viikuna täytettynä saksanpähkinällä on oiva, myöskin mausteisten tarjottavien makuperheeseen kuuluva pieni makea, joka sopii oivasti glögin kylkeen. Vaivattomuudesta puhumattakaan.
Kaneliset teeleivät
Nämä teeleivät nousevat juurella, eivätkä ruokasoodalla, jonka maku voi olla monen mielestä liian pistävä. Varaa siis vähintään yksi päivä ja yö aikaa näiden herkkujen valmistukseen.
Ainekset n. 10 kpl
Esitaikina:
20g leipäjuurta
50g graham jauhoja
50 g vettä
Taikina:
250 ml kauramaitoa
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1tl kanelia
450 g vehnäjauhoja
100g voita tai leivontamargariinia
Valmistus:
Valmista esitaikina juhlia edeltävän päivän aamuna. Sekoita juureen kylmä vesi ja jauhot. Anna käydä aamusta iltaan lämpimässä paikassa. Esitaikina on valmis, kun se tuoksuu happamalta ja näet suuria kuplia muodostuneen. Jos et omaa juurta, katso ohje sen valmistamiseen täältä.
Sekoita samaisen päivän iltana esitaikina kylmään kauramaitoon. Sekoita joukkoon muna. Sekoita toisessa kulhossa suola, sokeri, kardemumma, kaneli ja jauhot. Lisää jauhoseos ja sekoita taikina.Teeleivät ovat siitä armolliset, että ne eivät vaivaamalla parane.Nypi pehmeä margariini tai voi. Älä pelästy taikinan pehmeyttä lisäämällä turhaan lisää jauhoja.Taikina saa olla pehmeää. Anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
Kahvikutsupäivän aamuna nosta taikina lämpenemään jääkaapista. Revi taikinasta pieniä, reilun pingispallon kokoisia paloja ja nosta pellille. Kohota teeleipiä liinan alla muutama tunti. Voitele kohottamisen päätteeksi munalla tai sokerivedellä.
Paista teeleipiä 225 asteessa noin 30 minuuttia tai siihen asti, että ne ovat kullanruskeita päältä.
Laventeli-appelsiini keksit
Mukailin laventelikeksejä tehdessäni tätä Earl Grey -keksien ohjetta. Earl Greyn tilalle laitoin n. 1,5 tl kuivattua laventelia ja raastoin puolikkaan luomu-appelsiinin kuoren. Vehnäjauhoja laitoin myös noin puoli desiä enemmän.
Uuniviikunat
Ainekset:
Neljä viikunaa
40 g voita/leivontamargariinia
1 rkl hunajaa
0,5 dl konjakkia
1 dl turkkilaista/hapanta kasvipohjaista jogurttia
Valmistus:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Viillä viikunoiden päälle ristiviillot.
- Sekoita voi ja hunaja. Lusikoi viikunoiden päälle.
- Lorauta vielä jokaisen päälle hieman konjakkia.
- Paista uunissa n. 10 min.
- Tarjoile turkkilaisen jogurtin tai muun hapantuotteen kanssa kanssa.